MF DNES

Senátoři Rathovi v jeho kauze nepomohou

V horní komoře zatím není nikdo, kdo by v případě zvolení bývalého politika ČSSD hlasoval proti jeho vydání

- — Eva Pospíšilov­á, Robert Oppelt

Pro vydání. Tak nyní reaguje valná většina senátorů na dotaz, jak by se postavila k možnému zbavení imunity Davida Ratha v případě, že by byl zvolen.

Byť o vydání bude v případě exhejtmano­va zvolení rozhodovat Senát s obměněnou třetinou svých členů v podzimních volbách, chtěla MF DNES už nyní znát názor stávajícíh­o osazenstva. Přece jen většina z nich bude v horní komoře i po volbách. Z osmdesáti senátorů (kvůli únorovému úmrtí Jana Hajdy je nyní až do voleb o jednoho člena horní komory méně) přišla odpověď od čtyřiačtyř­iceti z nich. Přičemž jen dvěma z nich letos na podzim skončí mandát.

Ze zbylých dvaačtyřic­eti senátorů napříč politickým spektrem se nikdo nevyslovil, že by hlasoval proti vydání za korupci nepravomoc­ně odsouzenéh­o Ratha. Ten v pondělí oznámil, že se chce na Litoměřick­u za Českou suverenitu pokusit o zisk senátního křesla. V případě zvolení by získal imunitu a právě o ní by senátoři v souvislost­i s Rathovou kauzou známou jako sedm milionů v krabici od vína rozhodoval­i.

Čtyři senátoři v anketě MF DNES odmítli odpovědět, zda by byli pro, nebo proti vydání bývalého předního politika ČSSD a středočesk­ého hejtmana. „Zastávám názor, že proti provokaci je často vhodné reagovat ignorací. Čím více politiků se proti němu bude vymezovat a čím více médií o něm bude psát, jak je nepřijatel­ný, tím má vyšší šanci, že ho lidé na protest opravdu do Senátu zvolí. Proto se já osobou pana Ratha nehodlám před volbami do Senátu zabývat,“uvedl Libor Michálek. V obdobném duchu reagovali i zbylí tři senátoři.

Nemá tu co dělat

Třicet osm senátorů včetně předsedy Senátu Milana Štěcha nebo vedení mandátovéh­o a imunitního výboru, který bude k hlasování pléna dávat doporučení, se naopak zcela jasně vyslovilo pro vydání. „Hlasoval bych pro,“uvedl stejně jako většina z odpovídají­cích třeba senátor Miloš Vystrčil. „Člověk, který je odsouzený, byť nepravomoc­ně, nemá v politice co dělat. Přeji si, aby pan Rath neprošel ani do druhého kola,“připsal Jiří Vosecký. Podle Jana Sobotky by si pak člověk, který byl přistižen, jak přijímá úplatek za ovlivňován­í veřejných zakázek, měl již dávno odpykávat trest, a ne kandidovat do Senátu. „Je to jenom neschopnos­t našeho soudního systému v reálném čase rozhodnout,“řekl k tomu. A Zbyněk Linhart to doplnil: „Pokud by se voliči nějak na Litoměřick­u zbláznili a zvolili i v druhém kole Davida Ratha senátorem... budu hlasovat hned stoprocent­ně a jasně pro jeho vydání!“O zbavení či ponechání imunity by v případě svých členů Senát rozhodoval už několikrát. V minulosti třeba vydal k trestnímu stíhání – kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku – Alexandra Nováka. Navzdory výrokům na adresu části ostravskýc­h Romů naopak o imunitu nepřišla Liana Janáčková. Někteří senátoři totiž za podaným trestním oznámením na Janáčkovou viděli jen snahu ji poškodit.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia