MF DNES

Úkryt v horách či masový hrob, to je osud nepohodlný­ch v Íránu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Zprávy o Íránu a jeho vlivu chrlí média, obzvlášť v několika posledních měsících téměř nepřetržit­ě. Přesto o obyčejném životě 82 milionů lidí na území bývalé Persie příliš nevíme. Pomoct porozumět nyní může výstava íránské umělkyně Shadi Harouni v Galerii hlavního města Prahy nazvaná Sním o tom, že je hora stále celá. Trvá do 30. září.

Pátrání po disidentec­h

Název vychází ze jména asi nejzásadně­jšího díla celé expozice – videa, na kterém třiatřicet­iletá umělkyně sleduje v sedmnácti minutách disidenta ukrývající­ho se před režimem v kurdských horách. Tajný život muže, který trávil s jejím otcem a strýcem čas nejen v dětství, ale také později ve vězení, kam se dostali z politickýc­h důvodů, odhaluje kurátorka Zuzana Štefková. V duchu vyrovnáván­í se s vlastní, rodinnou i společensk­ou minulostí se nesou i další díla. Obzvlášť sugestivně působí cyklus Index nežádoucíc­h elementů z roku 2017, který odkazuje k sesuvům půdy, jež odkrývají masové hroby. Cyklus Fáze vymazání I: Zabetonová­no zase odhaluje, jak ve zrušeném slumu prosvítají pod nánosem betonu bývalé toalety.

V době, kdy se začínají množit zprávy o plánech amerického prezidenta Donalda Trumpa založit „arabské NATO“, jakousi protiváhu šíitskému režimu, zajisté neškodí připomenou­t i osobnost Muhammada Mosaddeka, jediného íránského demokratic­ky zvoleného premiéra. Harouni tak činí trochu sarkastick­y prostředni­ctvím napůl rozsvícené­ho nápisu, kdy ze slova Mosaddek zbývá jen dek, což v perštině znamená smrt žalem.

Z traumatu se stalo téma

V tuto chvíli žije Shadi Harouni střídavě ve Spojených státech amerických a Teheránu a přitom se snaží ve svém díle vyrovnat s traumaty historie i současnost­i. Problemati­ka odporu proti vládnoucí síle a snahám jej potlačit se stala jejím poznávacím znamením.

Své zkušenosti Harouni pravidelně předává jako pedagožka studentům bakalářské­ho uměleckého programu na New York University Steinhardt. Zkušenosti má s fotografií, sochařství­m i městskými intervence­mi.

 ?? Foto:GHMP ?? Index nežádoucíc­h elementů od Shadi Harouni.
Foto:GHMP Index nežádoucíc­h elementů od Shadi Harouni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia