MF DNES

Na pokojích nemocnic chybí klimatizac­e

-

Většina pražských nemocnic nemá klimatizac­i na všech pokojích. Vybavené jsou jí většinou operační sály, jednotky intenzivní péče a porodnice, někdy dětská oddělení nebo nadstandar­dní pokoje za příplatek. Vyplývá to z vyjádření mluvčích jednotlivý­ch nemocnic.

Ochlazení pacientů v horkých dnech zajišťují většinou větráky

Personální nedostatky má stále i dopravní podnik. Přestože si jejich řidiči vydělají měsíčně v průměru téměř 38 tisíc korun, od začátku července dostali ještě přidáno. Dohodlo se na tom vedení společnost­i s odbory. Hlavním cílem je právě a žaluzie v oknech. Personál dbá ve zvýšené míře na pitný režim nemocných. V Praze je 28 nemocnic, z nichž čtyři jsou fakultní, další jsou odborné ústavy a instituty nebo zařízení následné péče.

Ve Fakultní nemocnici v Motole zajišťuje tepelný komfort a rozvod vzduchu kombinace vzduchotec­hnik s chladicími a tepelnými výměníky. zabránit odchodům zaměstnanc­ů k některé z konkurenčn­ích firem.

Dopravní podnik zaměstnává přes čtyři tisíce řidičů, v autobusech mu jich aktuálně chybí 6,7 procenta. Méně je ale i řidičů tramvají, konkrétně o 3,8 procenta a stejný procentuál­ní nedostatek je také u strojvedou­cích metra. Právě na posledně jmenované bude cílit plánovaný nábor, který začíná teď v srpnu.

Šoféry autobusů a tramvají dopravní podnik nabírá průběžně během celého roku. Nástupní měsíční mzda je rovných 35 tisíc korun. Přitom V dětské části nemocnice jsou chlazené všechny prostory včetně chodeb. „Z důvodu nedostačuj­ícího výkonu centrálníh­o chlazení budovy pro dospělé byla po dobu letních měsíců pronajatá mobilní chladicí jednotka,“sdělila mluvčí nemocnice Hana Frydrychov­á.

Podle mluvčího Nemocnice Na Bulovce Martina Šalka je klimatizac­e

S koncem prázdnin ale personální problémy skončit nemusí. Ropid s mírnými obavami vyhlíží začátek školního roku. Také v tomto období totiž hrozí ve zvýšené míře, že cestující budou na svůj spoj čekat marně. Důvody jsou dva: jednak přestanou platit prázdninov­é jízdní řády a intervaly mezi spoji se opět o něco zkrátí. Zároveň dojde k trvalým změnám v jízdních řádech kvůli rozšíření některých linek. To si vyžádá další navýšení celkového počtu řidičů. na operačních sálech a jednotkách intenzivní péče, stejně jako v laboratoří­ch, místnostec­h s přístrojov­ou technikou, skladech léků nebo místnosti s počítačový­mi servery. „Na pokojích či v ambulancíc­h, kde klimatizac­e není, to řešíme zatemňován­ím oken žaluziemi, používáním větráků, které mají všechna oddělení,“Šalek. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia