MF DNES

Vedro žene koně a skot na jatka

Chovatelé zvířata neuživí, není dost sena

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Nemám seno. Budu ho muset koupit, ale balík už místo pěti stovek stojí patnáct set. Buď budete za ustájení koně platit víc, nebo si najděte něco jiného. Možná by stálo i za zvážení to ukončit. Váš kůň je starý a žádnou práci už neudělá.“

I takové drsné řešení si před pár dny vyslechla majitelka jedenadvac­etiletého valacha z Královéhra­deckého kraje. Jako jednu z možností, tedy dát koně na jatka či ho uspat, jí to navrhl majitel stájí. Sám se bude zbavovat dvou koní. On je prodá. Kvůli suchu. Z deseti hektarů svých luk posekal při druhé seči čtyři a přivezl zpátky čtyři balíky.

„První seč je v závislosti na lokalitě asi o deset až dvacet procent nižší oproti normálu, druhá seč je na řadě míst téměř neexistují­cí. Seno z druhé seče chybí a řada zemědělců spotřebová­vá zásoby, které si původně vytvářeli na zimu,“potvrzuje tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. „U některých členů našeho svazu jsou propady produkce pícnin okolo 30 až 50 procent,“dodává za Zemědělský svaz ČR předseda Martin Pýcha.

Ze zdánlivě dostupného artiklu se stává nedostatko­vé zboží, jehož cena se vyšvihla na úroveň cen z loňské zimy. Tedy doby, kdy bývá seno běžně nejdražší. Částka od čtyř do šesti set za balík se místy zvýšila na patnáct stovek a mnoho chovatelů si nemůže dovolit seno na zimu koupit. „Pokud později vůbec budeme mít seno, je možné, že bude ještě dražší,“odhaduje vývoj na zimní měsíce majitel stájí v Dobroníně na Jihlavsku Martin Křižan, který seno obstarává pro dvacet čtyři koní a také prodává. „Vyčerpaly se i předloňské zásoby. Je totálně vybrané v celé republice.“Nedostatek krmiva je i v Německu či Polsku, a není ho tedy odkud dovážet. K tomu je i méně slámy.

Z obav, aby bylo v zimě čím krmit, proto zemědělci uvažují o redukci stád. „Tato možnost je velmi pravděpodo­bná,“potvrzuje Doležal.

A někteří už začali. Patnáct telat dal v těchto dnech na jatka Vladimír Hrach z Vlastějova u Hartmanic na Šumavě. Běžně má z obou sečí 400 balíků sena, letos 133. „Děláme výkrm. Býčky, kteří by tady byli do března, už teď za horší cenu dávám pryč, abych přežil. Do jateční velikosti bych je nedokrmil,“říká Hrach, jehož stádo čítá 47 kusů.

Obětí sucha se však nejspíš stanou i někteří koně. Na facebookov­ých fórech se už začínají objevovat dotazy na výkupní ceny za koně a jejich jateční výtěžnost. „Z důvodu sucha a nedostatku krmení na zimu je budu dávat z hospodářst­ví pryč,“píše například Jiří M. ve skupině Chov hospodářsk­ých zvířat new, který chce dát na jatka dvě kobyly. Mezi chovateli se také objevují obavy, že v zimě výrazně klesne prodejní cena koní, čehož využijí překupníci, kteří je následně prodávají na jatka třeba do Polska.

Tráva zasychá. Všude, kam se podíváte.

Na jižní Moravě – na Znojemsku, Břeclavsku či Hodonínsku – už louky prakticky „neexistují“. Špatné je to v severních a středních Čechách a v příhraničí u chovatelů masného skotu. „Dle studie, kterou si nechal zhotovit Státní pozemkový úřad, je v České republice ohrožena suchem zhruba polovina zemědělské půdy,“říká předseda Zemědělské­ho svazu ČR Martin Pýcha.

„Na vině může částečně být i nepatrné navýšení stavů dobytka, ke kterému v posledních letech u některých chovatelů došlo se záměrem naplnit dotační podmínky pro vyšší podporu v méně příznivých oblastech,“doplňuje Doležal z Agrární komory.

Situaci se senem navíc zhoršuje fakt, že v normálně vlhkých letech se dobytek či koně touto dobou běžně pasou, často až do konce září. Pak se začíná krmit senem. Jenže letos už na loukách nic k pasení není, takže seno se zvířatům dává skoro o dva měsíce dřív. Chovatelé zatím krmí z loňských zásob, někteří už i z letošní červnové seče, tedy senem, které mělo zůstat na zimu.

„V létě jsme loni zkrmili čtyři balíky, letos už sedmnáct,“konstatuje chovatel koní Martin Křižan, jenž pro svá zvířata ročně potřebuje asi dvě stě osmdesát balíků.

Kvůli senu tak zdražuje i ustájení koní, někde o pět set, jinde až o patnáct set korun za měsíc. V některých stájích už si majitelé shánějí seno pro koně sami, jinak si musí koně odvézt.

Chovatelé teď budou muset najít jiné možnosti, co zvířatům v zimě do žlabů nasypat. „Pokud pěstují kukuřici na zrno, změní plán a posekají ji na krmení. Ti, kdo mají bioplynové stanice, budou hledat náhradu za kukuřici, tu nechají pro zvířata, případně budou výkon bioplynek snižovat,“vyjmenováv­á možnosti Martin Pýcha.

U koní se nabízí ječmen a oves. Krmit ale přes zimu koně pouze takzvaným jádrem nelze, a tak se při nedostatku sena takzvaně „nastavuje“. To znamená, že se seno smíchá s ječmennou nebo ovesnou slámou. „Sláma ale může nahradit jen jednu pětinu krmiva,“vysvětluje Křižan.

Jenže potíž je v tom, že méně je i slámy. Rostliny totiž kvůli nedostatku vláhy „investoval­y“energii do zrna, obilí je tak kratší, někde až poloviční. Vyrobí se tak méně balíků a ty jsou dražší. „Balíky, které se loni prodávaly za tři čtyři stovky, teď vezu za šest set,“říká Křižan.

Ministerst­vo zemědělstv­í je podle mluvčího Václava Tampíra připraveno zemědělcům důsledky sucha kompenzova­t, záleží však na vládě, ta totiž o odškodnění pro letošní rok musí nejprve rozhodnout. „Ministerst­vo zemědělstv­í má připraven Rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělstv­í a je připraveno program opětovně otevřít,“říká Tampír a odmítá spekulovat o dopadu současného sucha na úrodu, neboť není jasné, jak sklizeň nakonec dopadne. Případnou pomoc resortu zemědělstv­í potvrzuje i Jan Doležal z agrární komory, domnívá se však, že ministerst­vo nejspíš nebude chtít pomoci chovatelům, kteří si nevytvořil­i zásoby a nyní by žádali o pomoc.

Připravuje se také nový program – Fond těžko pojistitel­ných rizik, tedy sucha či mrazů. Nahradil by každoroční rozhodován­í vlády, zda se následky počasí kompenzova­t budou, či nikoli. Přispívat by do něj měli jak zemědělci, tak stát. Počítá se s šesti sty miliony ročně. „Zpětná výplata pomoci by byla podmíněna povinným komerčním pojištěním,“přidává detaily Tampír s tím, že platba by byla řádově ve stokorunác­h za hektar podle druhu plodiny. Za speciální plodiny jako chmel více. „Zemědělci uvažují i o zařazení mléka, pět haléřů na litr, přičemž fond by v tomto směru umožňoval mimořádné kompenzace při propadu ceny pod určitou stanovenou úroveň,“uzavírá Tampír.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia