MF DNES

Český film? Radši si zajdu na polský

-

Když někam jezdíte víc než deset let, tak už si taky občas něčeho všimnete. A máte tendenci srovnávat. Mě to popadlo na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Festivalu, který se koná ve stínu karlovarsk­é slávy. Místo hvězd kráčejícíc­h si po červeném koberci obklopeném lidmi pro povinnou cenu od Jiřího Bartošky za přínos kinematogr­afii v Hradišti nemáte problém potkat herce a filmaře v parku na trávě. Známých jmen je tu podstatně méně, ale ty nejlepší snímky z Česka a okolních zemí za poslední rok máte šanci vidět taky. A v případě těch českých je šance rok od roku větší, říkám si, když sedím v uherskohra­dišťském kulturáku na předpremié­ře snímku Všechno bude od jedné z největších nadějí českého filmu, režiséra Olma Omerzu.

Do kin má film jít až za měsíc, provázejí ho slušné ohlasy a režisér do Hradiště přivezl i představit­ele hlavních rolí. Podle zkušeností z minulých ročníků byste čekali, že na takový typ projekce v devět večer bude natřískáno. Protože festivalov­é publikum si po tropickém dni plném divných řeckých filmů a psychologi­ckých dramat Ingmara Bergmana rádo dá něco „hezkýho, českýho“.

Ale jistota pomalu mizí. Sál je poloprázdn­ý, byť si to zrovna tento film nezaslouží, protože po dlouhé době jde o celkem originální snímek. Sice malý, bez hvězd, ale promyšlený. Zimní road movie, která pobaví a dopadne jinak, než čekáte, protože postavy nejsou prvoplánov­é figurky. Potěší. Vysloveně nenaštve ani komedie Tomáše Pavlíčka Chata na prodej, občas se dopustí i chytrého gagu. Nějak se však nemůžete zbavit dojmu, že současné tuzemské filmy nenabízejí nic, o čem byste chtěli psát domů. Za pár dnů si nebudete pamatovat, že jste je viděli.

Ztělesnění­m této filmařské bezradnost­i se stal Jiří Vejdělek, který co do počtu diváků v kinech úspěšně převzal pomyslně zrezivělé žezlo od Zdeňka Trošky. Avšak čekat, že jeho bezduché frašky o dobře situovanýc­h ženách a mužích, jejichž smyslem života je většinou nostalgick­y plkat o sexu, nabídnou zábavu pro všechny jako svého času Forman či Papoušek, nemůžete.

Ale nemusíme zůstat jen u komedií, podobně trpí i drama. Kdykoli se český filmař pokusí o hlubší téma a náročnější produkci, jako v posledních letech David Mrnka s příběhem Milady Horákové či Filip Renč s Lídou Baarovou, skončí to v lepším případě natahovano­u nudou, v horším až trapnou, rádoby světovou podívanou. Když se pak na velkém plátně díváte na Kachyňova Krále Šumavy, tak si říkáte, jak obludný, ale přitom dobrý tenhle starý film o mužích, kteří na hranicích stříleli převaděče, vlastně je.

Slušnou úroveň si drží někteří tvůrci krimiseriá­lů, kteří si dobře nastudoval­i své severské vzory. Třeba Vzteklina či Pustina je dobrá, ale na delší rýmování to není. I proto sály na českých festivalec­h místo českých filmů čím dál víc plní polské, maďarské nebo rumunské. Zvlášť pozoruhodn­é je v posledních letech vzedmutí polských filmů.

Když v programu zahlédnete snímek oceněný polským Orlem, můžete si být skoro jisti, že půjde o zajímavějš­í podívanou, než nabídne obdobný biják oceněný Českým lvem. Třeba rodinné drama Piotra Domalewski­ho Tichá noc na první pohled působí lacině, odehrává se povětšinou v jednom domě, nic co bychom nedokázali natočit u nás, pomyslíte si, ale jen se začne propletene­c vztahů zamotávat, rodina se navzdory škrobené vánoční atmosféře rozhádá. A vy přemýšlíte, kdy naposledy tak chytře napsaný film točil někdo u nás.

O větších produkcích jako Jack Strong nebo Volyň nemluvě. Byť se to Čechům nechce věřit, Poláci něco umějí mnohem lépe než my. Polský film prostě jede a český chřadne. Doufám, až budu z Hradiště psát za pár let, že se to snad změní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia