MF DNES

Obrovský propadák Sparty

Obrovský propadák fotbalové Sparty. Končí. A chuligáni vběhli na hřiště. Všechno špatně!

- Jan Palička fotbalový reportér

Proboha, proč to udělal?

Proč ten zatracený balon nekopnul do autu, jak to dělal většinu zápasu?

Proč nepřihrál zpátky svému brankáři?

Srbský stoper Uroš Radakovič, kterého si Sparta v létě pořídila za 15 milionů korun z Olomouce, si byl jistý, že mu vyjde klička do strany. Jak tušíte, nevyšla. Krajan Djenič mu lehounce vzal míč, Radakovič mu v panice položil ruce na záda a zavinil šílenou penaltu, která Spartu vykopla z Evropské ligy.

Stalo se něco, co je mrzuté pro celý český fotbal. Sparta, byť byla celou odvetu o několik úrovní lepší, vypadla s průměrnou srbskou Suboticí, což je totální fiasko.

Co udělá boss Křetínský?

Neomluvite­lný lapsus.

„Je to hořké. To jsme nechtěli. Veliké zklamání,“těžko hledal slova trenér Zdeněk Ščasný po výhře 2:1, která nestačila.

Chuligáni z kotle navíc po penaltě vběhli na hřiště, srolovali reklamní panely a házeli rohovým praporkem jako oštěpaři. Pořadatelé v oranžových vestách byli na místě pozdě a v první chvíli před bitkaři jen bojácně couvali. Až vlídné slovo sparťanské­ho kapitána Šurala vrátilo rozzuřené fanoušky za plot. Pět minut se nehrálo.

Sparta musí počítat s mastnou pokutou a nepřekvapí, pokud jí discipliná­rní komise UEFA zavře stadion pro příští zápas v pohárech. Jenže kdy to bude? Kdy zase Spartu potká štěstí? Trápení nejslavněj­ší fotbalové značky nemá konce. Z čestné lóže to sledoval i majitel Křetínský.

Jeho klub prožívá zmar. Od roku 2005 nebyl v Lize mistrů a druhý rok po sobě bude bez základní skupiny evropských pohárů. Vzpomeňte si, jak to dopadlo loni. Tragicky! Rozháraný tým, který za veliké peníze poskládal italský kouč Stramaccio­ni, skončil za pískotu fanoušků až pátý v lize. I kvůli tomu musel jen do 2. předkola Evropské ligy.

„Bojujte za Spartu!“křičí už roky nespokojen­í příznivci. Včera jich přišlo 12 tisíc, jenže zase se dočkali jen smutku. Smolař Radakovič po zápase plakal a nebyl k utišení. Kapitán Šural při odchodu do kabin vynadal rozhodčímu a ještě vyfasoval červenou kartu.

Nebýt stopera Radakoviče a jeho hloupého faulu, prodlužova­lo by se. A možná ani ne, protože Sparta byla do 74. minuty v laufu. Po penaltě naopak věděla, že musí skórovat ještě dvakrát, což se těžko mohlo podařit. „Než jsme dostali gól, makali jsme, všechno se vyvíjelo dobře. Jenže pak jsme psychicky padli do kolen,“přiznal Josef Šural.

Jaký trenér najde směr?

Sparta už dlouho neměla takovou převahu jako ve včerejším úmorném vedru. Byla živější, nabuzenějš­í, odhodlaněj­ší, šikovnější. Na střely vyhrála 23:3, na rohy 15:1.

To, o čem mluvil trenér Ščasný před výkopem, se přeneslo na hřiště: mužstvo presovalo, tlačilo se před branku, nikdo nebyl líný na krok, šancí bylo spoustu.

Ve 4. minutě Stanciu hlavičkova­l do břevna. Za čtvrt hodiny vyskočil Tetteh a Costův centr z levého křídla poslal křížně do tyčky. Šuralovu hlavičku perfektně chytil brankář. Až ve 28. minutě vymazal Šural jeden z problémů: levačkou trefil Plavšičův centr a zaujal vítěznou pózu.

Po katastrofá­lním prvním utkání (0:2) nastoupila úplně jiná Sparta. Samozřejmě bez trenéra Hapala, který dostal před týdnem padáka. Provizorní kouč Ščasný, který je zároveň sportovním ředitelem, zvolil systém se dvěma útočníky. Byl to správný tah, a když v 66. minutě trefil Plavšič z voleje Frýdkův centr, Letná se roztančila. Nikdo nepochybov­al.

Dokud stoper Kaya nepodběhl dlouhý pas a dokud se druhý stoper Radakovič nerozhodl udělat zbytečnou kličku... Co teď? Hlavně najít trenéra, jenž Spartě pomůže, aby vykročila z pekla.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Kapitánův proslov Pořadatelé v klíčové situaci zaspali, a tak se sparťanský­m ultras šel postavit kapitán Josef Šural. Přesvědčil je, aby se vrátili na tribunu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Kapitánův proslov Pořadatelé v klíčové situaci zaspali, a tak se sparťanský­m ultras šel postavit kapitán Josef Šural. Přesvědčil je, aby se vrátili na tribunu.
 ??  ?? Zmar Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský se bude těžko smiřovat s tím, že jeho klub zahájil sezonu vyřazením z Evropské ligy jako před rokem.
Zmar Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský se bude těžko smiřovat s tím, že jeho klub zahájil sezonu vyřazením z Evropské ligy jako před rokem.
 ??  ?? Výbuch Že sparťané vypadnou s průměrným srbským protivníke­m ve druhém předkole, to se absolutně nečekalo. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Výbuch Že sparťané vypadnou s průměrným srbským protivníke­m ve druhém předkole, to se absolutně nečekalo. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia