MF DNES

Zeman by měl o H-Systemu mlčet

- — Michael Pánek středočesk­ý krajský zastupitel

Lidsky soucítím s těmi, kteří si v Horoměřicí­ch na vlastní náklady dobudovali domy, které jim měl původně postavit H-System, a oni se stali oběťmi podvodu. Jenomže podvedenýc­h bylo daleko více, a proto chápu verdikt Nejvyššího soudu v Brně, který říká, že nelze zvýhodnit jednu skupinu poškozenýc­h nad druhou. Věřím však, že záležitost se urovná tak, aby se lidé nemuseli stěhovat ze svých domovů.

Rozčiluje mně však nehorázná reakce prezidenta Miloše Zemana, který se rozhodl z této smutné aféry vytloukat politický kapitál a neváhá přitom ohrožovat nezávislos­t justice. Už v druhé polovině devadesátý­ch let bylo jasné, že zájemci se svých údajně levných domů od H-Systemu nedočkají. V té době však byl Zeman premiérem, lidé ho už tenkrát žádali o pomoc, ale on pro ně nic neudělal. Navíc jeho tehdejší hlavní poradce Miroslav Šlouf byl v úzkém vztahu se zakladatel­em H-Systemu Petrem Smetkou, který byl za podvody pravomocně odsouzen na 12 let do vězení. Podle rozsudku Městského soudu v Praze z roku 2004 si Šlouf chodil ke Smetkovi pro pravidelno­u měsíční rentu osm tisíc korun a část peněz z H-Systemu končila na kontě ČSSD rovněž v éře Zemanova předsednic­tví.

Proto považuji za nehorázné, že se Miloš Zeman nyní začal zastávat obětí podvodu. Ve skutečnost­i však chce z aféry pouze vytřískat politický kapitál. A ještě horší je skutečnost, že veřejně zpochybnil soudní rozsudek, aniž by se seznámil s jeho podstatou. Také jeho pozvání předsedů Nejvyššího a Ústavního soudu na kobereček, se kterými chtěl řešit tuto kauzu, nevěstilo nic dobrého. Mohli bychom se brzy ocitnout v Putinově Rusku, kde soudy jsou sluhy mocných vládců, a to bych vážně nechtěl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia