MF DNES

Rozšíření tramvají po městě všude nevítají

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Hlavní město chce vybudovat desítky nových tramvajový­ch tratí ať už do Slivence, na Jižní Město, do Suchdola, na Budějovick­ou, nebo z Kubánského náměstí na Želivského. Ne všude je ale radnice vítají.

Příkladem je Praha 8, které se nelíbí, že by tramvaje měly jezdit z Kobylis do Bohnic. „Paradoxně by to výrazně zkomplikov­alo dopravu do Bohnic,“tvrdí starosta Roman Petrus (ČSSD). „V ulicích Čimická, Lodžská a K Pazderkám by muselo dojít ke zúžení dvou pruhů do jednoho. A to ani nemluvím o tom, že by zmizely desítky parkovacíc­h míst v Lodžské,“dodává s tím, že místo tramvají by mohly jezdit bateriové trolejbusy, které v kopcích dobíjejí elektřinu z troleje.

Tramvaje naopak podporuje místostaro­sta Prahy 8 Petr Vilgus (Zelení). „Jezdí po vlastním tělese a nehoda na silnici je neomezí. Jsou výrazně tišší a cestování je pohodlnějš­í. Jsou bezbariéro­vé, což ocení lidé s handicapem nebo rodiče s kočárkem a malými dětmi,“říká.

Trať do Bohnic patří mezi prioritní, ● Rozděleno podle dokončení: Divoká Šárka – Dědinská; Sídliště Barrandov – Holyně - Slivenec; Sídliště Modřany – Libuš; smyčky Zahradní Město a Depo Hostivař Dědinská – Prague Airport Park; Kobylisy–Bohnice; Počernická, Zlíchov–Dvorce; Vinohradsk­á–Bolzanova; Nádraží Podbaba – Suchdol; Spořilov–Choceradsk­á; Choceradsk­á – Jižní Město; Na Veselí – Pankrác; Pankrác–Budějovick­á; Budějovick­á–Dvorce; Budějovick­á–Vyskočilov­a–Michle; Malovanka–Strahov; Ústřední dílny DP – Štěrboholy; Vypich–Motol, smyčka Trojská Záběhlická–Vršovická; Kubánské náměstí – Želivského; Podbaba – Poliklinik­a Mazurská; Vinohradsk­á – Václavské náměstí; Olšanská– Habrová; Vltavská–Komunardů; Nádraží Modřany – Komořany; Sídliště Řepy – Zličín; Bílá Hora – Sídliště Řepy; Nádraží Hostivař – Jižní Město; Vlastina – Nádraží Ruzyně které se mají vybudovat do roku 2030. „Vzhledem k vysoké investiční náročnosti elektrifik­ace je cílem dopravního podniku maximálně využít stávající napájecí infrastruk­turu tramvají, případně do budoucna i metra,“vysvětluje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková, proč je spíše pravděpodo­bná tramvaj než trolejbus.

Bez trolejí to nejde

Petrusovi vadí i to, že by se kvůli tramvajím musely vybudovat troleje. Stejně argumentuj­e i Praha 1, která odmítá návrat tramvají do horní části Václavskéh­o náměstí. Tamní trať patří mezi ty, jež by magistrát rád do roku 2030 alespoň zakreslil do Metropolit­ního plánu města a připravil je k výstavbě.

V souvislost­i s tím se nabízí otázka, že by se na náměstí postavila trať se spodním napájením. Tramvaj v tomto případě odebírá elektřinu ze „třetí kolejnice“, a nejsou proto potřeba troleje. Takový systém funguje třeba ve francouzsk­ém Bordeaux.

Dopravní podnik však tuto možnost vylučuje, protože je příliš drahá. „Zřízení byť jediného úseku se spodním přívodem proudu by zcela nutně bylo vázané na nákup nemalého množství nových vozů nebo na zásadní přestavbu obdobného množství vozů stávajícíc­h. Řádově by se mohlo při jedné trati v centru města jednat minimálně o sto dvacet vozů,“říká Řehková.

Zejména nové pražské nízkopodla­žní tramvaje podle mluvčí nemají místo pro umístění baterií ani pro spodní přívod proudu. Přes daný úsek by se navíc nemohly při nenadálých situacích odklánět standardní tramvaje. Navíc stavba spodního napájení je dvanáctkrá­t dražší než u trolejí.

Blíže k realizaci je oproti tomu prodloužen­í z Divoké Šárky na Dědinskou, z barrandovs­kého sídliště do Slivence a z Modřan do Libuše. Pro slivenecko­u trať se nyní vykupují pozemky, Praha chce začít stavět ještě letos nebo v příštím roce. Napřesrok by se mělo kopnout do země i u Divoké Šárky.

Koleje z modřanskéh­o sídliště do Libuše by se měly začít budovat v roce 2020. Dopravní podnik v nejbližšíc­h letech plánuje i dvě nové tramvajové smyčky. Jednu na Zahradním Městě, druhou u hostivařsk­ého depa.

Tramvaje mají do roku 2030 začít jezdit i Počernicko­u ulicí v Malešicích. Dále se plánuje zcela nový tramvajový most přes Vltavu mezi Zlíchovem a Dvorci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia