MF DNES

Města mění barvu. Proti vedru pomůžou zelené fasády domů

- Dominika Hromková reportérka

Na první pohled to jsou změny obyčejné, přesto pro snesitelně­jší pobyt v rozpálenýc­h městech nezbytné. Tmavé povrchy jako střechy domů a ulice bez jakékoliv zeleně rozpaluje Slunce až na 70 stupňů, přičemž teplota ve středu měst je až o pět stupňů vyšší než na předměstíc­h a venkově.

Města po celé republice proto přecházejí k opatřením, jak extrémní teploty zmírnit. Rozmisťují do ulic pítka, mlžítka a investují do zeleně. „Sázení zeleně je trend, který je patrný v jiných světových městech. Zeleň vodu vypařuje, čímž ji dostane do ovzduší a ochlazuje klima,“vysvětlil proces vodohospod­ář Jiří Vítek, který pro Prahu, Olomouc nebo Hradec Králové vypracováv­á strategii ohledně klimatický­ch změn. V Praze proto Technická správa komunikací uvolní 10 milionů korun na zalévání stromů. Dalším krokem je budování takzvaných zelených střech a fasád domů. To znamená osázet je travnatým porostem a rostlinami. Toto opatření zatím povolili památkáři u domu na rohu ulic Národní a Mikulandsk­é, tedy přímo v centru hlavního města, kde je největší výheň. A zazelenat by se mohly i další domy ve středu Prahy.

Méně tepla, méně hluku

V Brně plánují něco podobného udělat s bytovým domem v ulici Křenová. Fasádu nechají porůst souvislou vrstvou pnoucích rostlin. Rostliny před vandaly ochrání plot z dřevěných kůlů a konopného lana. „Budova se nachází v blízkosti extrémně přehřáté plochy hlavního nádraží a malého městského okruhu s minimem zeleně. Ozelenění fasády sníží povrchovou teplotu, zachytí prach a sníží hluk,“vysvětlila význam opatření Radka Loukotová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

Zelenat se začínají také úseky ulic. „Při opravách silnic dbáme na to, aby na rozhraní vozovky a chodníku vznikaly zelené pásy s trávou nebo trvalkami. U nových přechodů pro chodce s ostrůvky nejsou ostrůvky betonové, ale tvoří je opět plocha se zelení,“sdělil mluvčí ostravskéh­o magistrátu René Stejskal.

Zmírnit nesnesitel­né vedro pomůže natřít fasádu nabílo, což je opatření, k němuž rovněž přistupují města v zahraničí a je to důvod, proč například pro Řecko jsou typické bílé domky. Světlá barva totiž sluneční paprsky nepohltí, ale odrazí je. Má to však jedno úskalí.

„Bílá fasáda sice světlo od jednoho domu odrazí, pak je tomuto světlu ale vystaven vedlejší dům,“upozornil vodohospod­ář Vítek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia