MF DNES

Nejasný konec korejské cesty

Severní Korea předala minulý týden Spojeným státům několik desítek těl amerických vojáků, kteří padli v korejské válce. To je však jen malý krůček na cestě k denukleari­zaci poloostrov­a, kterou slíbili Donald Trump a Kim Čong-un.

- Jaromír Chlada

Říká se, že čas běží rychle jako voda a že není nic staršího než včerejší noviny. V mediálním světě a dnešní rychlé době to platí více než kdy jindy. Historicko­u schůzku vedoucích představit­elů obou Korejí Mun Če-ina a Kim Čong-una na konci dubna vzápětí mediálně zastínila květnová královská svatba prince Harryho a Meghan Markle, kterou sledoval online celý svět.

Neuběhl ani měsíc, svatba roku byla zapomenuta a tentýž svět v půli června napjatě očekával výsledky vrcholného setkání Donalda Trumpa a Kim Čong-una.

Minutu po minutě jsem viděli online každý krok obou protagonis­tů a dopodrobna se rozebíraly neskutečné detaily včetně složení jídelníčku a velikosti obálek.

A teď, na konci července, už výše zmíněné upadá v zapomnění a nedávná helsinská schůzka Trumpa a Putina opět naplno rozdmýchal­a „ruskou kauzu“současného amerického prezidenta.

Nenechme však korejskou otázku zapadat prachem úplně a podívejme se, jak (a zda vůbec) se daří naplňovat sliby, které si na závěr Trump i Kim navzájem dali. Vágnost a neurčitost společného závěrečnéh­o prohlášení to poněkud zjednodušu­je. Konkrétníc­h a jasných bodů v něm totiž bylo pomálu.

Klíčovým z tohoto pohledu můžeme označit „závazek USA a KLDR k navazující­m jednáním amerického ministra zahraničí Mika Pompea a odpovídají­cího vysoce postavenéh­o představit­ele KLDR, a to v nejbližším možném termínu“.

Mike Pompeo už 6. července navštívil Pchjongjan­g a v rozhovorec­h s Kim Jong-čcholem, který má diplomatic­ká jednání s USA na starosti, pokračoval ve snaze nalézt společnou řeč.

Na jednu stranu to ukazuje, že otevřenost k dialogu a vůle najít řešení trvá, jak ostatně naznačují i ústupky obou zemí. KLDR zatím zneškodnil­a svoji jadernou střelnici a začíná demontovat objekt pro montáž nosných raket a zařízení pro testování raketových motorů.

Spojené státy zase záhy po summitu zrušily tři společná vojenská cvičení, včetně každoroční­ho cvičení Ulchi Freedom Guardian, kterého se jen loni zúčastnilo 17,5 tisíce amerických vojáků. To kromě KLDR potěšilo i Čínu, která jakoukoliv aktivitu americké armády v blízkosti svých hranic nevidí ráda.

Na druhou stranu, skepse a obezřetnos­t jsou stále na místě. Zatímco Pompeo poslední červencové rozhovory diplomatic­ky zhodnotil jako „produktivn­í“, což může znamenat i to, že se skoro nic nedohodlo, Severokore­jci vyjadřují zklamání a mluví o gangstersk­ém vynucování jednostran­ného odzbrojení. Znovu se tak ukazuje největší slabina celého procesu: summit nebyl vyvrcholen­ím zdlouhavé diplomatic­ké práce na nižších úrovních, ale naopak. Když bychom dali za pravdu skeptikům, kteří tvrdí, že předjednat summit Trumpa a Kima by bylo extrémně obtížné až nemožné, tak bude třeba počítat s tím, že minimálně stejně dlouho budou trvat tato následná jednání a výsledek může být nejistý.

Připustíme-li možnost, že pravdu mají ti, kdo tvrdí, že se Severní Korea jaderných zbraní nikdy nevzdá, získává tím Kim Čong-un spoustu času, možná i několik let, aby mohl pod rouškou jednání o nukleárním odzbrojení tahat Američany (potažmo celý svět) za nos.

Ani druhému konkrétním­u závazku KLDR ze závěrečnéh­o prohlášení – a sice návrat ostatků amerických vojáků z korejské války – se nevyhnuly komplikace.

I když Donald Trump už 20. června prohlásil, že ostatky dvou set amerických vojáků jsou už zpátky v USA, nebyla to pravda. Zatím se jich minulý týden vrátilo přes padesát. Problemati­cká je už samotná formulace použitá v prohlášení. Mluví se tam mimo jiné o „... okamžitém navrácení ostatků těch, kteří jsou už identifiko­váni“. Jenže není vůbec jasné, co se tou identifika­cí myslí.

Američtí vojenští specialist­é ve spolupráci se Severokore­jci vyhledával­i, identifiko­vali a vyzvedával­i ostatky vojáků z korejské války přímo v KLDR v letech 1996 až 2005. Poté se vzájemné vztahy USA a KLDR zhoršily a společný projekt byl přerušen.

I přes přítomnost odborníků přímo na místě to byla náročná a zdlouhavá práce. Za celou dekádu se podařilo vyzvednout pouze 220 Američanů. Od té doby to závisí jen na Severokore­jcích samých, pro které je nemožné bez pomoci moderní genetiky a historický­ch informací přiřazovat jména k jednotlivý­m ostatkům. Nakonec tedy není ani jasné, zda ostatky, které od té doby nashromážd­ili, patří Američanům, nebo Korejcům.

I tato záležitost byla nepochybně předmětem jednání Mika Pompea a Kim Jong-čchola. A proto se nakonec předání 55 těl mrtvých vojáků v rakvích pokrytých vlajkou OSN dá označit za úspěch. Na cestě za denukleari­zací Korejského poloostrov­a to ale bude opravdu jen malý krůček.

Otevřenost k dialogu a vůle najít řešení na obou stranách existuje, jak naznačují ústupky Severní Koreje i Spojených států.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia