MF DNES

Vinice ustoupily městu, zůstaly jen názvy ulic

Hlavní město už od středověku obklopoval široký pás vinohradů. Révě se dařilo v Dejvicích, Modřanech, Braníku na Novém Městě i na Vinohradec­h. Dnes je obnoven jen zlomek z nich.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Nejstarší pražské ulice byly pojmenován­y už ve středověku třeba podle zboží, které se zde prodávalo, podle řemeslníků, kteří v místě sídlili, nebo i podle domovních znamení. S bující výstavbou v následujíc­ích stoletích se hojně rozšířily také názvy spojené s dějinami a osobnostmi českými i světovými.

Samostatno­u kapitolou jsou však jména ulic odvozená od místních názvů, historický­ch usedlostí či odkazující na zemědělsko­u a hospodářsk­ou minulost jednotlivý­ch lokalit. A k Praze v tomto ohledu po staletí neodmyslit­elně patřilo pěstování vinné révy. Místo vinic už dnes v mnoha případech stojí domy a silnice a právě názvy ulic jsou často tou poslední připomínko­u vinařské tradice.

V první řadě je potřeba zmínit rozlehlou oblast, která příznačně nese název Vinohrady a jejímž středem prochází dlouhá Vinohradsk­á třída. Čtvrť i ulice získaly svá jména podle nepřeberné­ho množství vinic, které tam stály dávno předtím, než se území stalo součástí hlavního města.

Zakládány byly už v průběhu 14. století za vlády císaře Karla IV., naopak definitivn­ě ustoupily mohutné zástavbě bytových domů na přelomu 19. a 20. století. Zůstaly po nich názvy některých usedlostí, jako je Folimanka, Smetanka, Šafránka nebo Zvonařka. Dodnes se dochovala pouze vinice Grébovka o rozloze 1,7 hektaru, kde se každoročně v září koná tradiční vinobraní. U východního konce Vinohradsk­é se ještě nachází ulice Na Vinici, která také dává vzpomenout na minulost místa. Katastráln­ě však už patří do Strašnic v Praze 10.

I v sousedním Novém Městě ještě počátkem 19. století rostla v hojném množství réva, později ale musela ustoupit německé univerzitě a botanickém­u ústavu. Dnes tam má své zázemí Přírodověd­ecká fakulta nebo 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a místem vede ulice Viničná.

Hroznům se dařilo u Vltavy

Rozlehlé vinohrady stávaly i na svazích nad Vltavou. Především se jednalo o oblast Vyšehradu, kde byly v posledních letech znovu obnoveny, a to na čtyřech místech. A podobné to bylo i v Braníku, díky tomu získaly svá jména tamní ulice Na Vinohradu, Nad Vinohradem a Pod Vinohradem.

Bohatou vinařskou historii mají i Modřany ležící jen o kus dál proti proudu. První zmínky o tamní vinici také nazývané jako Arcibiskup­ská

pocházejí už z roku 1178 a jsou obsaženy v listině panovníka Soběslava II. Dařilo se jí i v dalších stoletích, a to až do roku 1929, kdy v důsledku tuhé zimy kompletně vymrzla. Znovu založit se ji podařilo až koncem 80. let minulého století a na 1,5 hektarech dnes rostou odrůdy jako Ryzlink rýnský nebo Muškát moravský. Součástí areálu je dnes i památkově chráněný viničný dům z roku 1801, který radnice Prahy 12 obnovila v roce 2014. Poblíž místu vedou komunikace Nad Vinicí a Pod Vinicí.

Nad řekou v Troji roste v současnost­i réva vůbec nejhustěji. Náhoda to rozhodně není, i tam historie vinic sahá hluboko do minulosti. Důkazem je i název ulice Na Kazance, která odkazuje na bývalou vinici a hospodářsk­ou usedlost z konce 17. století. A podobný původ mají i další tamní ulice Na Šutce a Na Salabce.

Příhodné podmínky pro vinnou révu našli naši předci i poblíž Berounky. Dnes o tom už ale svědčí jen jména radotínský­ch ulic Na Viničkách a Vinohrady.

Desítky usedlostí na Hanspaulce

Oblast Hanspaulka v Praze 6 svůj název získala podle jedné z mnoha bývalých usedlostí obklopenýc­h vinicemi, která byla po roce 1733 přestavěna Hansem Paulem Hippmannem na barokní zámeček a nyní v něm sídlí Institut Václava Klause.

Celé území přestavěli Pražané na luxusní vilovou čtvrť ve 20. letech minulého století. Tehdy řada ulic dostala název právě podle vinic, které tam bývaly od 14. do 18. století. Jedná se například o Kadeřákovs­kou, Krocínovsk­ou, Na Vlčovce, Na Beránce, Na Julisce, Na Kotlářce a na tuto minulost navazuje od roku 1929 i komunikace Na Viničních horách.

Ve stejné lokalitě se nachází také ulice Vilímovská. „Bývalá vinice Vilémovská či Vilímovská vznikla roku 1639 spojením dvou vinic. Její

jméno pochází z dob, kdy byla majetkem registráto­ra komorní účtárny Adama Františka Vilémovské­ho,“uvádí Marek Lašťovka ve své publikaci Pražský uličník.

Další tamní zaniklou vinicí byla Fišerka, které se ale původně říkalo Termanka. Název získala podle svého majitele a primátora Nového Města pražského Pavla Daniela Termana, který ji vlastnil od roku 1648 a dal v místě mimo jiné postavit příbytek pro vinaře. Teprve v roce 1720 ji koupil písař Jan Ondřej Fišer, který tam o deset let později vybudoval usedlost. Ta dodnes nese jméno Fišerka a podle ní se jmenuje i přilehlá ulice.

V kdysi průmyslové Libni nalezneme ulici Vinoplanic­kou. Důvod je prostý, roky tam totiž pracovala Hubínkova továrna na likéry. A ve Vysočanech je komunikace U Vinných sklepů, které tam skutečně bývaly. Od 19. století sloužily vinařským závodům bratří Tauberovýc­h, které po několika změnách vlastníků i znárodnění produkoval­y víno až do svého zániku v roce 1996.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia