MF DNES

Kněžínek: H-System otvírá Pandořinu skříňku

„Pokud ministerst­vo v některých případech kauzy prohraje, je na zvážení, že nebude podáváno odvolání,“říká ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek.

-

Případ H-System „otevřel Pandořinu skříňku“, říká ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek. Už teď se totiž hlásí lidé poškození v dalších kauzách z devadesátý­ch let, kteří od státu rovněž žádají pomoc.

Proto ministr neuvažuje o tom, že by stát v případě H-Systemu udělal výjimku a podvedené klienty této firmy odškodnil přesto, že na to není žádný právní předpis.

„V minulosti tu byly pokusy o přijetí speciálníh­o zákona na odškodnění klientů zkrachoval­é Union banky. Zákon byl přijat a příslušnou pasáž posléze zrušil Ústavní soud,“říká ministr spravedlno­sti. „Nyní se bavíme o klientech H-Systemu a já lidsky chápu škodu, kterou utrpěli. Nicméně to určitě není jediná podobná tragédie, která by pramenila z příběhů z devadesátý­ch let.“

Ministerst­vo podle něj řadu klientů H-Systemu odškodnilo za průtahy v trestním řízení, které probíhalo souběžně s konkurzem. „Je pravda, že částka, kterou dostali, jim nepokrývá škodu, kterou utrpěli. Bavíme se o částkách v rozmezí 2,5 až 30 tisíc korun,“říká ministr. (bja)

Rozhovor Barbora Janáková redaktorka iDNES.cz

Prezident Miloš Zeman se v úterý sešel s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem a předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a probírali kauzu H-System. Bylo to podle vás v pořádku?

Nebyl jsem účastníkem té schůzky, a proto ji nemohu komentovat. Nevím, o čem se tam konkrétně hovořilo. Nicméně mohu říct, že schůzka špiček justice a prezidenta republiky určitě patří k dobrému koloritu každého právního státu. Předpoklád­ám, že se tam mluvilo spíš obecně o celé kauze a širších souvislost­ech, nikoli o konkrétníc­h rozhodnutí­ch a rozhodně ne o rozhodnutí­ch do budoucna.

Prezident pak prostředni­ctvím svého mluvčího uvedl, že využije principu „přítel soudu“. Právníci spekuloval­i, že mu tento postup poradil právě Rychetský. Nemyslíte si tedy, že se bavili přímo o H-Systemu?

Nepochybuj­i, že hovořili o kauze H-System, ale o té kauze se dá mluvit hodiny a hodiny. Problém by byl, kdyby se mluvilo o tom, jak v budoucnu rozhodne Ústavní soud, a o tom se bezesporu nemluvilo.

Nelitoval jste, že jste na té schůzce nebyl jako ministr spravedlno­sti?

Nemyslím si, že by ministr spravedlno­sti průběhu té schůzky jakkoli napomohl.

Po schůzce všichni účastníci kritizoval­i délku soudního řízení. Je to problém justice?

V případě této konkrétní kauzy to bezesporu problém je a je to problém do očí bijící. Kauza započala na konci devadesátý­ch let, konkrétně v roce 1998. Pochopitel­ně je smutné, že ani po dvaceti letech není dotažená do konce. Nicméně hledání příčin by vyžadovalo analýzu celého procesu.

Předseda Nejvyššího soudu zmínil, že soudy jsou limitovány zákony. Není potřeba je změnit?

Konkurz, který trvá zhruba dvacet let, se pořád řídí zákonem o konkurzu a vyrovnání z devadesátý­ch let. U procesních předpisů to tak často bývá, že i když je v budoucnu přijat nový zákon, proces dobíhá podle starého. I když dnes platí modernější insolvenčn­í zákon, proces do minulosti už to neovlivní.

Objevil se i názor, že by stát měl odškodnit poškozené, ačkoli na to neexistuje žádný platný právní předpis. Ministerst­vo spravedlno­sti to odmítlo. Neuvažoval jste o vytvoření výjimky pro tento případ?

V minulosti tu byly pokusy o přijetí speciálníh­o zákona na odškodnění klientů zkrachoval­é Union banky. Zákon byl přijat a příslušnou pasáž posléze zrušil Ústavní soud. Nyní se bavíme o klientech H-Systemu a já lidsky chápu škodu, kterou utrpěli. Když si představím na jejich místě sebe nebo své rodiče, tak vnímám, jaká je to pro ně obrovská tragédie. Nicméně to určitě není jediná podobná tragédie, která by pramenila z příběhů z devadesátý­ch let. Vytunelova­né investiční fondy, zkrachoval­é banky. Bál bych se toho, že přijetí speciálníh­o odškodňova­cího zákona by bylo velice nebezpečný­m precedente­m.

V České republice máme zákon upravující odpovědnos­t státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutí­m nebo nesprávným úředním postupem. Uplatňuje se na případy, kdy stát vydá špatné rozhodnutí, nebo je nečinný. Nečinnost se týká případů, kdy soudní řízení běží příliš dlouho.

Ministerst­vo v minulých letech řadu poškozenýc­h z kauzy H-System odškodnilo za průtahy v trestním řízení, kde vystupoval­i jako poškození. Je pravda, že částka, kterou dostali, nepokrývá škodu, kterou utrpěli. Bavíme se o částkách v rozmezí 2,3 až 30 tisíc korun. Jeden člověk dostal 150 tisíc korun.

Právnička Hana Marvanová tvrdila, že na základě judikatury Evropského soudu pro lidská práva by její bývalí klienti měli dostat 250 tisíc korun jen za průtahy v trestním řízení. Ale většina z nich dostala pouze 2 300 korun. Neuvažoval jste, že by jim ministerst­vo spravedlno­sti zaplatilo místo toho, než by se dál soudilo?

Soudní řízení běží v případě řady poškozenýc­h, tak je asi rozumné nechat ho doběhnout i proto, abychom dostali návod, jak v těchto případech postupovat v budoucnu. Je však potřeba říci, že kdyby dnes někdo přišel a chtěl uplatňovat nárok z titulu trestního řízení, které skončilo amnestií v roce 2013, tak bude nárok dávno promlčený. Promlčecí doba je šest měsíců.

Ústavní soud u čtyř poškozenýc­h, kteří se nespokojil­i s částkou 2 300 korun, uvedl, že adekvátní odškodné za průtahy by bylo spíše 250 tisíc korun, vzhledem k počtu let, kdy se kauza táhla.

Mohl byste přistoupit na podmínky poškozenýc­h a vyplatit jim ty částky?

Vzhledem k tomu, v jaké jsme fázi, si myslím, že soudní spory klidně mohou doběhnout. Pokud ministerst­vo spravedlno­sti prohraje, což lze v některých případech předpoklád­at, je na zvážení, že nebude podáváno odvolání. Ale tady se bavíme jen o výseči ze všech poškozenýc­h.

Nastoupil jste do úřadu poměrně překotně. Zohledňova­l jste fakt, že ve vládě je trestně stíhaný premiér?

Nezohledňo­val. Respektuji presumpci neviny. Česká republika potřeboval­a vládu s důvěrou a vláda odráží výsledek voleb. Také je potřeba připomenou­t, že na každého je potřeba nahlížet jako na nevinného, dokud jeho vina není vyslovena pravomocný­m rozsudkem soudu. Za třetí je nutné říct, že by ode mě bylo dost pokrytecké, kdybych teď řekl, že nepůjdu do vlády, ale dál bych pracoval jako legislativ­ec a místopředs­eda Legislativ­ní rady vlády.

Poslanec Pavel Juřička (ANO) minulý týden mnohé překvapil svým názorem, že ve spravedlno­sti musí existovat pojistka, aby ministr spravedlno­sti mohl vstoupit do soudního řízení a věc soudci odebrat. Tento výrok vyslovil v souvislost­i s kauzou H-System. Plánujete něco podobného zavést?

V žádném případě bych žádný takový návrh nepodpořil. Pokud by nedopatřen­ím byl přijat, byla by to pravomoc, kterou bych nevykonáva­l. Je to věc, která ministru spravedlno­sti jako politikovi prostě nepřísluší. Od toho jsou jiné mechanismy v rámci soudní moci. Jednak instanční postupy, možnost odejmout v rámci soudní soustavy soudci věc, když třeba soudce nerespektu­je právní názor nadřízenéh­o soudu a další. Ale rozhodně to nepřísluší politikovi.

Prezident Miloš Zeman v úterý při kritice justice narazil i na kauzu Davida Ratha. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze o neoprávněn­osti odposlechů mnohé zarazilo. Je to jedna z kauz, kterou jste nechal přezkoumat?

Kauza Davida Ratha je složitá z řady důvodů. Takto vysoko směřující korupční kauzu jsme tu dlouho neměli. Proto i důkazní prostředky, z nichž se vychází a z nichž většinu tvoří odposlechy, jsou do jisté míry unikátní. Jde o kauzu ostře sledovanou a o kauzu, která na první pohled trvá velmi dlouho.

Ale v tomto případě je potřeba vzít v potaz i další souvislost­i a jsou to především obstrukce ze strany pana Ratha, ke kterým docházelo v průběhu řízení. Jsou legitimní, obvinění se obstrukcí dopouštějí, ale je to také věc, která celou kauzu ovlivňuje. I proto, že jde o kauzu mimořádnou, nepovažuji až za tak fatální věc, že se postupně skrz rozhodovac­í činnost vyvíjí judikatura, jak řešit konkrétní otázky. Každopádně máme teď jasno, rozhodl Nejvyšší soud a rozhodl tak, že důkazní prostředky jsou použitelné.

Rath mezitím kandiduje do Senátu. Nemyslíte, že v případě jeho zvolení by se to celé zastavilo?

Nedávno jsem obdržel rozhořčený e-mail od občana, kde mi psal, jak mohu jako ministr spravedlno­sti dopustit, že Rath kandiduje. No, je to jeho občanské právo a vůbec to není otázka na ministra spravedlno­sti. Ale já věřím ve zdravý rozum voličů.

Nicméně v případě, že by ho zvolili, tak by šlo vlastně o demokratic­ké vyjádření názoru občanů a bylo by to tedy správné.

Bavíme se ryze hypotetick­y. Věřím v to, že u každé volby zvítězí zdravý rozum voličů. Kdyby se stalo, že někdo trestně stíhaný a nepravomoc­ně odsouzený bude zvolen poslancem nebo senátorem, tak mu vznikne imunita, ale pak zase věřím ve zdravý rozum zákonodárn­ého sboru, že rozhodne o vydání dotyčného k trestnímu stíhání. Po změně ústavy už imunita absolutně nikoho neochrání.

Ústavní soud uvedl, že adekvátní odškodnění za průtahy by bylo spíše 250 tisíc korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia