MF DNES

Lovecrafta v komiksu je zapotřebí uměřeně dávkovat

-

Radim Kopáč literární a výtvarný kritik

Kdyby měla hororová literatura svoji burzu, šly by akcie amerického autora Howarda Phillipse Lovecrafta, který žil v letech 1890 až 1937, už nějaký ten pátek prudce nahoru.

Vymyslel si celý vesmír

Mýtus Cthulhu, zakázaná kniha Necronomic­on, hrůza, která se snesla kdysi na Zemi a dodnes čeká někde vskrytu na svou šanci. Nejnověji se s Lovecrafto­vým odkazem výtvarně popasoval Nizozemec Erik Kriek v komiksovém albu Z neznámého světa a další příběhy.

Neodbytné vidiny

Oněch příběhů je v knize sice jenom pět, ale pro základní orientaci v temném Lovecrafto­vě světě to bohatě stačí. Autor totiž nebyl bůhvíjak komplikova­ný, náročný spisovatel. Trpěl úzkostmi, byl silný introvert, viděl černobíle.

A protože realita, kterou žil, ho netěšila, vyfantazír­oval si její odvrácenou stranu – kompletní nový vesmír s celou mytologií a dlouhou řadou mocných bohů.

Kriek si jednoduché­ho Lovecrafta ještě více zjednoduši­l: kreslí černobíle a v příbězích jde hlavně po dějové lince. Chce děsit a docela se mu to daří.

Lovecrafto­vy vidiny jsou totiž uhrančivé, neodbytné: jdou mimo rozum, do kategorií snů, mýtů, šílenství, slepých míst v dějinách. Živí se iracionali­tou, tušeným, možným i nemožným.

Mrtvý vstane z hrobu

Navíc povídky jsou v knize řazeny s jistou vývojovou logikou. V té první s názvem Vyděděnec vstane mrtvý z hrobu a věci se dají do pohybu. Ve druhé, pojmenovan­é Barva z kosmu, přiletí z vesmíru neznámá síla, aby kolonizova­la Zemi. Ve třetím příběhu s titulem Dagon a ve čtvrté povídce Z neznámého světa si zmíněná síla střihne „představov­ačku“a ukáže, co je zač.

Hrůza vítězí

Ve finále pod názvem Stín nad Innsmouthe­m, které zabírá skoro polovinu svazku, je zkáza dokonána – a hrůza vítězí.

Lovecrafta je však třeba dávkovat. Kdyby měl dvojnásobn­ý rozsah, už by komiks nudil. Lovecrafto­vo prozaické dílo má sice na sedmnáct set stránek, ale na své předchůdce, jako byl Edgar Allan Poe, i následovní­ky typu Stephena Kinga stačí jen výjimečně.

Silný v umíněnosti

Přesto je Lovecraft silný: ve své umíněnosti, v ochotě jít umělecky po své cestě. Právě takovým vyděděncům většinou patří budoucnost. Díky, že nám to Erik Kriek knihou Z neznámého světa a další příběhy připomněl.

 ??  ?? Lovecraft si vyfantazír­oval odvrácenou stranu reality. Repro: Argo
Lovecraft si vyfantazír­oval odvrácenou stranu reality. Repro: Argo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia