MF DNES

Ilja Racek 1930–2018

-

Ve věku 88 let zemřel herec Ilja Racek, muž s uhrančivým hlasem. Diváci ho znají jako profesora ze Strážce duší, primáře z Konce velkých prázdnin či Herzoga ze seriálu Zlá krev.

PRAHA Ve věku 88 let zemřel herec Ilja Racek, známý jako profesor ze Strážce duší, primář z Konce velkých prázdnin či Herzog ze seriálu Zlá krev.

Pražský rodák pracoval za války jako technik v divadle Říše loutek, po válce vystudoval herectví a nastoupil angažmá na olomoucké scéně, odkud se vrátil do metropole. Několik sezon strávil v tehdejším Divadle E. F. Buriana, v roce 1966 přešel do Divadla na Vinohradec­h, kde zůstal až do roku 1990. I po odchodu na odpočinek tu hostoval stejně jako na jiných pražských scénách.

Před kamerou stál poprvé v roce 1948 ve filmu Návrat domů, poté ve Stříbrném větru nebo v Touze. Ač se netajil despektem vůči komunistic­kému režimu a jako jeden z mála nepodepsal takzvanou antichartu, paradoxně jeho největší rolí zůstal Julius Fučík z Reportáže psané na oprátce.

Diváci si hercův uhrančivý zjev vybaví spíše z obrazovky. Jako Solfernus bavil v Zapomenuté­m čertovi, hrál v seriálech Arabela, Náhrdelník, Zlá krev či Laskavý divák promine. Do paměti se zapsal Rackův Dr. Hyde nebo Hrabě Drákula, objevil se ve druhé řadě Sanitky či v dramatu PF 77.

Svůj výrazný hlas uplatnil v dabingu, mimo jiné ve filmu Dobyvatelé ztracené archy, kde namluvil protivníka Indiany Jonese. Daboval takové velikány, jako jsou Marlon Brando nebo Gene Hackman. V roce 2008 dostal od Herecké asociace cenu Thálie za celoživotn­í dílo.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia