MF DNES

H-System: lidé se nemusí vystěhovat. Zatím

Stát nemůže pomoci všem poškozeným tak, že by zaplatil pohledávky sám, řekl premiér Babiš, prostřední­k při vyjednáván­í

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Správce konkurzní podstaty po zkrachoval­ém H-Systemu Josef Monsport přislíbil, že až do vyřešení případu nebude vystěhováv­at z Horoměřic žádného z klientů H-Systemu. Po jednání za účasti premiéra Andreje Babiše v Hrzánském paláci na Hradčanech to řekl lidovecký senátor Jiří Čunek, který doprovázel Martina Junka z bytového družstva Svatopluk. Monsport to potvrdil.

„Já taková povaha nejsem. To, že se to nebude dít, není tím, že bych podlehl nějakému tlaku. Není moje povaha, abych někoho vyhazoval na dlažbu,“prohlásil doslova konkurzní správce.

Monsport a bytové družstvo Svatopluk se také domluvili, že by během srpna měli najít znalecký ústav, který by ocenil nemovitost­i v Horoměřicí­ch. „Zadání je o tom, že se znovu ocení nemovitost­i, které si kdysi Svatopluk vzal z té konkurzní podstaty. Shodli jsme se na tom, že zatím nepůjdeme do dražby,“uvedl Monsport. „Znalecký posudek se bude zabývat i tím, v jakém rozsahu zhodnotili nemovitost­i jejich uživatelé a družstvo Svatopluk,“uvedl ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek.

Podle prostřední­ka při jednání, premiéra Babiše, je podstatné, že lidem aktuálně nehrozí vystěhován­í na ulici. „Myslím, že jsme našli dohodu na další postup,“řekl Babiš.

Premiér Babiš před jednáním řekl, že nepočítá s tím, že by bývalí klienti H-Systemu měli dostat od státu nějaké peníze.

„My nemůžeme říci tady teď těmto lidem, že to uhradíme, to není možné,“řekl Andrej Babiš. Lidé totiž utopili peníze i v řadě jiných projektů. „Moc toho udělat nemůžeme. Je tady rozhodnutí nezávisléh­o soudu,“řekl Babiš.

„Dnes někteří říkají, že by to měl stát zaplatit, ale já jsem si nechal vytáhnout všechny věci, co se tu v minulosti staly – kauza Union banka, tam přišlo 75 tisíc věřitelů o sedmnáct miliard, kauza Trend, litoměřick­é fondy, Agrobanka, IPB, Harvardské fondy, CS fondy, Motoinvest, Futurum Aurum, kampeličky, Key Investment­s... Těch kauz, kde lidi přišli o peníze, je mnoho,“řekl premiér Babiš. Úplně ignorovat však podle něj vláda případ tohoto druhu také nemůže.

„Už to, že se o to stát zajímá, může těm lidem dát lepší pocit,“míní předseda vlády.

„Peníze od státu nechceme“

„Žádný požadavek na peníze od státu jsme nevznesli,“řekl k tomu po schůzce Junek ze Svatopluku. Jednání se Babiš účastnil jen jako prostřední­k, protože byl o to požádán. Přítomen byl i ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek. S lidmi z družstva Svatopluk dorazil i lidovecký senátor Jiří Čunek. V tomto složení se jednání konalo poprvé od vyhlášení rozsudku Nejvyššího soudu, který minulý týden vyhověl dovolání konkurzníh­o správce a téměř šedesáti rodinám bydlícím v Horoměřicí­ch u Prahy nařídil, aby do měsíce opustily domy, které si dostavěly po krachu H-Systemu v roce 1997.

Stížnost k Ústavnímu soudu

Lidé z Horoměřic v bytech družstva Svatopluk tvoří jen část těch, kteří krachem H-Systemu přišli v součtu skoro o miliardu korun.

Monsport má podle Nejvyššího soudu právo zpeněžit horoměřick­é byty ve prospěch všech věřitelů.

„Pohybujeme se v režimu konkurzníh­o zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlova­t, že na ně nevyjde,“uvedl Monsport.

Podle Babiše je potřebná stížnost k Ústavnímu soudu, díky které by mohli bývalí klienti H-Systemu získat čas. Družstvo Svatopluk už avizovalo, že takovouto stížnost podá. Ústavní soud by pak mohl odložit vykonateln­ost rozhodnutí.

Premiér si ale neumí představit, že by policie lidi z bytů v Horoměřicí­ch vyváděla na dlažbu, a považoval by to za absurdní a skandální.

 ??  ?? Konkurzní správce Josef Monsport přichází na jednání s klienty H-Systemu. Vyhodit je na dlažbu prý nehodlá.
Konkurzní správce Josef Monsport přichází na jednání s klienty H-Systemu. Vyhodit je na dlažbu prý nehodlá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia