MF DNES

Nafouknout a vyrazit

Gumotex se proslavil výrobou člunů, ale i autosedačk­ami pro legendární „erko“

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Řeky plné vody a na nich lodě zářící všemi barvami. Břeclavský Gumotex, který už dávno nevyrábí pouze produkty z gumy, si mnozí stále spojují především s vodáctvím a čluny. Ty už dnes tvoří pouze zlomek toho, co se zde vyrábí, ale díky mnohaletým zkušenoste­m s jejich vývojem a výrobou patří ke světové špičce.

Značka s téměř 70letou tradicí vznikla v areálu bývalé rafinerie cukru, který v roce 1949 získaly Českoslove­nské závody kožedělné a gumárenské. Podnik Gumotex započal svou činnost v 50. letech výrobou ochranných nepromokav­ých oděvů z opryžované­ho textilu. Zanedlouho už pouze oděvy nestačily. Podnik se rozhodl dostát svému jménu a vyrábět nové a nové produkty z gumy.

Brzy přibyly v nabídce hračky a nafukovací lehátka. „A odtud už byl pouze krok k výrobě člunů,“říká vývojář člunů Libor Vítek. Jejich výroba odstartova­la v roce 1956 a staly se vlajkovou lodí Gumotexu.

V současnost­i vyrábí přibližně 30 druhů nafukovací­ch člunů, od velkých raftů přes kajaky až po kanoe. Nejpopulár­nější je stále Páalava, turistická nafukovací kanoe pro dvě osoby. Největší lodí z nabídky Gumotexu je model raftu pro divokou vodu Pulsar 560, který uveze i 12 osob.

Kromě toho značka Gumotex nabízí i kompletní příslušens­tví pro vodáky, tedy oblečení, plovací vesty, pádla či pumpy, bez nichž se nafukovací lodě neobejdou. Plavidla z Břeclavi nekončí pouze v Česku, ale vyvážejí se do zemí, jako jsou například Německo, Francie, Velká Británie či Spojené státy.

Čluny by firmu neuživily

Podnik postupně hledal další možnosti a rozšiřoval svou výrobu o nové typy produktů.

„Je už tradicí, že nové výrobky pojmenováv­ají zaměstnanc­i,“vysvětlil Vítek. Takto vznikl v 60. letech název Molitan, který se stal obecným pojmem pro materiál, jemuž se v odborných kruzích říká polyuretan­ová pěna. Název tehdy nového produktu vymyslela celoživotn­í zaměstnank­yně Gumotexu Anna Knopová. Ta se během studia na gymnáziu učila latinsky, propojila proto slovo „mollis“(měkký, pozn. red.) s koncovkou chemického termínu polyuretan. Její nápad zvítězil a Knopová za něj získala odměnu tři sta korun. Tehdy to bylo poměrně dost. S průmyslovo­u výrobou molitanu pak Gumotex začal v roce 1963.

Zásadním způsobem ovlivnilo podnik rozhodnutí zapojit se do automobilo­vého průmyslu, k němuž došlo v 70. letech. Komponenty od Gumotexu se objevily například v legendární­m „erku“, tedy ve Škodě 110 R, pro kterou závod dodával díly z polyuretan­ové pěny. Pro další legendu, papalášsko­u Tatru 603, vyráběl Gumotex přístrojov­é desky.

Dvorním dodavatele­m autodílů

V 70. a 80. letech těžil Gumotex z pozice dvorního dodavatele autodílů, kterého neohrožují ani konkurence, ani přehnané požadavky ze strany automobile­k. Ale to se změnilo v 90. letech kdy se mladoboles­lavská Škoda stala součástí koncernu Volkswagen. „Bylo pro nás velkou školou, když Škodu koupil Volkswagen a my se museli učit od zahraniční konkurence,“vzpomíná tajemník společnost­i Pavel Kašuba.

Kromě přizpůsobo­vání se zahraniční­m standardům prošla firma také privatizac­í. „Období to bylo náročné,“říká Kašuba. V březnu 1991 vznikla akciová společnost Gumotex a následoval­y další nezbytné změny. Změnilo se vnitřní organizačn­í uspořádání a vzniklo dohromady šest výrobních a obslužných divizí. „Gumotex byl pak zprivatizo­ván v roce 1994 kuponovou metodou. Vše bylo hektické a hodně nové, ať už šlo o chybějící zkušenost se zahraniční­m obchodem, či výrobu samotnou,“dodal. Základem úspěchu bylo podle něj jít ven a učit se.

Za úspěšné zvládnutí tohoto bouřlivého období vděčí společnost dlouholeté­mu předsedovi představen­stva Jiřímu Kalužíkovi, který do firmy nastoupil v roce 1982 a opustil ji až v roce 2016. „Právě díky tehdejšímu vedení se Gumotexu podařilo vyhnout nejrůznějš­ím privatizač­ním skandálům, které se dotkly jiných firem,“tvrdí Kašuba.

Portfolio dnešního Gumotexu tvoří kromě aut a lodí čtyři další sektory, gumárenské směsi, záchranné systémy, multifunkč­ní vzduchové systémy a automatiza­ční technika.

Gumotex kromě jiného dodává výrobky pro bezpečnost­ní složky jako jsou hasiči a armáda. Vyrábí protipovod­ňové zábrany, dekontamin­ační sprchy, ochranné obleky nebo záchranné stany.

 ??  ?? Od Pálavy k Pulsaru
Od Pálavy k Pulsaru
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia