MF DNES

Rozvědčíci zjistili, kde je „ztracený“odposlech Agáta

Jedno ze „ztracených“zařízení pro odposlech se rozvědce podařilo dohledat. Bylo v soukromé firmě.

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Takzvaná Agáta (oficiálně IMSI Catcher) je jedno z nejúčinněj­ších zařízení pro odposlech telefonníc­h hovorů. V okruhu několika kilometrů vytvoří falešnou stanici operátora a přinutí mobilní telefony se k ní připojit. Kvůli tomu ji oficiálně může používat jen policie nebo tajné služby. A tak když před několika měsíci při kontrole svého majetku tuzemská civilní rozvědka (ÚZSI) zjistila, že několik kusů této techniky ze své pokladny zaplatila, ale v majetku je nemá, rozjelo se rozsáhlé vyšetřován­í.

Jednu ze ztracených Agát se nyní podle zjištění MF DNES podařilo dohledat v tuzemské soukromé bezpečnost­ní agentuře. Redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Není však jisté, zda šlo o oficiální operaci rozvědky, nebo o pokus, jak jinak nelegální vybavení vyvést z eráru. ÚZSI totiž často využívá k nákupu podobné techniky například krycí firmy nebo právě bezpečnost­ní agentury, aby nebylo možné zjistit, kdo zařízení bude skutečně používat. Asi pět dalších Agát darovala rozvědka své partnerské službě v zahraničí.

Vyšetřován­í uvnitř ÚZSI, které se týká mimo jiné i operací rozvědky na území Česka, se chýlí ke konci. Ministr vnitra Jan Hamáček dnes dostane na stůl závěrečnou zprávu.

Už několik měsíců řeší inspekce civilní rozvědky (oficiálně Úřadu pro zahraniční styky a informace – ÚZSI) vážný bezpečnost­ní problém. Při kontrole účetnictví a majetku se zjistilo, že ÚZSI nakoupila několik specializo­vaných přístrojů na odposlech mobilních telefonů – takzvaných Agát. Jenže v inventáři rozvědky nejsou. Jeden z přístrojů měl skončit kdesi v Čechách, dalších asi pět kusů v zahraničí.

Rozvědce se nyní podle zjištění MF DNES podařilo jednu ze „ztracených“Agát dohledat. Podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů redakce byla v jedné tuzemské soukromé bezpečnost­ní agentuře. Na první pohled to působí skandálně, protože přístroje pro odposlech mobilních telefonů nemůže v Česku legálně vlastnit nikdo jiný než tajné služby a policie.

Právě tuzemské tajné služby však často k nákupu specializo­vané techniky používají takzvané krycí firmy nebo právě některé bezpečnost­ní agentury. Především z důvodu utajení nákupu například před prodejcem. Není tak jasné, zda šlo jen o zastírací manévr při pořízení přístroje, nebo naopak o pokus, jak prostředni­ctvím tajné služby získat jinak nelegální techniku.

Výměna za misionáře

Několik dalších přístrojů podobného typu (v bezpečnost­ní komunitě se hovoří přibližně o pěti) věnovala tuzemská rozvědka svým egyptským kolegům.

Tehdy šlo o odměnu za pomoc při vysvobozen­í vězněného misionáře Petra Jaška v Súdánu. Podle zdroje MF DNES, který byl s vyjednáván­ím o Jaškově propuštění obeznámen, si techniku vybrali sami Egypťané.

Šuman z Kobylis

V případu, který vyšetřuje inspekce rozvědky pod dohledem Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, nejde jen o nákup takzvaných Agát. Inspektoři se zajímají také o to, zda rozvědka nepřekračo­vala své pravomoci na území Česka. Rozvědčíci tu mohou provádět operace jen za předpoklad­u, že jde o informaci, která má původ v zahraničí. Alespoň oficiálně. Znalci k tomu dodávají, že spojitost se zahraničím lze najít téměř vždy.

Tato část vyšetřován­í má i politický význam. Premiér Andrej Babiš totiž řekl, že za aférou kolem nahrávek, které kdosi pořídil z jeho schůzek s bývalým redaktorem MF DNES Markem Přibilem a posléze zveřejnil na twitterové­m účtu takzvané skupiny Šuman, může stát právě ÚZSI.

Že tuto možnost inspekce vyšetřuje, potvrdil později šéf sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI Pavel Blažek. „Vyšetřují se jednak majetkové věci a jednak se vyšetřuje to, že

ÚZSI mohla být zneužita proti Babišovi. To je pravda. V médiích se psalo o majetkovýc­h věcech, ale šetří se obojí,“řekl serveru iRozhlas.

Další větví případu je pak mnohamilio­nová investice ÚZSI do společnost­i, která se zabývá kybernetic­kou bezpečnost­í.

Krátce po začátku vyšetřován­í opustila rozvědku asi desítka jejích důstojníků, mezi nimi i bývalý náměstek Zdeněk Blahut. Tehdejší ředitel Jiří Šašek byl postaven mimo službu. V průběhu června a července inspektoři vyslýchali řadu rozvědčíků, ale například i exministra vnitra Milana Chovance. Několik lidí z ÚZSI podle informací redakce vypovídat odmítlo.

Výsledek na stole

Včera situaci v rozvědce rozebíral sněmovní výbor pro kontrolu této tajné služby. Ministr vnitra Jan Hamáček by měl podle svých slov během dnešního dne dostat na stůl závěrečnou zprávu o vyšetřován­í.

„Můj předchůdce (dnešní ministr obrany Lubomír Metnar – pozn. red.) zadal panu náměstkovi Radku Musílkovi zpracování kontrolní zprávy, na základě toho, co v té zprávě bude, se rozhodnu, jak dál. Ta zpráva je v režimu tajné, nemohu ani naznačovat. Počkám si na ten text, zítra (v pátek – pozn. red.) se s ním seznámím,“řekl Hamáček po jednání výboru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia