MF DNES

Noha s Langmajere­m táhnou klasickou letní frašku

Komedie Příště ho zabiju sám! s Leošem Nohou v hlavní roli nabízí všechny plusy i minusy odpočinkov­ého letního hraní.

- Tomáš Šťástka redaktor

Za okny zní Big Ben a do luxusního hotelu Westminste­r si právě jeden z ministrů přivedl milenku. Vypadá to na žhavou noc, ovšem jen do té chvíle, než dobře stavěná dívka najde na okenním parapetu bezvládné tělo jakéhosi muže.

To je základní zápletka britské komedie Příště ho zabiju sám!, kterou pro pražskou Letní scénu Harfa zrežíroval Jan Nosek Novák. Podobně jako vloni ve zde uvedeném Natěrači, i nyní obsadil Novák Leoše Nohu (ministr), Barboru Mottlovou (milenka) a Evu Decastello (ošetřovate­lka). Hra z pera britského herce a autora Raye Cooneyho však vyžaduje postav víc, vedle zmíněné trojice se tak objeví ještě Lukáš Rous, Michaela Kuklová, Libor Jeník a především Lukáš Langmajer ve větší úloze zakřiknuté­ho ministrova pomocníka.

Já vlastně nemohl

Cooney, který je na Ostrovech označován za „mistra frašky“si právě za tento kus, který se v originále jmenuje Out of Order, odnesl Cenu Lawrence Oliviera. A fraška je v tomto případě skutečně správné slovo, lehoučká komedie nabízí od prvních momentů dvojsmysln­é debaty ve stylu „Taková krásná vlhká noc“, „Co kdybych roztáhla... závěsy?“či „Jak jste mohl?“– „Já vlastně nemohl.“ Vtipy okolo nevěry a erotiky mezi postavami Nohy a Mottlové však po nálezu mrtvoly vystřídá čistě situační komedie. Náhle se vyrojí množství dalších postav, od ředitele hotelu přes neodbytnéh­o číšníka a ministrovu manželku až třeba po žárlivého manžela milenky. A protože nález mrtvoly by při vyšetřován­í mohl odhalit i ministrovu nevěru, snaží se hlavní postava neustále vymýšlet další a další lži, do kterých se spolu se svým pomocníkem solidně zaplétají.

Jednorázov­ka

Komedie stojí především na výkonech těchto dvou. Nohovi se s Langmajere­m podařilo vytvořit poměrně zábavnou dvojici, jakmile ale nejsou na jevišti spolu, je to znát a komedie okamžitě ztrácí tah.

Příště ho zabiju sám! je prostě klasická jednorázov­ka na letní večer. Oplývá všemi výhodami a nevýhodami takového kusu. Vedrem a prací znavený divák si u ní skutečně odpočine, při ztrátě pozornosti nehrozí, že by mu něco z děje uniklo. Na druhou stranu však trpí klasickým nešvarem těchto her – tedy zbytečnou délkou. Kdyby se humor a vtipy rozmístěné velice velkoryse do dvou hodin nastřádaly do poloviny takové délky, představen­í by bylo mnohem svižnější.

Ale tak má divák v hlušších momentech alespoň čas obhlédnout nezvyklé prostředí zdejší scény; pohled na O2 arenu a industriál­ní okolí je odtud opravdu neopakovat­elný. Letní scéna Harfa je celkově prostě zajímavé zpestření v žánru prázdninov­ého hraní.

 ?? Foto: Petr Sankot ?? Tahouni Lukáš Langmajer a Leoš Noha drží na nohách bezvládné tělo neznámého i celou letošní premiéru Letní scény Harfa.
Foto: Petr Sankot Tahouni Lukáš Langmajer a Leoš Noha drží na nohách bezvládné tělo neznámého i celou letošní premiéru Letní scény Harfa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia