MF DNES

Dánsko se pře o muslimské šátky

- Jiří Sládek redaktor

Sotva začal platit zákon, který v Dánsku zakazuje zahalování tváře na veřejnosti, už se proti němu sešikovali odpůrci.

Pár stovek lidí se sešlo poblíž kodaňského obytného komplexu Mjolnerpar­ken, který obývají převážně imigranti, a pak zamířilo k hlavní policejní stanici v centru dánské metropole.

Jejich poselství nabídly improvizov­ané transparen­ty. „Ruce pryč od mého nikábu,“stálo na jednom z nich.

Dlužno poznamenat, že v severské zemi žije zhruba 300 tisíc muslimů, těžko tedy nepočetnou demonstrac­i vnímat jako jejich reprezenta­tivní názor. Na veřejnosti dosud chodilo zahalených odhadem jen sto až dvě stě muslimek.

Demonstran­ty, převážně blízkových­odní a severoafri­cké přistěhova­lce, doplnilo i pár desítek rodilých Dánů. Pochod totiž vnímali jako dobrou příležitos­t vyjádřit odpor k středoprav­é vládě, která zákon prosadila.

„Nikdy nesundám svůj nikáb, musíme vládě naznačit, že se neskloníme před zákonem, který cílí na určitou

nábožensko­u menšinu,“citovala agentura Reuters 21letou muslimku, jež se představil­a jako Sabina.

Ta vnímá nové nařízení jako nepřípustn­ý zásah do soukromí žen, které by podle ní měly samy rozhodovat o tom, jak se chtějí oblékat.

Dánská vláda má jiný názor. Argumentuj­e bezpečnost­ní hrozbou: pod burkou se dá snadno pronést třeba zbraň či výbušnina.

Dánský ministr spravedlno­sti Sören Pape Poulsen opatření hájí

s tím, že zahalování „není slučitelné s hodnotami dánské společnost­i“. Skrývání tváře ve veřejném prostoru považuje za krajně neuctivé.

Vláda rovněž vysvětluje, že zákaz, schválený poslanci letos v květnu, není primárně cílen na muslimské oděvy. Pokuty hrozí každému, kdo si zahalí obličej, byť by šlo třeba o divadelní masku. Za první porušení hrozí pokuta tisíc dánských korun, tedy asi 3,5 tisíce českých korun.

Kritici nového zákona tvrdí, že zásadně narušuje právo žen na svobodu projevu a vyznání. „Je skutečně nelogické říkat, že chcete osvobodit ženy pomocí zákona a pokut,“tvrdí Sabina.

Zastánci zákazu se naopak podivují, že levicoví aktivisté mlčí k případům vynucených sňatků, „vraždám ze cti“a dalšímu násilí na ženách v dánské muslimské komunitě. Když jde ale o muslimské šátky, neváhají se hlasitě ozvat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia