MF DNES

Omluvil se a zůstává

-

Ministr obrany Lubomír Metnar se včera veřejně omluvil, že ve své diplomové práci dostatečně neuvedl všechny zdroje. Odmítl však, že by šlo o plagiát. Rezignaci premiérovi Andreji Babišovi nenabídne a předseda vlády ji po něm ani nežádá. Metnar tak aféru s diplomkou jako první ministr „přežil“.

„Rád bych se omluvil veřejnosti i autorovi publikace, ze které jsem při své diplomové práci vycházel, že jsem jej neuvedl ve svých zdrojích. Mým úmyslem rozhodně nebylo podvádět. Před více než čtrnácti lety jsem udělal chybu a nyní se za ni omlouvám,“řekl ministr Metnar na úvod svého vystoupení.

Ač se snažil před novináři působit klidně, byla na něm znát lehká nervozita. Rozhodně mu nebylo příjemné o tématu hovořit, a to přesto, že za pravdu mu daly také nezávislé posudky i antiplagiá­torský počítačový program Theses.cz.

„Nezávislý posudek policejní akademie i Ostravské univerzity shodně tvrdí, že má práce není plagiátem. Proto jsem se rozhodl, že rezignaci na svou funkci nepodám. Premiéra už jsem informoval telefonick­y,“uvedl ministr obrany.

Metnar vystudoval Vyšší školu ministerst­va vnitra a později při zaměstnání Pedagogick­ou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. Svou diplomovou práci obhájil v roce 2004.

Alma mater se Metnara zastala

Metnara se ještě před jeho tiskovou konferencí zastala Ostravská univerzita. „Výsledkem posouzení textu je závěr, že se autor práce Lubomír Metnar nedopustil vědomého plagiátors­tví,“uvedl mluvčí Adam Soustružní­k.

Ministrova diplomová práce však mohla mít podle školy vyšší úroveň. Kontrola totiž ukázala, že text vykazuje nedostateč­nou práci s citačními zdroji. Na některých stránkách evidentně ministr podle školy čerpal z knihy Petra Musílka z Vysoké školy ekonomické v Praze, ale na zdroj v textu neodkázal.

„Na některých stránkách z této knihy evidentně čerpá, aniž by odkázal na zdroj. Nicméně práce je řádně uvedena v seznamu použité literatury,“citoval mluvčí Soustružní­k ze závěrů Ostravské univerzity.

Nejméně osm stran je podle ČT úplně převzatých z knihy Petra Musílka Trhy cenných papírů z roku 2002 nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text.

Zjednoduše­ně řečeno, Metnar práci neopsal, protože autora citované knihy Musílka nezapřel. Avšak měl svůj pramen uvést na více místech diplomové práce – nejenom na konci v seznamu literatury.

Když v úterý Česká televize upozornila, že ve své práci necitoval, jak měl, Metnar v první reakci řekl, že když analýza ukáže jeho pochybení, zváží i rezignaci. Dokonce kvůli kauze s diplomkou odložil pracovní cestu na Slovensko.

Včera na novinářský dotaz týkající se dalších údajných pochybení v práci Metnar řekl, že „v současné době nebude slovo od slova rozebírat“ svou diplomovou práci. „Nebylo to lehké období,“přiznal včera ministr na tiskové konferenci a znovu zopakoval, že jeho úmyslem rozhodně nebylo podvádět.

„Pan Metnar má posudky, že jeho práce není plagiát. Potvrdily mu to dvě vysoké školy včetně té, kde svou práci psal. Zároveň se k jeho práci vyjádřil autor, z jehož knihy čerpal. Ano, pan Metnar měl lépe pracovat s citacemi, ale odborníci se shodují, že diplomová práce plagiátem není. Mně to stačí. Jsem přesvědčen, že ze svého postu odcházet nemá,“napsal včera v SMS zprávě MF DNES předseda vlády Andrej Babiš.

Ministři, zkontroluj­te si práce

Oponent ministrovy diplomové práce Svatopluk Slovák napsal už před čtrnácti lety, že Metnar měl „častěji uvádět odkazy na prameny a použitou literaturu“.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce premiér vyzval členy vlády, aby si sami prověřili své závěrečné práce z vysokých škol. „Bylo to řečeno tak, že by bylo dobré, aby si to ministři – tam, kde je to možné – sami zkontrolov­ali,“řekl Brabec.

Kvůli problémům s opisováním diplomové práce rezignoval­a na post ministryně spravedlno­sti po 13 dnech Taťána Malá z ANO. Kvůli stejnému problému s bakalářsko­u prací skončil o několik dní později také ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál z ČSSD.

„Nechci být zátěží jak pro vládu, tak pro sociální demokracii. Nechci, aby situace ohrozila moji rodinu a zdraví. V minulosti jsem prodělal těžké onkologick­é onemocnění,“vysvětlil svůj krok Krčál.

Malou v čele resortu nahradil právník Jan Kněžínek. Na místo Krčála bude příští týden do vlády jmenována Jana Maláčová působící na ministerst­vu práce a sociálních věcí jako ředitelka odboru rodinné politiky.

Výhodu tak paradoxně mají v této situaci ministři, kteří vysokou školu nemají. Například ministr vnitra Jan Hamáček studoval překladate­lství, ale školu nedokončil.

Nezávislý posudek policejní akademie i Ostravské univerzity tvrdí, že má práce není plagiátem. Proto jsem se rozhodl, že rezignaci nepodám. Lubomír Metnar Ano, pan Metnar měl lépe pracovat s citacemi, ale odborníci se shodují, že diplomová práce plagiátem není. Mně to stačí. Andrej Babiš

 ??  ??
 ?? Eva Pospíšilov­á ??
Eva Pospíšilov­á
 ?? Josef Kopecký ??
Josef Kopecký

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia