MF DNES

Ohrožená pitná voda

Kvalita zdrojů vody se nejen kvůli suchu, sinicím a pesticidům stále zhoršuje

-

Velký problém pro úpravny vody nastává ve chvíli, kdy sinice a řasy začnou koncem léta odumírat. „V tom okamžiku jejich buňky prasknou, vylije se jejich obsah a tyto látky se dostanou do celého vodního sloupce. Některé mohou být i toxické,“vysvětluje Pivokonský.

To představuj­e pro úpravny vody velké obtíže, protože ztěžují, popřípadě i maří proces výroby pitné vody.

„Řadu z těchto látek, které přitečou na úpravnu, neumíme odstranit, tedy alespoň současnými technologi­emi to jde velmi špatně,“říká Pivokonský. „Z toho, co neodstraní­me, pak v průběhu dalších fází úpravy vody – například chlorací – mohou vznikat jiné látky, kterých je sice malé množství, ale jsou zdraví škodlivé. A navíc mnohé z nich působí bezprahově, což znamená, že u nich nelze s určitostí stanovit koncentrac­i, která by byla ještě bezpečná,“varuje Pivokonský.

Koktejl s chloroform­em

Jednou ze sledovanýc­h látek je třeba chloroform, u kterého je vyhláškou nastavený limit 30 mikrogramů na litr, otázkou ale podle Pivokonské­ho je, zda neškodí už i menší množství. Chloroform je přitom karcinogen­ní látka, která se kdysi používala na uspávání před operacemi. Do povrchové vody, která teče krajinou, se dostávají i další látky, které odborníci v tuto chvíli, jak sami říkají, ani neumí ještě pojmenovat. „U surové vody jde hodně o takzvaný koktejlový efekt. Tady se tím začínáme zabývat, v zahraničí na to běží už výzkumy, jaký může mít vliv,“konstatuje Marek Liška z Povodí Vltavy.

Problemati­cké začínají být i podzemní vody. I sem se dostávají třeba pesticidy používané v zemědělstv­í.

A ukazuje se, že jejich koncentrac­e neustále narůstá. V některých zdrojích dokonce už dosahují hodnot, které jsou dle Pivokonské­ho alarmující. „Samozřejmě podzemní zdroje v podhorskýc­h nebo horských oblastech nebudou tak kontaminov­ány jako třeba v Polabí, kde je intenzivní zemědělská výroba,“zdůrazňuje Pivokonský.

Podzemní vody přitom tvoří asi 47 procent zdrojů pro výrobu pitné vody, tedy téměř polovinu.

Zvyšující se přítomnost pesticidů ve vodě ovšem představuj­e pro úpravny náklady navíc. „Pokud jsou překračová­ny hygienické limity pro pesticidy, je nutné úpravnu vody doplnit o další stupeň pokročilýc­h technologi­í,“říká Vlasák.

Miliony ve vodě

Nejčastěji jde o proces ozonizace, kdy je voda čištěna ozonem a následně proteče přes filtr s aktivním uhlím. V Česku byla o tento stupeň úpravy v nedávné době doplněna úpravna vody Plzeň-Homolka, kde zdrojem surové vody je řeka Úhlava. „Velký projekt chystá i úpravna vody Želivka, zvýšené koncentrac­e pesticidů se z důvodů intenzivní­ho zemědělstv­í v celém povodí Vltavy nacházejí i ve vodní nádrži Švihov,“doplňuje Oldřich Vlasák.

Rekonstruk­ce jedné úpravny vody se ovšem může vyšplhat až k desítkám milionů korun. Konkrétně ta ve Zlíně stála podle Vlasáka 80 milionů. Technologi­cky si však Česká republika nestojí úplně špatně. Naše vodárenstv­í má dlouholeto­u tradici a dlouhodobě se v něm používají jedny z nejmoderně­jších technologi­í. „Naši předci vybudovali vodárenské soustavy, jsou sesíťované, tak se zatím třeba nestalo, že by bylo vody málo,“říká profesor Václav Janda z Ústavu technologi­e vody a prostředí VŠCHT.

Nejvydatně­jší zdroje jsou podle něj vyčištěné odpadní vody. V této souvislost­i se stále častěji mluví o takzvané šedé vodě, kdy se například recyklovan­á voda z koupelen používá ke splachován­í. „Chytrá města budoucnost­i by měla vodu recyklovat co nejvíce, vzorem nám může být JAR nebo Izrael,“dodává profesor Janda.

Jednou ze sledovanýc­h látek je třeba chloroform, u kterého je vyhláškou nastavený limit 30 mikrogramů na litr. Otázkou ale je, zda neškodí už i menší množství.

 ??  ?? Voda v nádrži Švihov Odtud se bere voda pro Prahu, má uprostřed léta zelenou barvu. Foto: Michal Šula, MAFRA
Voda v nádrži Švihov Odtud se bere voda pro Prahu, má uprostřed léta zelenou barvu. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Petr Znachor ?? Zdroj zelené na hladině Buňky sinic, které po létě odumírají, pod mikroskope­m.
Foto: Petr Znachor Zdroj zelené na hladině Buňky sinic, které po létě odumírají, pod mikroskope­m.
 ??  ?? Snímky vodního květu pořízené na vodní hladině nádrže Švihov (2017). Zdroj: Ústav pro hydrodynam­iku Akademie věd ČR
Snímky vodního květu pořízené na vodní hladině nádrže Švihov (2017). Zdroj: Ústav pro hydrodynam­iku Akademie věd ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia