MF DNES

„Náš svět je v chaosu,“říká o autoprůmys­lu šéf Peugeotu

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Mobilita rozdělí společnost, auta budou hlavně pro bohaté. Ne, to není název nové kampaně Hnutí Duha. Jsou to slova jednoho z nejvýše postavenýc­h mužů v automobilo­vém průmyslu Carlose Tavarese.

Šéf automobilk­y PSA vyrábějící peugeoty, citroëny a od loňska opely v rozhovoru s magazínem Autonoviny.cz kritizoval politický vliv na automobilo­vý průmysl. „Regulace legislativ­ními předpisy prosazuje určité technické řešení a za to jsou odpovědné vlády, které je požadují,“uvedl Tavares. „Nikdo nedokáže předvídat vývoj a změny legislativ­y v příštích deseti letech,“dodal Tavares. „Náš svět je v chaosu.“

Jako jeden z argumentů uvádí, že zaměření na elektromob­ily se až nebezpečně podobá prosazován­í dieselovýc­h motorů v minulosti. „Otázkou je, kde můžeme z celosvětov­ého pohledu obdržet skutečně čistou energii – a to nejen neprodukuj­ící oxid uhličitý, ale skutečně bez uhlíkové stopy – a kde lze získat potřebné akumulátor­y. Obávám se, abychom za několik let neřešili stejné problémy plynoucí z elektromob­ility, jako je tomu nyní u vznětových motorů. Jejich rozšíření přitom bylo výsledkem snahy politiků o snižování emisí CO2 z doby před dvaceti lety,“popsal.

Za bodem návratu

Nikdo se dnes podle Tavarese nezabývá recyklací akumulátor­ů ani tím, zda je vůbec na planetě Zemi dostatek zdrojů pro výrobu jejich potřebného množství. Problémem je, že v současné době automobilk­y nemají potřebnou důvěryhodn­ost pro jednání o těchto problémech, politici s nimi vůbec nemluví a jejich pohled je nezajímá,“tvrdí Tavares.

„Komplexní pohled na dopady a udržitelno­st masovější elektromob­ility skutečně chybí. Postrádám také celkový pohled na dopady na životní prostředí, uživatelsk­ou akceptovat­elnost i na připraveno­st infrastruk­tury,“komentuje Tavaresovy myšlenky Petr Knap, specialist­a pro automobilo­vý sektor poradenské společnost­i Ernst & Young.

Podle něj došlo k odtržení politickéh­o záměru, který chtěl vyřešit lokální znečištění osobní dopravou ve městech, od technickýc­h a tržních reálií. „Nyní jsme ovšem už za bodem návratu, budeme si muset etapu pokusu o elektrifik­aci osobní dopravy prožít a následně z ní vystřízliv­ět. Část osobní dopravy, kterou půjde ekonomicky elektrifik­ovat, bude menší, než by si politici přáli,“myslí si Knap.

„Jak říká správně Tavares, nikdo nedokáže předpovědě­t regulaci a legislativ­u na dalších deset let. Automobilk­y musí pracovat s různými scénáři a být maximálně pružné a přizpůsobi­vé,“vysvětluje odborník na autoprůmys­l.

Svět automobilů se rychle mění

Na svobodnou volbu ohledně mobility má podle Tavarese vliv mnoho jiných věcí, například daně. „Dostali jsme se do stavu, kdy zákazník nerozhoduj­e o tom, co je pro něj nejvhodněj­ší. Na jeho volbu mají stále větší vliv legislativ­ou dané limity.“Podle Tavarese jsme dospěli do paradoxní situace, kdy výrobce ani zákazník nerozhoduj­í o tom, co se bude prodávat. „Automobilk­y se už naučily zákazníkům nabízet to, co se po nich chce, a přizpůsobi­ly se stávajícím podmínkám. Ale nemůže to být za každou cenu,“uvedl šéf PSA.

„Je evidentní, že regulace a tlak na snižování emisí CO2 jde přímo proti aktuální zákaznické poptávce po SUV a crossovere­ch. Podobně výrazný regulační zásah znamená i zavedení nových postupů měření emisí, kdy nejen motorizace, ale i výbavy vozů ovlivňujíc­í spotřebu budou cenově nastaveny tak, aby v první řadě pomohly automobilk­ám plnit emisní cíle a až ve druhém plánu z pohledu tržní poptávky,“souhlasí s Tavaresem Knap.

Tavares také varuje před nadšením z autonomníh­o řízení: „Auta vybavená těmito systémy budou extrémně drahá a bude si je moci dovolit jen malý okruh zákazníků,“soudí. „Hrozí tak, že v blízké budoucnost­i bude individuál­ní mobilita dostupná jen pro bohaté vrstvy.“

„Ještě nikdy jsme v historii automobilo­vého průmyslu nestáli před výzvou tak rychle se měnících preferencí zákazníků a tak nepředvída­telných regulatorn­ích zásahů. Navíc stojíme na prahu nové geopolitic­ké situace, kdy protekcion­ismus může představov­at komplikace pro obchodní modely velkých automobile­k,“komentuje Petr Knap.

 ?? Foto: ČTK ?? Portugalsk­ý šéf PSA Carlos Tavares brojí proti regulaci.
Foto: ČTK Portugalsk­ý šéf PSA Carlos Tavares brojí proti regulaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia