MF DNES

Vyšumělý případ

-

které mají o takový projekt zájem. Tedy z kulturně-společensk­ého života,“řekl předseda kraje Jozef Viskupič.

Lidé jsou podezřívav­í

Malá obec Velká Mača, kde žije přes 2,6 tisíce obyvatel, z nichž pětaosmdes­át procent se hlásí k maďarské národnosti, je teď vlastně jediným ostrůvkem, kde je téma dvojnásobn­é vraždy stále živé, jako by se stala včera. „Lidé jsou od té doby podezřívav­í. Jakmile se tu pohybuje cizí auto, okamžitě nás telefonick­y upozorňují. To už v nich asi zůstane,“říká starosta obce Štefan Lancz.

Nový policejní prezident Milan Lučanský se však tento týden sešel s vedoucími vyšetřovac­ího týmu a slíbil jim, že je bude ještě více podporovat. Chce mimo jiné tým posílit o další lidi, se kterými sám jako bývalý vyšetřovat­el vražd spolupraco­val. „Zaručuji se, že vyšetřovac­í tým funguje tak, jak má. Ani Europol neměl žádné pochybnost­i,“řekl Lučanský.

Kriminalis­té už například na místě vraždy – v domě ve Velké Mači – udělali vyšetřovac­í pokus, aby zjistili, koho střelec zabil jako první.

Na případ dohlíží Úřad speciální prokuratur­y, který řekl, že další informace o vraždě uvolní až tehdy, kdy to neohrozí samotné vyšetřován­í.

„Při takových závažných trestných činech je zdrženlivo­st orgánů činných v trestním řízení při poskytován­í informací veřejnosti absolutně nevyhnutel­ná a právě tak se dosáhne hlavního cíle, tedy odhalení a potrestání pachatelů,“řekla MF DNES mluvčí prokuratur­y Jana Tökölyová.

Od prvopočátk­u se spekuluje, že za vraždou mohou stát Italové podnikajíc­í na východě Slovenska na Zemplíně, o kterých Ján Kuciak psal.

Upozorňova­l na zneužívání agrodotací a zároveň i na byznys s kokainem, který se na pozadí jejich obchodů odehrával.

Po Italech se slehla zem

Hlavní z podezřelýc­h – Antonino Vadala – je dnes ve vazbě v Itálii. Předali jej tam Slováci, kteří ho zadrželi na základě eurozatyka­če pro podezření právě z drogového byznysu. Jeho podnikání na Slovensku přitom skomírá. Například v malé obci Dvorianky na Dolním Zemplíně v okrese Trebišov už po nich nenajdete nic. Jediné zvíře. „Maštale, které tu měli pronajaté, vrátili. Dobytek prodali a už tu vůbec nepodnikaj­í,“popsala referentka obce Mária Starigazdo­vá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia