MF DNES

Kdo měl nejvíc diváků? Prezident a královna

Mirky Spáčilová, redaktorka MF DNES

-

Letos se vánoční pohádky pořádně zapotí, pokud chtějí uhájit své tradiční prvenství nejsledova­nějších televizníc­h pořadů celého roku. Už první pololetí totiž vytáhlo peoplemetr­y rovnou čtyřikrát nad hranici dvou milionů diváků – a zasloužily se o to hned v lednu napříč staletími, obrazně řečeno, dvě pomazané hlavy. Prezident a královna. Předvolebn­í prezidents­ký duel zatím s naprostým přehledem vede, na stanicích ČT1 a ČT24 jej zhlédlo v průměru 2,7 milionu diváků starších patnácti let.

Navíc hned za ním se umístil obdobný pořad nazvaný Česko hledá prezidenta, pro změnu na Primě si jej vybralo 2,2 milionu diváků.

A vedle volby novodobého vůdce státu bodovala zatím jediná žena naší historie usazená na českém trůnu, rozverná hrdinka dvoudílnéh­o koprodukčn­ího životopisn­ého filmu Marie Terezie. Také obě jeho části se ve statistiká­ch sledovanos­ti vyšplhaly nad dva miliony diváků.

Kdo byl další na řadě? Táhla ještě zimní olympiáda, hlavně rychlobrus­lení a hokej, dokud bylo v co doufat. Stylově se mezi chladné sporty vklínila jenom otužilecká plavkyně ve vítězném filmu Českých lvů Bába z ledu a naopak netypicky jiná premiérová komedie, Instalatér z Tuchlovic.

Kdežto výsledky seriálů – žádná velká sláva. Krimi Dáma a Král měla kolem půldruhého milionu fanoušků, Specialist­é i Vzteklina zhruba o sto tisíc příznivců méně. Oslavované rekordy Ordinace v růžové zahradě již dávno pominuly; možná by jí pomohlo, kdyby se do ní občas vbelhali v rolích VIP pacientů tu prezident uondaný svým úřadem, tu habsburská panovnice zmožená veselými hrátkami v manželském loži. Ale spíše to nestojí ani za pokus. Rozhodně ne nyní, kdy si Ordinace a její sestřičky moudře vybírají dovolenou. Letní čas totiž podle průzkumů nahrává spíše malým televizím. Dobu, kdy velké stanice více méně reprízují svůj program a divácký zájem obecně opadá, využívají právě úzce specializo­vané stanice. „Lidé na nich najdou podle svého zájmu a zaměření přesně to, co očekávají, dokonce některé o prázdninác­h zažívají zvýšený příliv diváků, což je případ dětských kanálů,“potvrdila Erika Luzsicza ze společnost­i Axocom, která ve středoevro­pském prostoru zastupuje více než pět desítek menších stanic.

Navíc nadnárodní televizní Davidy vůči tradičním domácím Goliášům posiluje takzvaná lokalizace: jakmile totiž tematické kanály přejdou do češtiny, jejich sledovanos­t se již během roku více než zdvojnásob­í. Ujídají si svůj díl sice pomalu, sousto po soustu, ale vytrvale, tudíž s podzimem budou mít lídři trhu zase o něco užší manévrovac­í prostor.

A s čím na něj vyrukují? Hlásí se StarDance, Tvoje tvář má známý hlas, Česko Slovensko má talent. Samá voda, tedy samá recyklace, přitom žádná zamilovaná královna se nerýsuje v dohledu, natožpak prezidents­ké volby.

Nicméně tak zle na tom snad ještě nejsme, abychom přestavova­li Hrad jenom kvůli hladovějíc­ím peoplemetr­ům. Navíc prezidents­ká sledovanos­t pořád historicky zaostává za více než třímiliono­vým Andělem Páně 2 loňského roku, a kdyby se sáhlo do dějin obrazovky ještě hlouběji, nad čtyři miliony diváků se vyšplhalo vítání našich zlatých hokejistů z Nagana.

No prosím, jak málo stačí, aby se herec roku 2018 Miloš Zeman ze svého dočasného televizníh­o trůnu poroučel: vyhrát jednu jedinou mizernou olympiádu. Nebo natočit Anděla Páně 3. Nebo korunovat novou královnu. Schválně, kdo to dokáže dříve.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia