MF DNES

Nepitelná voda

Voda v české přírodě je kvůli teplu a pesticidům natolik znečištěná, že už se blíží hranici, kdy z ní lze ještě ve vodárně udělat průzračnou a pitnou

- Alžběta Šimková Robert Oppelt

Každá druhá vodní nádrž je teď v létě jako brčál a nikoho by ani nenapadlo se v tom koupat. Stačí ale doma otočit kohoutkem a do skleničky, hrnce nebo vany teče čirá voda. Tatáž voda, která byla v přehradním jezeře tak sytě zelená.

Odborníci varují – kvalita této surové vody se prudce zhoršuje a dostává se na hranici, kdy z ní ještě lze udělat čistou a pitnou.

„Lidé mají představu, že se čistá voda bere někde v podzemí, že tam je schovaná, a když teče z kohoutku, tak by měla být téměř panenská. Ale ta voda protéká nějakou krajinou a buď je v podzemí, nebo teče řekou, a ta je ovlivňovan­á lidmi,“říká vedoucí útvaru vodohospod­ářských laboratoří Marek Liška ze státního podniku Povodí Vltavy.

Důvodů jejího zhoršení je více. Tím nejaktuáln­ějším je sucho, které ovlivňuje zejména povrchovou vodu. „To vede k tomu, že se zhoršuje kvalita vody obecně. Narůstá množství organickýc­h látek, narůstá množství živin, a tím následně dochází i k rozvoji vodního květu – sinic a řas – který kvalitu vody ovlivňuje významně,“říká Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd ČR.

Sucho ovšem není jediným viníkem, proč se sinice a řasy ve vodě množí. Svůj podíl na tom má špatné hospodařen­í v krajině, které je podle Pivokonské­ho přírodě cizí. „Aby se dosáhlo požadované produkce, musíme plodiny výrazně hnojit. A protože je dnes půda už natolik ochuzená, že neudrží živiny, tak se hnojivo stříká přímo na listy,“vysvětluje Pivokonský.

Protože se mění celkové klima, je méně srážek, a když už nějaké jsou, tak náhlé a vydatné, hnojiva spláchne první přívalový déšť a ta pak doputují až do nádrže. A jelikož je kvůli suchu málo vody, živiny se zkoncentru­jí a to původcům vodního květu velmi svědčí.

To je pro vodárny problém. „Přítomnost produktů řas a sinic, jakož i pesticidů je z hlediska úpravy surové vody na vodu pitnou pro vodárny závažným zjištěním. Výrazným způsobem komplikují, či dokonce znemožňují proces úpravy vody,“říká ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřich Vlasák.

Kromě pesticidů a dalších chemických látek se ve vodě objevují také léčiva. Je to logické, lidé jich ročně spotřebují velké množství a tělo všechny účinné látky nezpracuje. Třeba běžného léku, jako je brufen, se u nás ročně spotřebuje přes sto tun. Zbytky léků se z těla vyloučí a doputují až do čistírny odpadních vod, odkud se vyčištěná voda vrací zpátky do vodních toků. Problémem však je, že většina současných „čističek“je nedokáže z vody úplně odstranit.

„V České republice se zatím odstraňová­ní léčiv z vody nedaří řešit, protože je to velmi drahé,“vysvětluje vedoucí útvaru vodohospod­ářských laboratoří Marek Liška ze státního podniku Povodí Vltavy. Ten ze zákona sleduje kvalitu povrchové vody. „Monitoring máme zacílený na řadu látek, třeba i na živiny a běžné organické znečištění. Farmaka sledujeme až posledních 6 let,“říká Liška.

Situace je o to komplikova­nější, že nových léčiv stále přibývá. „V roce 2005 jsme měřili asi 10 pesticidů a dnes jich měříme 220. Stejně tak je to i s léky, dřív jsme neměřili žádné a dnes jich máme na seznamu asi 80,“vysvětluje Liška.

Limity koncentrac­í léků v surové a pitné vodě přitom zatím žádné nejsou. Evropská komise tuto problemati­ku řeší tím, že zavádí takzvaný watch list látek, které by měly jednotlivé země zkušebně monitorova­t.

„V současné době neexistují žádné věrohodné vědecké studie o negativníc­h účincích na lidské zdraví v koncentrac­ích, kterou jsou dnes v povrchovýc­h či podzemních vodách detekovány,“vysvětluje Oldřich Vlasák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR.

Na co však už odborné studie existují, je vliv farmak na vodní živočichy. Jde zejména o vliv hormonů, hormonální antikoncep­ce mění poměr pohlaví, kdy je u ryb nebo i u raků více samic než samců.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia