MF DNES

Už zítra v časopise Víkend DNES

Zabijácká šelma jako ohrožený druh život profesioná­lního rozhodčího Martina Fraňa, který píská v KHL

-

to pro ně ohromná ostuda a prohra národní hrdosti. Proto postupně snižují počet týmů, aby zvedli kvalitu. Každý rok ji posunou dál.

Jak vlastně vypadá váš život v Rusku?

Nemám žádné stálé bydliště, kočuju z místa na místo. V Česku si sbalím tašku s výstrojí a oblečením mimo led a vyrazím do Moskvy. Ubytuju se, odpískám zápas a druhý den letím třeba do Jekatěrinb­urgu a takhle to jde dál. Udělám pět nebo šest zápasů a mám týden volno. To trávím v Česku, kde si vyčistím hlavu, protože nemám o KHL informace. Když pískáte extraligu, tak pořád vnímáte, co se píše a řeší.

Není takový život na hlavu?

Pro někoho je to nepředstav­itelné. Není to snadné ani kvůli časovým posunům nebo nočním odletům. Časový režim není dobrý: jíte často jen po letištních saloncích. Teď jsem ve formě, ale o Vánocích budu vypadat jinak, protože nemáte čas udržovat fyzičku a řádně se stravovat. Pro tělo je to rána, nebudu říkat, že ne. Po sezoně na sobě musím pracovat, abych se dal dohromady. Velký extrém je, když letíte na východ a jste devět časových pásem oproti Praze. Přiletíte ráno jejich času, ale vy máte večer. Takže celý chabarovsk­ý den prospíte, vstanete v pět a jdete na zápas. Po něm jste celou noc vzhůru.

Stíháte vidět něco ve městech?

Jediná šance je, když máte mezi zápasy dva dny volno. Viděl jsem už ale všechno: byl jsem se projít v Petrohradu po památkách, Moskvu znám. Když máme volno v Soči, tak se jedeme podívat do olympijské vesnice a lanovkou na kopce. Nemůžete být pořád zavřený v hotelu.

Kde se vám v Rusku líbí nejvíc? Kolik si sudí v KHL vydělá?

Předně nám nepomáhá kurz rublu, v němž jsou zaměstnanc­i KHL placeni – za poslední tři roky ztratil polovinu hodnoty. O tom by mohli vyprávět čeští kluci, kteří v KHL hrajou. Pořád je to ale dobré, i když konkrétní být podle smlouvy nemůžu. Dost nám pomáhá, že nám platí náklady na žití. Večeři si zaplatím, ale snídám, bydlím a létám zadarmo. A platím jen třináctipr­ocentní daň, což je oproti Česku rozdíl. Také záleží, jestli se dostanete do play off.

To nemáte jisté?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia