MF DNES

Amsterdam: město bez zákona

Nizozemská metropole je po setmění místem, kde přestávají platit zákony, varuje tamní ombudsman. Přetížená policie nestíhá řešit menší zločiny.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

AMSTERDAM Před hlavním nádražím Centraal, pomyslnou branou do Amsterdamu, bývá v noci rušno. Potkávají se tady pozdní cestující a pouliční umělci, prodejci drog a zástupy turistů. Mezi nimi je snadné se ztratit.

Proto se tu daří drobné kriminalit­ě znuděných adolescent­ů, ale i mnohem závažnější­m násilným zločinům.

Policisté mají plné ruce práce. Když jde o menší přestupky, jako je rušení nočního klidu, často jen postávají decentně stranou.

„Každou noc se tady valí ukřičené zástupy kolem našich oken, nedá se spát a těch odpadků, co kolem zůstane,“stěžuje si Elp Ipingová, která bydlí v centru osmisettis­ícové nizozemské metropole.

Nová studie, kterou zveřejnil městský ombudsman Arre Zuurmond, označuje situaci za kritickou. „Amsterdam se stává v noci skutečně městskou džunglí,“řekl Zuurmond deníku Trouw.

Zločinnost roste. Amsterdam se stabilně řadí mezi nejnebezpe­čnější evropské metropole. Na sto tisíc obyvatel připadají 3,14 vraždy.

„Příjmy ze zločinu jsou na vzestupu, v ulicích není žádná autorita a policie situaci absolutně nezvládá,“říká amsterdams­ký ombudsman.

Močí na policejní auta

To je znepokojiv­á zpráva pro Nizozemce, stejně jako pro davy turistů, kteří přijíždějí: ročně zavítá do Amsterdamu 18 milionů návštěvník­ů, tedy o něco více, než činí počet obyvatel Nizozemska.

Mnohým z nich noční výtržnosti nevadí, či se dokonce sami stávají jejich součástí.

Arre Zuurmond se obává, že od drobného narušení pořádku vede přímá cesta k závažnější kriminalit­ě. Proto chce volit „newyorskou cestu“nulové tolerance.

Mluví z osobní zkušenosti. Strávil v ulicích nočního Amsterdamu dva týdny, aby sledoval situaci. Výsledek ho nepotěšil. „Jen za jedinou noc jsme napočítali 900 trestných činů,“vypočítává. A přidává jeden svůj noční poznatek: „Můžete dokonce beztrestně močit na policejní auto, řidiče to nechá v klidu,“uvedl Zuurmond.

Apeluje na politiky, aby se situací zabývali. Femke Halsemaová, nová amsterdams­ká starostka ze strany Zelených, ujišťuje, že problém stojí v její agendě na předním místě. Připouští, že od drobných zločinů vede přímá cesta k násilí.

Přísně na drogy

Už dříve úřady nasadily přísnější kurz. Vyšší jsou pokuty za porušování veřejného pořádku. Přísnější pravidla omezila podnikání ve „hříšné čtvrti“Red Light District. Zakázala třeba organizova­né prohlídky skupin větších než 20 lidí, akce musí skončit do jedenácti večer. Zakázáno je také pokřikován­í, užívání drog či alkoholu.

Amsterdam se také snaží následovat ostatní nizozemská města a omezuje kdysi volný prodej marihuany. Tradiční otevřenost se podle Holanďanů v případě drog neosvědčil­a. Zatáhli proto za brzdu a snaží se jejich prodej i konzumaci omezovat. Amsterdam mimo jiné snížil počet „coffee shopů“, zejména v okolí škol.

Nic z toho ale zatím zjevně nepomáhá. „Na ulici se v noci prodávají drogy, městem jezdí dva tisíce nelegálníc­h taxíků, všude vidíte drogy a krádeže a žádnou akci policie,“popisuje Zuurmond.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Noční rej Město přitahuje zábavu, obchod i zločin.
Foto: Shuttersto­ck Noční rej Město přitahuje zábavu, obchod i zločin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia