MF DNES

Hun Sen vládne Kambodži 33 let. A zdaleka nekončí

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Jedna z nejjednodu­šších otázek světové politiky zní: Kdo je premiérem Kambodže?

Jistě, Hun Sen. Hun Sen a zase Hun Sen. Nemůžete se splést. Nikdo jiný zkrátka nepřipadá v úvahu. Někdejší řadový polpotovec, který ovšem v pravý čas vycouval a ke krutovládě Rudých Khmerů se otočil zády, vládne zemi už tak dlouho, že se dostal i do křížovek. Pokud luštíte, museli jste se s ním setkat: kambodžský premiér na šest – Hun Sen (na snímku vpravo).

V premiérské­m křesle se drží s malou přestávkou skoro pětatřicet let (přesně od roku 1985). A nejspíš ještě dlouho bude.

O víkendu jeho mocná Strana kambodžské­ho lidu totiž opět drtivě vyhrála volby. Tak drtivě, že v parlamentu obsadila rovnou všechna křesla. Vladimir Putin může jen tiše závidět.

I když viděno západní optikou to byla „výhra“hodně za hranou.

To se to totiž vyhrává, když chybí řádná opozice. Tamní nejvyšší soud hlavní opoziční sílu – Kambodžsko­u národní stranu záchrany – loni rozpustil. Prý se spikla se Spojenými státy a osnovala svržení legitimní vlády – rozuměj vlády Hun Sena. Její poslanci byli poté vyloučeni z parlamentu a bylo jim zakázáno účastnit se pět let politickéh­o života. Opozici tak nezbylo než víkendové volební klání bojkotovat.

Při minulých volbách před pěti lety Kambodžská národní strana záchrany Hun Senovi zle dýchala na záda – získala 44 procent hlasů. Tak se letos „věčný premiér“pojistil. I tak vypadá nynější „demokracie“po kambodžsku.

Organizace sledující stav demokracie a lidských práv v jednotlivý­ch zemích už delší čas upozorňují, že premiér Hun Sen v Kambodži plíživě demontuje demokratic­ké struktury a nenápadně proměňuje zemi v autokracii s vlastní téměř neomezenou mocí.

Přitom bývaly doby, kdy západní země na hbitého Hun Sena sázely a spatřovaly v něm garanta demokratic­kého vývoje země, která se vzpamatová­vala z jedné z nejhorších diktatur 20. století, hrůzovlády ultrakomun­istických Rudých Khmerů.

Hun Sen se v mládí připojil k jejich vládci Pol Potovi a v řadách Rudých Khmerů bojoval. V boji o Phnompenh dokonce přišel o oko a částečně ochrnul. Během dlouhého léčení si své názory přehodnoti­l, s polpotovci se rozešel a v roce 1977 se připojil ke kambodžský­m provietnam­ským silám, které o rok později zahájily povstání proti genocidním­u režimu. Když v roce 1979 Vietnam instaloval v zemi novou vládu, Hun Sen v ní obdržel křeslo ministra zahraničí a v roce 1985 (to mu bylo 33 let) se stal premiérem.

Hun Sen si získal mezinárodn­í kredit, neboť ve zdevastova­né Kambodži dokázal udržet mír a nastartova­t ekonomický růst.

To už je však hodně dávno. Hun Senovi moc evidentně zachutnala a začal dělat všechno možné i nemožné, aby o ni nepřišel. Nyní je mu pětašedesá­t let a má pověst obhroublé autoritářs­ké postavy, které nic neříkají ani vlastní zákony. Proslýchá se, že by rád prosadil jakousi obdobu severokore­jské kimovské dynastie. Má totiž tři syny, všechny v mocných pozicích ve straně, v armádě a ve vládě, a chtěl by, aby právě některý z nich po něm převzal otěže, až jednou odejde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia