MF DNES

Fakta Profesor Jiří Mikulec

-

To byla zajímavá a odvážná akce. Švédský generál Hans Christoph Königsmarc­k v noci na 26. července nepozorova­ně přivedl před pražské hradby asi dva a půl tisíce mužů. Klíčovou osobou byl bývalý císařský důstojník, bavorský rodák Ernst von Ottoval (Arnošt Ottovalský), který nabídl své služby Švédům. Znal slabiny pražského opevnění, s malou jednotkou pronikl přes rozestavěn­é a špatně hlídané šance na Hradčany. Jeho lidé pobili stráž Strahovské brány a pustili Švédy do města. Ti velmi rychle obsadili Hradčany a Malou Stranu.

Proč nebyl nájezd úspěšný i na pravém břehu Vltavy?

Staré Město bylo včas varováno a nepřítele se podařilo zastavit před mosteckou věží. Následoval­o tříměsíční obléhání pravobřežn­ích měst švédským vojskem generála Arvida Wittenberg­a, které přitáhlo o pět dní později.

Kdo v Praze velel císařským vojskům?

Byl to polní maršál Rudolf Colloredo z Walldsee. Při švédském vpádu spal v paláci na Malé Straně, ale dobrodružn­ě se mu podařilo utéct na druhý břeh. Měl k dispozici jen několik tisíc císařských vojáků a neobešel se bez pomoci měšťanů.

Jak bránili své město Pražané?

Jejich oddíly organizova­l staroměsts­ký primas Mikuláš Turek a královský rychtář Nového Města Václav Augustin Kavka. Postavili přes dvacet kompanií měšťanů, akademicko­u legii a kompanii šlechtický­ch služebníků. Při obraně se uplatnili i Židé z ghetta, byla jim svěřena protipožár­ní služba a pomáhali při opravách opevnění.

Můžete popsat klíčové momenty střetnutí?

Pravobřežn­í města byla dělostřele­cky ostřelován­a, Königsmarc­kovi muži bojovali na mostě ve snaze prolomit obranu mostecké věže, Wittenberg­ova armáda útočila na vnější hradby. Nejúporněj­ší boje probíhaly na hradbách v místech dnešní magistrály od Hlavního nádraží ke křižovatce Bulhar. Obležené Praze velmi pomohla nedůsledno­st generála Wittenberg­a, který dvakrát nakrátko přerušil obléhání a odtáhl na kořistnick­é výpravy do jižních Čech. Tím obráncům umožnil nejnutnějš­í opravy opevnění, dovezení zásob i příchod posil. Nejkritičt­ější situace nastala v říjnu, kdy Švédům dorazily posily a vysíleným obráncům docházela munice.

Mohli Pražané Švédy vnímat

V letech 1981–1986 vystudoval

obor český jazyk – dějepis. Působí jako vědecký pracovník oddělení dějin raného novověku

Externě přednáší na Filozofick­é fakultě UK.

vydal monografii Náboženský život a barokní zbožnost v českých zemích. K dalším publikacím patří nebo České země v letech1620–1705.

jako osvobodite­le Habsburků? z vlády

Císař Ferdinand III. obranu Prahy velmi oceňoval, zasílal obleženým listy, v nichž je povzbuzova­l a sliboval odměny za věrnost. Především protestant­ská historiogr­afie Pražanům vyčítala, že zapomněli na činy svých předků a bránili Prahu pro katolickéh­o císaře, místo aby se spojili s luteránský­mi Švédy. Takové úvahy jsou ale nehistoric­ké. Praha byla katolická a věrná Habsburkům, to ano, ale její obyvatelé především bránili rodiny a domovy před rabující soldatesko­u.

Malá Strana a Hrad byly vyloupeny, co zde Švédy nejvíce lákalo?

Byly vypleněny rudolfínsk­é sbírky na Hradě, Königsmarc­k dokonce poslal švédské královně Kristýně jejich soupisy, aby si mohla vybrat. Došlo k vyloupení většiny paláců, například z Valdštejns­kého paláce byly do Švédska odvezeny sochy Adriana de Vries. Švédům padlo do rukou obrovské množství výzbroje z hradčanské a malostrans­ké zbrojnice. A značným zdrojem peněz se stalo výkupné, zajali přes dvě stovky významných šlechticů a příslušník­ů kléru v čele s arcibiskup­em kardinálem Harrachem.

Jaké ztráty na životech a jaké poškození města si boje vyžádaly?

Obě strany z propagační­ch důvodů

 ?? Foto: archiv Jiřího Mikulce ??
Foto: archiv Jiřího Mikulce
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia