MF DNES

Nechci být dvojka

Petr Čech, nebo Němec Leno? Arsenal musí zvolit, kdo bude jedničkou v brance

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

nglická fotbalová liga startuje přesně za týden a teď se rozhoduje, jestli Petr Čech zůstane i v šestatřice­ti letech brankářsko­u jedničkou v Arsenalu.

„Dělám pro to všechno. Ostatně jako celou kariéru,“vzkázal.

Snad aby dal svým slovům ještě větší váhu, předvedl excelentní výkon ve středeční přípravě proti Chelsea.

Chytil dvě penalty i dva sólové nájezdy.

„Hrdina. Byl jako skála,“píšou v Anglii.

Byť se jednalo o přípravu, rozhodně to nebyl tuctový zápas. Zvlášť pro Čecha ne. Chytal proti klubu, ve kterém strávil jedenáct let. A chytal skvěle. Na krásný stadion Aviva v irském Dublinu přišlo 46 tisíc diváků. Na tribunách se mísily modré dresy Chelsea s těmi červenými, které obvykle nosí Arsenal. A Čech čaroval. Nebýt jeho, Arsenal klidně mohl dostat výprask. Na prudkou hlavičku obránce Rüdigera sice v 5. minutě neměl nárok, ale pak svou branku zavřel. Arsenal hrál v prvním poločase šíleně. Nepřesně a lehkovážně, koledoval si. Nový trenér Emery postával v teplákové soupravě u hřiště a s nelibým výrazem sledoval, co se to na hřišti děje.

V 15. minutě si španělský útočník Morata postavil míč na penaltu, což bývá největší výhoda ze všech. Jenže neproměnil. Čech, který nastoupil s kapitánsko­u páskou, se odrazil po své pravé ruce a lapil.

Za osm minut na něj běžel Morata sám a zase neuspěl.

Těsně před přestávkou pak z levého křídla utekl sedmnáctil­etý zázračný chlapec Hudson-Odoi, ale taky jemu Čech perfektně vykryl úhel.

„Cítím se dobře, silně, sebejistě,“řekl český gólman po utkání, které po výsledku 1:1 rozhodl až penaltový rozstřel.

Prvních deset střelců uspělo, jedenáctý nikoli. Čech si vybral správnou stranu a anglický reprezenta­nt Loftus-Cheek měl smůlu. Následně Iwobi proměnil, takže se radoval Arsenal.

Už příští sobotu má Arsenal ligovou premiéru, což může být svátek, nebo průšvih. Přijede totiž obhájce titulu Manchester City. A kdo bude chytat?

Petr Čech, nebo Bernd Leno, kterého si Arsenal pořídil za 645 milionů korun z Leverkusen­u a udělal z něj šestého nejdražšíh­o brankáře všech dob? Chce chytat Premier League. Jen jedinkrát v kariéře dělal náhradníka, to když v Chelsea dostal přednost Belgičan Courtois. Čech vydržel sezonu, pak přestoupil do Arsenalu. Teď si věří, že se jednička měnit nebude, i když má těžkého konkurenta. Bernd Leno říká: „Chci být první volba.“Zároveň však nešetří kompliment­y: „Mám se od Petra každý den co učit.“

Pikantní je, že se poprvé potkali před sedmi lety v Lize mistrů. Lenovi bylo devatenáct a v nejslavněj­ší soutěži chytal vůbec poprvé. Ze hřiště Chelsea si odvezl porážku 0:2 a jednu pochvalu: „Petr za mnou po utkání přišel a řekl, že ze mě má radost, protože jsem odchytal dobrý zápas. Je bláznivé, že jsme teď v jednom klubu.“

Jenže chytat může jenom jeden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia