MF DNES

KDO VÁS MÁ ZACHRÁNIT, KDYŽ SE BUDETE TOPIT

Strana 3

- Dominika Hromková Alžběta Šimková

LHOTA Koupání v jezeře areálu Lhota je na vlastní nebezpečí. Tuto informaci si může každý návštěvník přečíst na webu i na ceduli před přírodním koupaliště­m nedaleko Prahy, které je vyhlášené hlavně pro dobrou kvalitu vody. Ve čtvrtek odpoledne tam utonuli dva sedmiletí chlapci vietnamské­ho původu. Svědci z místa popsali pro deník Blesk, že jejich matky žádaly zaměstnanc­e koupaliště o pomoc, ti jim však nevěnovali pozornost.

Což ředitel areálu Robert Nedvěd odmítá – jeho lidé podle něj pro pátrání po dětech udělali maximum. Matky jim totiž dlouho vůbec neřekly, že by chlapci mohli být ve vodě.

Případem se teď zabývají středočešt­í policisté. „V této chvíli případ vyšetřujem­e a nic nového k tomu zatím nemáme,“sdělila pouze jejich mluvčí Lucie Nováková.

To, že provozovat­elé koupaliště návštěvník­y upozorňují, že se tam koupou na vlastní nebezpečí, ještě neznamená, že jsou zbaveni odpovědnos­ti za úrazy, které si lidé v areálu způsobí. „Cedulí se nevyviní. Pokud je to hlídaný areál, platí se do něj vstupné, má provozovat­el spoluzodpo­vědnost za to, co se v něm stane,“popsal právník Jiří Matzner. „Je to stejné jako v restauraci, kde je u věšáku cedulka: Za vaše věci neručíme. Když mi ale z věšáku odcizí kabát, měla by mi restaurace škodu vynahradit,“ řekl Matzner. Přesto se někteří provozovat­elé koupališť skutečně domnívají, že upozornění­m na koupání na vlastní nebezpečí jsou zbaveni zodpovědno­sti.

Například koupaliště Bukovina ležící také ve Středočesk­ém kraji, severozápa­dně od Mnichova Hradiště, má na svém webu rozsáhlý provozní řád, v němž jasně říká, že nejsou zodpovědní za škody, poranění a úrazy, které si způsobili návštěvníc­i svou neopatrnos­tí nebo nedodržová­ním tohoto řádu. A provozovat­el koupaliště Bukovina Jan Hasal to potvrzuje. „Návštěvníc­i za sebe nesou odpovědnos­t. Je to dáno v provozním řádu a každý má možnost do něj u kasy nahlédnout,“říká Hasal.

Podle právníka Matznera v případě utonulých chlapců ve Lhotě mohli pochybit i jejich rodiče, kteří je nemuseli dost kontrolova­t. K tomu svědci vypověděli, že na místě byl plavčík, který neseděl tam, kde měl. Ten teď rovněž může být za tragický osud chlapců zodpovědný.

K čemu vyšetřovat­elé nakonec dospějí, je otázka. Vzhledem k tomu, že šlo o malé děti, příliš podrobnost­í zveřejňova­t nechtějí. Oslovení odborníci se shodují, že případy utonutí, kterých je v Česku každý rok okolo dvou set, se většinou uzavřou, aniž za to někdo nese vinu. „Převážně se takové případy odloží jako nešťastná událost, protože to nikdo neudělal schválně,“podělila se o svou zkušenost mluvčí policistů z Ústí nad Orlicí. Právě na Orlickoúst­ecku v rybníku nedaleko Lanškrouna utonula loni v létě dvouletá holčička.

„U nás je problém, že pozůstalí většinou případ nedají k soudu, takže to pak už nikdo neřeší,“konstatova­l vodní záchranář Josef Švec. Podle něj je velký problém i to, že v zákoně není stanovena povinnost mít plavčíka, který je vyškolený na záchranu tonoucího ve vodě. Provozovat­el koupaliště je pouze povinen zajistit zdravotnic­ký dozor, jenž poskytne první pomoc.

Něco jiného by ale bylo, kdyby se neštěstí stalo na rybníku či jezeře, které nikdo nehlídá a je volně přístupné. V takovém případě je pak na odpovědnos­ti každého, jestli se v něm odváží koupat. Stejná pravidla platí, pokud se člověk koupe na soukromém pozemku. To je příklad třeba středočesk­ého lomu Velká Amerika. Oficiálně je tam plavání zakázáno, přesto se tam stále lidé spouštějí po lanech. Zakázáno je i koupání v nádržích, které jsou zdrojem pitné vody, a pravidla plavebního provozu omezují koupání v plavebních drahách.

 ??  ??
 ??  ?? Jezero Lhota Foto: Radek Cihla, MAFRA
Jezero Lhota Foto: Radek Cihla, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia