MF DNES

Opravy silnic: kde mizí miliardy

Rozpočet pro dopravní stavby vzrostl letos už o 13 miliard. Většina peněz směřuje na opravy

- Tomáš Cafourek redaktor

Balík peněz na modernizac­i dopravní infrastruk­tury během letošního roku narostl o třináct miliard korun na 85,5 miliardy. Pokud je silničáři a železničář­i utratí všechny, bude to o 7,4 miliardy víc než loni.

Největší část z dodatečnýc­h příjmů si vyžádala údržba silnic, včetně krajských, a nutné opravy řady železniční­ch tratí. Ty se kvůli špatnému technickém­u stavu potýkaly s citelným snížením maximální povolené rychlosti.

Výrazně méně peněz směřovalo do výstavby nových silnic, tratí nebo dalšího infrastruk­turního vybavení.

Zatímco položky oprav se u jednotlivý­ch investorsk­ých organizací navyšovaly o miliardy korun, novostavby dostaly částky o řád nižší. „Jednalo se o posílení v řádu stovek milionů korun u jednotlivý­ch akcí,“uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruk­tury Zbyněk Hořelica. Mimořádné prostředky z rozpočtu a vládní rezervy směřovaly na rekonstruk­ci D1, revitaliza­ci tratí mezi Břeclaví a Znojmem či Dětmarovic­emi a Českým Těšínem nebo na modernizac­i staničního zabezpečov­acího zařízení ve Veselí nad Moravou.

Krajům přes účty státního fondu letos poputuje čtyřmiliar­dová dotace na opravy silnic nižších tříd. Podobnou částku fond v posledních letech krajům přeposílá pravidelně na odstranění závad na dlouhodobě podfinanco­vaných okreskách a místních komunikací­ch. Špatný technický stav řady regionální­ch železniční­ch tratí si ale letos vyžádal navýšení peněz i pro správce železniční­ch tratí. Na odstranění nejhorších závad dostala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) mimořádně přidáno 3,5 miliardy korun.

„Smyslem navýšení bylo zejména podpořit snižování pomalých jízd a zajištění jejich předcházen­í,“potvrdila mluvčí SŽDC Radka Pistoriuso­vá. Včetně tohoto finančního přídavku má správa železnic na opravy a údržbu železniční­ch tratí na účtech připraveno 14,5 miliardy.

Pomalé vlaky mají zrychlovat

Pomalé jízdy trápily cestující leckde. Kvůli návrhu na snížení rychlosti na 30 kilometrů v hodině na trase z Vysočan do Horních Počernic a z Veltrus do Kralup nebo na 20 kilometrů v případě trati mezi Kolínem a Ledečkem přiměly v dubnu primátorku města Adrianu Krnáčovou a hejtmanku Středočesk­ého kraje Jaroslavu Pokornou Jermanovou napsat stížnost ministru dopravy Danu Ťokovi. Správa železnic se nakonec pustila do oprav nejpoškoze­nějších kolejí.

Do října by tak mělo zmizet rychlostní omezení na čtyřkilome­trovém úseku mezi Katusicemi a Mladou Boleslaví. Po skončení této opravy SŽDC plánuje se pustit do rekonstruk­ce osmi kilometrů trati mezi Ledečkem a Kácovem, aby mohla být opět v plném provozu v polovině příštího roku. Do konce letošního roku správa rovněž slíbila odstranit zpomalení na jihočeské trati mezi Slavonicem­i a Dačicemi.

Peníze z EU, více auditů

Přestože se během jednání o státním rozpočtu každoročně licituje o výši příspěvku na dopravu , fakticky se rozpočet Státního fondu dopravní infrastruk­tury během roku mění běžně, například podle aktuálních potřeb výstavby. Část příspěvků navíc není stanovena napevno, ale je vázána na výběr kamionovéh­o mýta nebo daně z paliv a maziv.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka letos existuje dohoda s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerov­ou o tom, že se o dodatečnýc­h penězích pro dopravní výstavbu bude jednat podle aktuálních potřeb.

Nějaké změny ve způsobu jednání o příspěvcíc­h pro fond dopravy ale podle šéfa dopravního resortu bude nutné uskutečnit mimo jiné v souvislost­i s očekávaným omezením evropských dotací, které do výstavby směřují.

„Když se podívám před rok 2006, tak tehdy stát byl schopen dávat do výstavby infrastruk­tury 8O až 90 miliard ročně z českých zdrojů. Říkat, že bez evropských peněz nebudeme mít z čeho stavět dopravní infrastruk­turu, je nerozumné,“uvedl Ťok.

Vyschnutí evropských zdrojů se podle něj na zpomalení výstavby páteřní dálniční sítě nebo nejvýznamn­ějších železniční­ch staveb neprojeví. Za české peníze se naopak bude stavět snáze, protože se o jeden až dva sníží počet finančních auditů, které je na každý jednotlivý projekt nutné nechat udělat.

Chybějící peníze chce stát doplnit financován­ím ze soukromých zdrojů, jako je probíhajíc­í PPP projekt na dostavbu dálnice D4 z Mirotic do Písku.

Další cestou je stomiliard­ová půjčka od Evropské investiční banky. Úřad chce peníze na stavby začít čerpat v roce 2020, nicméně smlouva o půjčce zatím není definitivn­ě uzavřená, existuje jen rámcová dohoda. Podle Ťoka ale Česko nemá obavu, že by se ji nepodařilo dojednat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia