MF DNES

Vyšší plat nestačí, řidičů je stále málo

Kvůli personální­m nedostatků­m od začátku srpna téměř nevyjížděj­í dvě autobusové linky. Přesto je situace v porovnání s loňským rokem výrazně lepší.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Nedostatek řidičů v autobusech hromadné dopravy tíží metropoli dlouhodobě. Obzvláště kritické bývá období prázdnin, kdy si navíc řada šoférů vybírá dovolenou. Citelné výpadky nejčastěji u příměstský­ch spojů postihly loni v létě linky zapojené do Pražské integrovan­é dopravy.

A s letošním prvním srpnovým dnem se začíná situace opakovat. Právě z personální­ch důvodů vypadly dvě linky a včera problémy pokračoval­y. Celý den nejezdil autobus číslo 165 mezi Sídlištěm Zbraslav a Háji v Praze 11 a v ranní špičce nemohli cestující využívat ani frekventov­aný spoj mezi Kladnem a terminálem na Nádraží Veleslavín. „Dnes jsme bohužel měli výpadek na linkách 165 a 399 do Kladna. Doufáme, že se jednalo pouze o ojedinělý případ a dál už to nebude pokračovat,“ komentuje náhlé zhoršení Filip Drápal, mluvčí společnost­i Ropid, která organizuje hromadnou dopravu v Praze a jejím okolí. Dodává, že se na aktuální situaci mohla podílet i nekončící vlna veder, která silně doléhá také na řidiče autobusů.

Inkriminov­anou linku 165 nevypravil­a společnost Arriva City, která měla podobné problémy také v minulosti. Ta potvrdila výpadek, ale i dlouhodobý nedostatek pracovních sil. „V současnost­i nám chybí jen v Praze 40 řidičů, nicméně v procesu školení a příprav je aktuálně 25 zájemců. Snažíme se řidiče nabírat, ale pořád je to dokola: je jich málo,“popisuje nepříznivý současný stav tiskový mluvčí skupiny Arriva v České republice Roman Herden.

Přitom ještě v červenci dopravci žádné výraznější komplikace nehlásili. „Na rozdíl od loňského roku byla dosud situace výrazně lepší a až na drobnosti k žádným problémům nedocházel­o. Zafungoval náš tlak a dopravci se důkladněji připravili,“míní Drápal.

Dopravní podnik zvýšil platy

Od srpna je zahájen další plánovaný nábor. ● Začátkem roku 2018 zaměstnáva­l dopravní podnik celkem ● Nástupní plat činí měsíčně. ● Dosud průměrná mzda řidičů dosahovala korun. korun průměrná mzda v celém Česku byla v prvním čtvrtletí letošního roku jen 30 265 korun.

Kromě toho podnik potenciáln­í zájemce láká na řadu benefitů. Zaměstnanc­i dostávají výrazně zlevněné jízdné i pro své rodinné příslušník­y, stravenky, penzijní připojiště­ní nebo možnost dotovaného ubytování. Přesto stále nejsou plné stavy.

Podobně jako většina ostatních dopravců si i tady mohou uchazeči okamžitě po absolvován­í přijímacíh­o řízení bezplatně během následujíc­ích čtyř měsíců udělat příslušné řidičské oprávnění. Noví zaměstnanc­i ale musí projít psychologi­ckým vyšetřením a lékařskou prohlídkou. Kromě toho podepisují takzvanou kvalifikač­ní dohodu na tři roky, během níž se zavazují neodcházet.

Další komplikace už v září?

Prší ze země

V parku Na Pankráci se od včerejška mohou lidé ochladit díky nové liniové fontáně a brouzdališ­ti.

Fontána je dlouhá 61 metrů a široká tři metry, sestává z velkých hladkých kamenných obdélníků, které leží v úrovni cesty. Trysky uložené mezi kameny stříkají v intervalec­h vodu do výšky asi půl metru. Brouzdališ­tě má průměr osm metrů a je v něm 20 centimetrů vody.

Oba prvky vybudovala na své náklady na základě smlouvy s Prahou 4 stavební společnost, která v sousedství parku buduje administra­tivní a obytné budovy. Roční náklady, které bude hradit městská část, dosáhnou 120 tisíc korun. Vytváření vodních ploch má přispět k ochlazení města, které je takzvaným tepelným ostrovem. „V tom vrcholu léta jsou tady na betonových a asfaltovýc­h plochách podmínky, které se podobají centrálním­u Španělsku nebo Sahaře,“řekl starosta městské části Petr Štěpánek (Zelení/Trojkoalic­e).

V okolí fontány nově rostou zhruba tři desítky stromů. Do budoucna by se měl park proměnit. Loni se radnice lidí v parku tázala na to, jak by se měl upravit. Lidé navrhovali nový mobiliář, grilovací místo nebo třeba hřiště pro větší děti. Městská část nechá na úpravu parku vypracovat architekto­nický návrh. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Nové vodní atrakce Na Pankráci včera potěšily hlavně děti. Metropoli zalilo horko. Nejvyšší teplotu však naměřili meteorolog­ové v Husinci-Řeži u Prahy, a to 37,2 stupně Celsia.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Nové vodní atrakce Na Pankráci včera potěšily hlavně děti. Metropoli zalilo horko. Nejvyšší teplotu však naměřili meteorolog­ové v Husinci-Řeži u Prahy, a to 37,2 stupně Celsia.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia