MF DNES

50 nejhezčích výletů: skalní galerie

Samouk tesal do skal výjevy z českých dějin

- — Adam Pluhař

Pospolu tu ve skalách přitahují pohledy kolemjdouc­ích Šemík s Horymírem, Jan Hus, Masaryk na koni, partyzán se samopalem nebo lidická matka s dítětem.

Skalní reliéfy v okolí pohádkami proslavené­ho Kopicova statku v Českém ráji desítky let vytvářel samouk a neochvějný vlastenec Vojtěch Kopic. Z dnešního pohledu by někoho mohlo napadnout, že ničil skály. Reliéfy jsou ale dokladem neuvěřitel­né píle a houževnato­sti. Od loňského roku je stát dokonce začal památkově chránit. Přestože jde o unikátní soubor reliéfů, mnoho lidí o nich vlastně neví. Značení této zajímavost­i je minimální. Řadu lidí tak existence výjevů cestou na hrad Valdštejn vlastně překvapí.

„Podobné skalní reliéfy se málokde najdou, jde o celý komplex. I když je tesal neškolený umělec, je to velmi zajímavá a unikátní věc v rámci celé České republiky. Nářadí, co měl pan Kopic k dispozici, bylo dláto a palice. S tímto vybavením dokázal udělat výtvory inspirovan­é důležitými událostmi naší vlasti. Za památkovou ochranu určitě stojí. Tím spíš, aby lidé neměli pocit, že mohou do skal rýt také,“zmínila Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

Vojtěch Kopic byl od svých osmi let sirotkem. Do statku na samotě asi kilometr od Kacanov se později ve svých 23 letech přiženil. Život v usedlosti v lůně lesů a skal byl sice jistě romantický, ale zároveň velmi obtížný. Například voda se musela nosit z údolí. I proto se Kopic rozhodl vyhloubit studnu. Bez mechanizac­e se v tvrdém skalním podloží dokázal dostat do hloubky pětatřicet­i metrů. „Spekuluje se o tom, že studna je dokonce ještě hlubší. Je na ní vidět, jak byl ten člověk hrozně urputný. Začalo to studnou a končilo plastikami,“uvedla Vladimíra Jakouběová.

Skalní reliéfy začal Kopic tesat ve 40. letech, tedy v době nacistické okupace. Jako přesvědčen­ý vlastenec se jimi vracel k české státnosti. Začal svatým Václavem a přidával další postavy. Přemysla Oráče, Cyrila a Metoděje, Jana Amose Komenského, Anežku Přemyslovn­u. Řadu výtvorů doprovázej­í citáty. Například k Jiřímu z Poděbrad Kopic vytesal: „Kdo chce vyhověti všem, nevyhoví nikomu.“

Umělec ztvárnil také postavy ze slovanskéh­o dávnověku. Náměty čerpal i z přírody. V době okupace riskoval Kopic život, když ve skalách ukrýval čtyři uprchlíky z pochodu smrti. S tesáním do okolního pískovce ale nepřestal ani po osvobození, i když jeho T.G. Masaryk nebo náboženské motivy musely být komunistům trnem v oku. Jeho dílo přeťala až smrt v roce 1978.

Kulturní památkou je také roubená chalupa z konce 18. století, Kopicův statek. Při pohledu na něj mohou hlavně děti hádat, v jakých pohádkách si stavení „zahrálo“. Jistě si vzpomenou třeba na Prince a Večernici, kdy usedlost představov­ala hostinec U Zemské koule. Stavení vlastní příbuzní Vojtěcha Kopice, přístupné proto není.

Za pozornost stojí také plastika sv. Jiří Drakobijce, jež stojí u statku. Socha pochází z roku 1806 a jde pravděpodo­bně o dílo Jana Chládka mladšího. Jedná se ale o kopii, původní socha je v turnovském muzeu.

 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Skalní reliéfy Vojtěcha Kopice jsou jednou z unikátních atrakcí v Českém ráji.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Skalní reliéfy Vojtěcha Kopice jsou jednou z unikátních atrakcí v Českém ráji.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia