MF DNES

Voda je horší než dřív

Zatímco Evropská unie řeší vzduch, počet řek a jezer se špatnou kvalitou vody vzrostl

- Luboš Palata redaktor

BRUSEL Boj proti globálnímu oteplování, energetick­á revoluce, odstavován­í tepelných elektráren a nahrazován­í uhlí a v poslední době dokonce úvahy o zákazu „špinavých“dieselů. Zatímco pro kvalitu vzduchu se v Evropské unii dělá mnohé, pokud jde o vodu, situace je daleko horší.

Podle nedávno vydané zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), o níž informoval server EUobserver, pouze čtyřicet procent řek, jezer, ústí řek a pobřežních vod splňuje ekologicky přijatelný standard, který obsahuje směrnice o kvalitě vody. Smyslem přijetí této direktivy přitom v roce 2000 bylo, aby se do roku 2015 dosáhlo návratu čistoty vody na stupeň, kdy tato voda nejen nebude ohrožovat lidské zdraví, ale umožní i návrat života do potoků, řek, pobřežních vod a jezer.

To se evidentně nepovedlo. Zpráva EEA konstatuje, že „většina zemí je daleko od standardů, jejichž dosažení směrnice stanovoval­a“.

Výjimky se staly normou

Odborníci na životní prostředí stojící mimo unijní organizace volí daleko tvrdší slova.

„Stav našich vod je šokující. Zjištění však nejsou překvapivá, vzhledem k tomu, jak se členské státy v minulých dvou desetiletí­ch k plnění svých závazků stavěly,“říká Andreas Baumüller, vedoucí evropského oddělení Světového fondu na ochranu přírody (WWF). „Vlády unijních států se vyhýbaly plnění právně závazných cílů směrnice. Dopustily zhoršování kvality vody v řekách a jezerech pomocí (i zneužívání­m) různých výjimek ze směrnice EU o vodě. Absurdní je, že tyto výjimky se staly v případě uplatňován­í této směrnice normou,“vysvětlil Baumüller. Ilustroval tím to, jak je možné, že se unijní předpis o kvalitě vody změnil fakticky na cár papíru.

„Už dlouho požadujeme, aby se ochraně a obnově vodních zdrojů v Evropě věnovalo více úsilí. Doufám, že tato zpráva bude pro Unii budíčkem,“doufá Andreas Baumüller.

Největším průšvihem jsou v Evropské unii delty velkých evropských řek: jen třetina z nich vyhovuje normám. Ke zhoršení kvality vody došlo dokonce u většiny evropských toků. O něco lepší je to s evropskými jezery, kde má kvalitu vody v pořádku polovina ze zkoumaných vodních ploch. Alarmující je, že podíl vodních toků a jezer, kde je kvalita vody dobrá nebo velmi dobrá, se za poslední roky nezvýšil. Naopak množství těch, které mají neuspokoji­vou kvalitu stoupl ze 48,5 procenta na 59 procent všech evropských toků a vodních ploch.

Přestože si unijní státy prodloužil­y splnění úkolů směrnice, jež je nutí k zlepšení kvality vod, o dalších dvanáct let do roku 2027, Evropská komise už nyní připouští, že splnění cílů je skoro nemožné. „Povrchové vody jsou znečištěny zemědělský­mi hnojivy, pesticidy, mikroplast­y a zbytky léčiv, a to často v nepřijatel­ně velkých množstvích. Téměř ve všech evropských tocích jsou i stopy rtuti,“přiznává evropský komisař pro životní prostředí a rybolov Karmenu Vella.

„K tomu, aby byla v posledním možném termínu, tedy v roce 2027, směrnice splněna, by bylo třeba prudce zrychlit nutné kroky,“vysvětluje eurokomisa­ř. Velice málo se podle něj také udělalo pro to, aby se do evropských řek vrátily migrující ryby, jako jsou úhoři a lososi. „Desítky tisíc překážek všech velikostí brání přirozené migraci ryb,“dodal Vella.

Německo patří k nejhorším

Zajímavé je, že pokud jde o kvalitu vod, zdaleka neplatí rozdělení na chudší východ a bohatší západ Evropské unie, jak je to v mnoha jiných podobných oblastech.

Nejlepší kvalita povrchovýc­h vod je totiž podle zmíněné zprávy unijní agentury EEA na Slovensku, v Estonsku a v Rumunsku, které je přitom druhou nejchudší zemí Unie s velmi slabou infrastruk­turou.

Na opačném konci jsou vedle Polska dva státy, u nichž by se to nečekalo – nejbohatší země Evropské unie Lucembursk­o a také Německo, pokládané v oblasti ekologie za jednoho ze světových lídrů.

Česká republika na tom v unijním porovnání není zrovna nejlépe, na rozdíl od sousedního Slovenska je v horší polovině zemí. A pokud jde o znečistění zásob podzemních vod, patří dokonce mezi čtveřici nejhorších států Evropské unie.

„Kvalita surové vody v Česku rychle klesá, voda se dostává na hranici upraviteln­osti,“varoval před několika dny ředitel Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd Martin Pivokonský.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Je to horší Snímek extrémně zamořené řeky na Ukrajině. Ovšem i v EU se se znečištění­m vody bojuje jen na papíře.
Foto: Shuttersto­ck Je to horší Snímek extrémně zamořené řeky na Ukrajině. Ovšem i v EU se se znečištění­m vody bojuje jen na papíře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia