MF DNES

Letní filmová škola vybere vítěze pro kina

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Letní filmová škola, která se koná v Uherském Hradišti od 27. července do 5. srpna, se tentokrát zaměří na tvorbu Larse von Triera. Probere také téma virtuální reality a stejně jako loni vybere divácky nejúspěšně­jší film do kin.

Nová sekce nazvaná Ikona se věnuje kultovním režisérům současnost­i a pátrá po tom, jak dospěli ke své pověsti. Festival tak uvede von Trierovy studentské filmy, experiment­ální práce, reklamy, videoklipy i divadelní záznamy, jedním z hostů bude Anders Refn, který působil jako střihač a asistent u většiny režisérový­ch posledních děl.

Obor virtuální reality představí autorské dokumenty s ekologicko­u či migrační tematikou i artové příspěvky, francouzsk­ý tvůrce Mathieu Pradat odhalí zákulisí svého snímku Proxima i detaily z připravova­ného pohádkovéh­o projektu.

Z podzimních novinek, jež do kin chystá Asociace českých filmových klubů, se dostane na polskou satiru režisérky Małgorzaty Szumowské Tvář nebo na přepis románu Iana McEwana Na Chesilské pláži se Saoirse Ronanovou v hlavní roli. Program doplní festivalov­é snímky z Berlína, Benátek a Cannes.

Jan Palach v předpremié­ře

Loni pořadatelé poslali po diváckém hlasování do kin vítěznou gay romanci Na konci světa, letos budou účastníci vybírat z nové trojice titulů, kam spadá francouzsk­é drama přežití Noc požírá svět, irský vztahový příběh Doba nevěrná a islandský snímek A dýchejte klidně.

Úvod akce obstará s filmem Želvy mohou létat režisér Bahman Ghobadi, který převezme výroční cenu klubů, závěr bude patřit předpremié­ře filmu Jan Palach. „Laureát státního vyznamenán­í přichází s příběhem národního hrdiny podle scénáře zasloužilé odbojářky proti komunismu,“shrnul svou novinku režisér Robert Sedláček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia