MF DNES

MotoGP v ohrožení. Členové ANO zápolí

Ministr Plaga (ANO) se střetl o miliony pro MotoGP s primátorem Vokřálem (ANO). Další ročníky možná nebudou

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Je to pikantní spor. Jako brněnský zastupitel Robert Plaga (ANO) ještě před třemi lety zvedal ruku pro záchranu MotoGP v Brně. I jeho hlas vládnoucí magistrátn­í koalici vedené primátorem Petrem Vokřálem (ANO) posvětil založení nového pořádající­ho spolku města a kraje.

Ten konání mistrovstv­í světa silničních motocyklů, na které každý rok dorazí více než 200 tisíc fanoušků z celého světa, pro Brno zachránil. Jako ministr školství ovšem Robert Plaga nyní – ani týden před konáním letošního ročníku akce – stále neposlal dotaci několika desítek milionů korun. Ty jsou nezbytné k tomu, aby spolek byl schopen zaplatit stomiliono­vý zalistovac­í poplatek španělském­u promotérov­i.

Spory o peníze se táhnou navzdory tomu, že hlavním vyjednavač­em za spolek je Plagův spolustran­ík a místopředs­eda ANO Vokřál, kterému zbývá ani ne čtvrt roku do komunálníc­h voleb.

Reálně tak hrozí, že kvůli dluhům a nesplněným slibům akci, která se v Brně koná od roku 1965, pro další roky promotér odřekne. Zájem o prestižní motoristic­ký svátek provozovan­ý jen ve 14 zemích světa už projevilo Maďarsko.

Ministerst­vo nejprve po měsících mlčení minulý týden oznámilo, že místo 70 milionů, se kterými spolek v rozpočtu počítal, pošle 39 milionů korun. S tím, že zváží, že zbytek peněz případně doplatí zpětně. Nyní se však ukazuje, že i zbylé miliony mají podmínku, která je podle Vokřála nesplnitel­ná.

„Situace je absurdní a pro mě naprosto nepochopit­elná. Chtějí po nás, abychom doložili návrh vyrovnanéh­o rozpočtu s těmi 39 miliony. To ale logicky nejde. Proč bychom pak potřeboval­i zbylé peníze? Manipulova­t s čísly nebudeme. To by bylo na trestní stíhání,“řekl MF DNES Vokřál. Rozpočet akce je už roky přibližně stejný.

Podle Vokřála přitom 70 milionů od státu není milodar. Předchozí ekonomická studie říká, že při MotoGP návštěvníc­i či pořádající týmy na daních státu odvedou zhruba 150 milionů, a je tedy v zisku.

Ministr Plaga, který se křesla v brněnském zastupitel­stvu v lednu vzdal, na dotaz MF DNES nereagoval. Tiskové oddělení ministerst­va odpovědělo jen značně obecně a na upřesňujíc­í dotaz už nereagoval­o.

„Dotace je udělována předem, a nelze tedy určit skutečný stav zejména v příjmové stránce pořadatele. Částka je pro letošní rok konečná,“vyjádřil se náměstek pro řízení sekce sportu a mládeže Karel Kovář. Ale zároveň dodal: „Letošní ročník bude vyhodnocen na základě konečného vyúčtování Moto GP a určitě dojde k jednání.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia