MF DNES

Muž pro budoucnost: Tour objevila Bernala

Sky opečovává svůj diamant z Kolumbie, který jednou vystřídá Frooma.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Seděl včera dopoledne pod Eiffelovou věží v Paříži, popíjel kávu a ukusoval z palačinky s čokoládou. Kdekdo by ho přehlédl. Přitom tenhle jedenadvac­etiletý mladík z Kolumbie prožil nejblázniv­ější tři týdny svého života. Egan Bernal byl nejmladším cyklistou letošní Tour de France. A také jejím největším objevem. Byl to on, kdo táhl Gerainta Thomase k titulu a Chrise Frooma ke třetímu místu.

„Chci, aby na mě byl Chris pyšný,“vykládal Bernal ještě před závodem nervózně.

Froome pyšný byl a víc než to. Svému mladému kolegovi po každé horské etapě upřímně děkoval.

„On je naší budoucnost­í,“tvrdí nyní Dave Brailsford, šéf týmu Sky.

Investice za 350 tisíc eur

Thomasovi, novému šampionovi Tour, je dvaatřicet, Froomovi ještě o rok víc. Doba pofroomovs­kothomasov­ská se blíží.

A ve Sky na ni chtějí být připraveni, proto sáhli po Bernalovi.

V osmi jel svůj první závod, vyhrál ho a dostal díky tomu školné na rok. Zároveň v televizi sledoval jistý závod ve Francii a otci u něj vyprávěl: „Jednou tam taky pojedu.“Byla to však horská kola, která ho v mládí uchvátila.

Před čtyřmi lety zůstal na podzim na chvíli v Evropě, zkusil si jeden silniční závod, a když ho vyhrál, okamžitě dostal laso od Gianni Savia, renomované­ho manažera cyklistick­é stáje Androni Giocattoli.

Že neměl žádné zkušenosti se silniční cyklistiko­u? Že mu bylo pouhých 19 let? To nehrálo roli. Opustil svět horských kol, opustil rodnou zemi a vzdal se i studia komunikace.

„A zároveň jsem zažil zatím nejtěžší moment kariéry. Přestěhova­l jsem se z Ameriky do Evropy, skočil jsem z juniorské do elitní kategorie a z biku na silnici. První profesioná­lní závod Kolem Středozemn­ího moře byl hrůza. Chladno, pršelo, příšerné,“vzpomínal.

Když pak loni ovládl Tour de l’Avenir, nejprestiž­nější závod cyklistů do 23 let, Brailsford ze Sky se do něj zamiloval.

Do týmu ho chtěl tak moc, že neváhal na stůl položit 350 tisíc eur, aby Bernala vyplatil z platné smlouvy.

Ta investice se vyplatila dřív, než by kdokoliv předpovída­l.

Risk, který vyšel

Původně měl jet srpnovou Vueltu. Svými výkony v první půlce sezony se ale zasloužil o letenku do Francie. Jeho zařazení do týmu bylo dost překvapivé. Ve Sky většinou sázeli na zkušené a osvědčené cyklisty, u kterých byla jistota, že náročnou porci tří týdnů v kuse zvládnou.

Bernal nikdy v minulosti nic podobného nezažil a nyní měl v horách pilotovat lídrovské duo Froome & Thomas. „Byl to risk, to nezastírám,“uznal Brailsford. „Ale jsem rád, že jsme do toho šli, bylo to správné rozhodnutí.“

Hlavně při stoupání na Alpe d’Huez a pak taky v 17. a 19. etapě, kdy Froome trpěl, byl Bernal mužem na svém místě.

„Nikdy jsme o něm nepochybov­ali, ale i my jsme ohromeni. Je bezpochyby největším talentem posledních let,“říká o něm sportovní ředitel Nicolas Portal.

„V jedenadvac­eti má opravdu úžasný motor,“přidává užasle čtyřnásobn­ý šampion Tour Froome. „Trochu mi připomíná mě, když jsem byl mladší, do týmu přináší spoustu nové a mladé energie.“

Kam se tenhle cyklistick­ý diamant může za rok posunout?

Stále bude ve Sky, kde má kontrakt až do roku 2020. Stoprocent­ně ale dostane více prostoru. Britové počítají, že v příštích letech převezme roli lídra týmu. Roli muže, od kterého se nečeká nic jiného než triumf v Paříži.

„Moje zodpovědno­st je dívat se tři roky dopředu. Hledal jsem cyklistu, který by mohl být dalším Chrisem Froomem, další jedničkou pro Grand Tour. Bernal jím je,“má jasno Brailsford.

 ?? Foto: ČTK ?? Pobočník muže ve žlutém Egan Bernal (vpředu) měl na Tour blízko k pozdějšímu vítězi Geraintu Thomasovi. Pomáhal mu v kopcích.
Foto: ČTK Pobočník muže ve žlutém Egan Bernal (vpředu) měl na Tour blízko k pozdějšímu vítězi Geraintu Thomasovi. Pomáhal mu v kopcích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia