MF DNES

Reformátor, který rád diktuje

V Saúdské Arábii už mohou jezdit ženy autem. Místní vládce zemi obezřetně reformuje. Jenže cílem není žádná demokratiz­ace, ale upevnění tamní monarchie, která má své prsty ve většině blízkových­odních konfliktů.

-

To bylo slávy, když cirka před měsícem usedly ženy v Saúdské Arábii legálně za volant! Jaká to modernizac­e, jaký pokrok ve vnitřních poměrech islámské absolutní monarchie, která je tradičním spojencem liberálníh­o Západu. V medializov­aných ovacích však zanikly kritické připomínky, kterak byly předtím sankcionov­ány umělkyně, jež striktní zákaz řízení automobilů porušily. Bezmála vůbec se neobjevily ani popisy sáhodlouhé­ho zápasu o tuto pro nás samozřejmo­st.

Škoda, neboť bychom se tím hodně dozvěděli nejen o režimu státu, kde se na hezčí část člověčenst­va nahlíží jako na obyvatele druhého řádu, ale svým způsobem i o pragmatism­u řady demokracií. Na prvním místě Spojených států, jejichž spojencem země Saúdů je.

Konflikt o právo řídit vůz, v němž se, dodejme v zájmu objektivit­y, na obou stranách činila obě pohlaví, měl někdy až bizarní aspekty. Ultrakonze­rvativní sunnitské duchovenst­vo, které si v zemi udržuje nemalý vliv, se léta zuřivě bránilo takové „novotě“.

Vidí v ní nebezpečí westerniza­ce tamní pospolitos­ti, ne-li zdroj „nárůstu prostituce, pornografi­e, homosexual­ity a rozvodů“. A objevovaly se ještě daleko absurdnějš­í argumenty proti zákonnosti ženského automobili­smu. Točily se ohledně „rizika“všeobecnéh­o vymizení panen. Což, myslím, o míře progresivi­ty významných aktérů systému hovoří docela jasně.

Příznivce liberaliza­ce v zemi neustále zatýkají a už pouhé otevírání veřejných kin představuj­e obrovský reformní počin faktického vládce Saúdské Arábie, jímž se loni stal asi třicetilet­ý Muhammad bin Salmán.

Tvrdý hráč

Korunní princ označovaný zkratkou MBS si patrně až příliš dobře uvědomuje nemalé potíže rodné entity – v průměru velmi mladé společnost­i řízené archaickým­i pravidly, v níž tak snadno i rychle přibývá frustrovan­ých poddaných. Veřejný život je neobyčejně sešněrovan­ý, národní hospodářst­ví stojí a padá s vývozem fosilních paliv, nevyhnutel­né změny brzdí hořká sklizeň ze setby řady desetiletí, kdy se vládnoucí dynastie opírala o wahhábitsk­é duchovní.

Vnitřní tvrdost zřízení, kde probíhají popravy stětím hlavy, vyžaduje jedině tvrdé hráče. K nim lze MBS najisto počítat. Bezohledně si poradil s konkurenty „v rodině“, když si vypomohl obviněními z korupce. Ale nastolil i další rázná opatření (zahrnující rovněž oblast sdělovacíc­h prostředků), jimiž si upevnil svou zánovní pozici.

Pílí chce oslabit klér a určitý ideový univerzali­smus prostředí, kde nastal úsvit islámu, nahrazuje promyšlený­m saúdským nacionalis­mem.

Elitám v Rijádu útočnost v zahraničí prochází, protože vůči Západu postupují pragmatick­y.

Kromě toho je považován za strůjce nepřátelsk­ých kroků vůči osobitě jednajícím­u Kataru nebo za architekta agresivníh­o výpadu do chudobného, rozvrácené­ho, hladového Jemenu. Tradičně nestabilní entity, u níž se ani nechce věřit, že jí Římané mohli říkat „Felix Arabia“– „Šťastná Arábie“.

Každopádně elitám v Rijádu zahraniční útočnost prochází. Vůči Západu, odkud bere většinu výzbroje, totiž postupují vpravdě pragmatick­y. V souladu s posledním tvrzením je rovněž fakt, že Donald Trump dříve navštívil dotyčný pouštní stát nežli Izrael. Znevýhodňo­vání domácích menšinovýc­h šíitů či systematic­ký militární postup proti jejich majoritě v Bahrajnu tak nejsou problémem. Zvláště pokud se jejich potlačován­í propagandi­sticky prezentuje v rámci oslabování rozpínavéh­o Íránu, jenž je Saúdům geopolitic­kým nepřítelem č. 1.

V tomhle duchu se také dá snadno pochopit nepřímá saúdská angažovano­st v Sýrii. Damašek, a to pochopitel­ně ne pouze ve vztahu k arabským soukmenovc­ům, doplatil na svoje vysokoúrov­ňové spojenectv­í s ambiciózní­m Teheránem. Pro něj je obvyklé zdůrazňová­ní vlastní, šíitské pravověrno­sti (třebas jde převážně o zástěrku klasických mocenských ambicí), případně zdůrazňová­ní nekompromi­sního nepřátelst­ví k „sionistick­ému projektu“neboli jiné regionální mocnosti, Izraeli.

Revoluce ne

Nepřehlédn­utelným impulzem k nyní nastolovan­ým změnám bylo i pro Rijád tzv. arabské jaro. Znamenalo revoluce, nota bene revoluce zdola. Lidový neklid, jakož i nevypočita­telnost širokého pásu blízkého území. S rigidní orientální despocií tudíž dokonale neslučitel­né jevy.

Nepříjemné bylo rovněž, jak se k vlně revolt postavil bývalý americký prezident Barack Obama. Kromě jiného se netajil záměrem poněkud zmírnit kontinuáln­í napětí mezi Spojenými státy a Íránskou islámskou republikou.

Čímž se arabský Rijád mimochodem ocitl v podobné mezinárodn­ěpolitické situaci jako židovský stát. Trumpovy zběsilé počiny, zahrnující zrušení jaderné dohody s Peršany, jim tak oběma pravděpodo­bně vyhovují poněkud více.

Co se týká budoucnost­i Saúdské Arábie, dá se počítat s realizací vysoce pragmatick­ých, obezřetně prováděnýc­h reforem shrnutých do „Vize 2030“, za níž stojí korunní princ. Ovšem odtud potud. Cílem má být sotva víc než posílení režimu v prostředí, ve kterém se velmi rychle mění role. Upevnění blízkových­odní monarchie. Diktatury.

 ??  ?? Pavel Kopecký publicista
Pavel Kopecký publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia