MF DNES

Babiš: Svou diplomku klidně ukážu

KSČM je demokratic­ká strana, trvá si na svém výroku premiér. A vysoké školy si dají větší pozor, dodává po aférách s diplomkami.

- Rozhovor Josef Kopecký redaktor iDNES.cz A v senátních volbách?

ndreji Babišovi se ve vládě vyměnili již dva lidé, kvůli skandálu s opsanými diplomkami museli skončit Taťána Malá, ministryně spravedlno­sti, a Petr Krčál. Toho na ministerst­vu práce a sociálních věcí včera vystřídala sociální demokratka Jana Maláčová. A minulý týden podezření z plagiátors­tví, zdá se, úspěšně odrazil ministr obrany Lubomír Metnar. „Myslím, že to téma by už mělo být uzavřené,“říká Babiš.

Jste si jist, že se problém s diplomovou prací nebude týkat už nikoho dalšího z ministrů?

Doufám, že ne. Já jsem s nadsázkou říkal ministrům, že doufám, že mají diplomové práce v pořádku, ale je třeba vidět tu věc i z druhé strany. Tady vznikla atmosféra, že ve státní správě musí mít všichni vysokou školu. Myslím, že z těchto kvaziafér vyplynulo poučení, že i vysoké školy si budou dávat větší pozor a že i vedoucí diplomovýc­h prací tomu budou věnovat větší pozornost.

Vy sám ještě máte svoji diplomovou práci a jste ochoten ji dát novinářům k dispozici, kdyby vás požádali? V Bratislavě, kde jste studoval, prý není.

Říkali mi spolužáci, že tam dokonce Česká televize volala, že zaplatí zlatem. Tak jsem si říkal, jakým zlatem můžou platit, když získají tu diplomku. Mám dobrou diplomku, psal jsem o všeobecné dohodě o clech a obchodu a jejím vlivu na liberaliza­ci světového obchodu. Můj otec pracoval jako zástupce Českoslove­nska v GATT, takže jsme to dělali společně. Určitě to byl originál, psal jsem to na stroji s kopírákem.

Kdyby vám tedy nějací novináři řekli, jestli byste jim ji poskytl, že by si to chtěli přečíst, tak byste to udělal, nebo ne?

Já ji tady v Čechách nemám, ale můžu ji samozřejmě začít hledat. Mně ale celkově připadá tato debata absurdní. Po čtyřiceti letech si nejsem jist, jestli bych ji našel, ale pokud ji najdu, tak s tím problém nemám. Myslím ale, že to téma by už mělo být uzavřené a vláda by měla řešit jiné úkoly.

Máte rád zpěváka Tomáše Kluse? Minulý týden oznámil, že s vámi končí a nebude vystupovat na žádných festivalec­h a koncertech. Zaregistro­val jste to? A co tomu říkáte?

Pana Kluse neznám osobně. Vím, že má vůči mně negativní názor. Snažil jsem se s ním v minulosti setkat, to odmítl. Jestli ho ta myšlenka napadla kvůli Colours of Ostrava? Nevím. Moje bývalá firma sponzoruje ten festival dlouho. Mě to mrzí, protože mě nezná. Vím, že měl spor s Richardem Krajčem kvůli tomu, že jsme podporoval­i Kryštof kempy. Beru to na vědomí.

Teď, když je těch známých lidí, kteří vás chtějí bojkotovat a podpořili Kluse, víc, neuvažujet­e o tom, že se s nimi budete chtít setkat?

Pan Klus to nechce, ale samozřejmě, pokud by měli zájem, rád se s nimi setkám. Ale to je teď taková móda. My jsme vyhráli volby a naše vláda dostala důvěru. Měli by nám dát šanci. Já jsem v minulosti podporoval kulturu, plno zpěváků, jako ministr financí jsem navyšoval peníze do filmu, takže nechápu, co mi je vyčítáno.

Vy jste třeba nedávno řekl, že KSČM je dnes demokratic­ká strana, že ji lidé volí a že je ve Sněmovně. Vaše vláda se o komunisty opírá, ale hodně lidí vaše slova musela zarazit. Fakt si myslíte, že komunisté jsou demokratic­ká strana?

Držme se faktů. Měla KSČM volební sjezd? Měla. Kandidoval­o tam více kandidátů? Asi tři, čtyři, pět kandidátů. Volili transparen­tně? Volili. Takže to je projev nějaké demokracie a já nemůžu za to, že nová politická garnitura po revoluci nezakázala KSČ. Pan Václav Havel se nechal zvolit komunisty, jeho nejbližší člověk (Marian Čalfa) byl komunista, tak proč mi to dnes vyčítají? Já nemohu za to, že ODS s námi nešla do vlády. Mohla jít s námi do vlády, ale jejich voliči nás údajně nechtějí. Komunisté vždycky měli vliv. I na volbu Václava Klause prezidente­m. I Miroslav Kalousek chtěl udělat vládu s jejich podporou, i když se to nedokončil­o. Vždycky byli součástí politickéh­o spektra a ve vládě nejsou. Nemáme s nimi zásadní dohodu. Mohou hlasovat i pro nedůvěru vládě, když to navrhne někdo jiný.

V různých zemích po Evropě se komunisté vzdali názvu a transformo­vali se, u nás trvají na názvu komunistic­ká, i když se pod tímto jménem staly v minulosti zločiny. Spousta lidí se mohla divit, když jste se vyjádřil, že komunistic­ká strana je demokratic­ká.

Ano, ale já nemluvím o KSČ, která tady byla za totalitníh­o režimu. Samozřejmě, že páchali zvěrstva, že mučili lidi, zabíjeli lidi. Byla to absurdní doba, totalitní vláda jedné strany. Ale já za to nemůžu, my jsme preferoval­i vládu s ODS. Dával jsem jasné deklarace do médií. A pak tady byli všichni nervózní a útočili, že nemáme vládu s důvěrou, tak ji teď máme.

Než se komunisté rozhodli podpořit vaši vládu, prezident Miloš Zeman řekl, že šéfa KSČM Vojtěcha Filipa i lídra poslanecké­ho klubu Pavla Kováčika ujistil, že záležitost s ČEZ, kam nedokázali prosadit do dozorčí rady člověka, kterému věří, se vyřeší do září. Vyřeší se do září?

Já o tom nevím. Měli jsme jednání s panem Benešem a s panem Zemanem a řešili jsme, jestli se má ČEZ rozdělit, ale tohle jsme neřešili.

Lídrem vaší pražské kandidátky má být zakladatel firmy Fincentrum Petr Stuchlík. Jeho kandidatur­a byl váš nápad?

Já jsem to nevymyslel, jsem velice zdrženlivý. Ani se v tom nechci moc angažovat. V našem hnutí jsou různé tendence, kdy krajské organizace prosazují, že jejich kandidátky jsou nedotknute­lné, a potom, když je z toho nějaký problém, tak se ptáte mě, co na to říkám. Přitom s tím nemám nic společného. U pražské kandidátky byla těžká debata s pražskou organizací. Nakonec jsme se domluvili na kompromisu. Já jsem pana Stuchlíka neznal. Byl doporučen, ani nevím kým. Myslíte, že ho dost lidí zná a že má ANO vůbec šanci uspět v Praze poté, co primátorka Adriana Krnáčová pokárala Pražany, že jsou zpovykaní? To byl nešťastný, špatný výrok. Já myslím, že to nemyslela zle, ale řekla to blbě.

Pan Stuchlík investoval do společnost­i Fair Credit, která půjčuje s úroky v řádu desítek procent. To je tahák pro voliče?

Určitě ne. On se toho zbavuje, a pokud vím, ten byznys je ztrátový.

Jaký výsledek podzimních komunálníc­h a senátních voleb byste pro ANO považoval za úspěch?

Úspěch by byl, kdybychom v Praze vyhráli.

V senátních jsme nikdy nebyli moc úspěšní z různých důvodů. Tam vyhrávají osobnosti a to se nám ne vždy dařilo. Číslo říct neumím. Cely rozhovor na iDNES.cz

Držme se faktů. Měla KSČM volební sjezd? Měla. Volili transparen­tně? Volili.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia