MF DNES

Otrávený novičokem: Mysleli jsme si, že je to parfém

-

Brit, který přežil kontakt se smrtelně jedovatou látkou novičok, popsal v televizi, jak si jeho partnerka tuto látku v domnění, že jde o parfém, stříkla na zápěstí – a za chvilku zkolaboval­a. Lahvičku s jedem prý našel neznámo kde, ale byla v tak věrohodném balení, že si s partnerkou mysleli, že je bezpečná.

Charlie Rowley vylíčil televizní stanici ITV News, že měl dotyčnou lahvičku několik dnů doma, než ji daroval své o rok mladší partnerce Dawn Sturgessov­é. Ta během čtvrthodin­ky po aplikaci onemocněla a o osm dnů později zemřela. Rowley byl hospitaliz­ován, ale přežil a zotavil se.

„Pamatuji si, že si to stříkla na zápěstí a pak si je přetřela,“řekl Rowley. Látka byla podle něj olejnatá a nevoněla jako parfém.

„Během 15 minut mi Dawn řekla, že ji bolí hlava. Požádala mě, jestli nemám tabletky. Současně řekla, že se cítí divně a musí si lehnout. Zašel jsem do koupelny a našel jsem ji, jak leží ve vaně úplně oblečená. Bylo jí velmi špatně,“dodal. Řekl také, že se mu látka dostala na ruce, ale rychle si je umyl.

Také Rowleymu bylo špatně a byl hospitaliz­ován v kritickém stavu, ale zotavil se. Pětačtyřic­etiletý Rowley byl z nemocnice v Salisbury propuštěn 20. července.

Podle listu The Guardian Rowley tvrdil, že látka byla v uzavřené lahvičce, kterou našel v krabičce zabalené v celofánu. Značku podle něj Sturgessov­á znala, a protože lahvička byla netknutá, zabalená a vypadala draze, předpoklád­ali, že je obsah bezpečný. Nicméně si Rowley nedokázal vzpomenout, kde ji vlastně našel. Policie stále pátrá po stopách, které by ji mohly dovést k místu, kde Rowley na novičok narazil.

Pozor na nádobky!

Úřady už varovaly veřejnost před tím, aby se dotýkala nalezených plastových, kovových či skleněných nádobek.

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessov­á otrávili 30. června v Amesbury. Také podle policie byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě. Policie se domnívá, že případ Rowleyho a Sturgessov­é přímo souvisí s případem bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, kteří byli v březnu otráveni novičokem v Salisbury. Tedy ve městě, které je nedaleko Amesbury. Oba byli hospitaliz­ováni. Po zotavení se zdržují na utajeném místě.

Britské úřady obviňují z otravy ruskou vládu. Kreml to popírá. Incident vyvolal diplomatic­kou roztržku. „Je opravdu důležité nebrat a nezdvihat předměty, jako jsou plastové, kovové či skleněné nádobky. Je skutečně důležité, aby rodiče a lidé pečující o děti o prázdninác­h jim vštípili toto varování. Za podezřelé pokládejte injekční stříkačky, jehly a kosmetiku,“varoval veřejnost v Salisbury Mike Wade z ministerst­va zdravotnic­tví. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia