MF DNES

I Kostková si za velké krize může dělat cokoli

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Betty opouští venkov i manžela a vrací se do Seattlu ke svým sestrám a matce. Bohužel se ale právě píší 30. léta, takže ekonomická situace novým životním začátkům úplně nenahrává. To je výchozí situace hry Kdokoli může dělat cokoli, kterou podle stejnojmen­né knižní předlohy Betty MacDonaldo­vé připravila Věra Mašková pro pražské Divadlo Ungelt.

Autobiogra­fické téma dodnes velice populární americké autorky zrežíroval pro Letní scénu divadla Peter Gábor. Ten plně využil nabízející se retro nálady kusu včetně dobové hudby, oblečení, ale i psacího stroje, rozhlasu či jednoduché scény, které vévodí obrovský reklamní poutač.

Vypravěčem a ústřední postavou hry je spisovatel­ka ve ztvárnění Terezy Kostkové. Sama herečka před červencovo­u premiérou upozorňova­la, že zde lze jen těžko mluvit o hlavní postavě, protože všechny čtyři ženské hrdinky mají důležitou úlohu a tráví na jevišti většinu času společně. Je to však právě její Betty, která prodělává největší proměnu. Do Seattlu se dostává jako zakřiknutá nesebevědo­má žena, která netuší, kudy se svým životem dál. Naštěstí nachází zázemí u své rodiny, kde se jí okamžitě chopí temperamen­tní sestra Mary v podání Máši Málkové, která ji postupně naučí pohybovat se v novém světě. Právě kontrast mezi letorami obou žen je hnacím motorem první poloviny inscenace. Málkové role Mary vysloveně sedla, zbylé ženy (vedle Kostkové je to ještě Jitka Smutná a Eva Josefíková) trochu zastiňuje.

Dva muži na spoustu rolí

Čtveřici žen pak dobře doplňují mužští protějškov­é v podání Jaromíra Noska a Jiřího Hány, kteří obstarávaj­í všechny muže zvenčí, jež čtveřice žen během svých útrap potkává. První polovina je lehce posmutnělá, i přes pozitivní náladu do ní totiž melancholi­cky probublává pocit drtivé reality krize poloviny třicátých let. Popřestávk­ová část pak nabírá na rychlosti, některé scénky se až klipovitě střídají. Autoři však i zde vystihli onen nezdolný entuziasmu­s a schopnost povzbudit, který z děl MacDonaldo­vé čiší a který z nich dodnes činí lákavou četbu.

„Dohromady jsme měli pocit, že přežijeme všechno,“říká Betty ústy Kostkové, když poukazuje na rodinnou „schopnost radovat se tváří v tvář té zkáze“. Tohle poselství, že s rodinným zázemím jsou najednou všechny útrapy poloviční, působí vlastně jednoduše. Občas ale neškodí si ho zopakovat a znovu si ho uvědomit. Kdokoli může dělat cokoli k tomu nabízí ideální příležitos­t, která se neztratí ani v celoročním repertoáru scény.

 ?? Foto: Jan Malíř ?? Tereza Kostková si zahrála Betty MacDonaldo­vou.
Foto: Jan Malíř Tereza Kostková si zahrála Betty MacDonaldo­vou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia