MF DNES

Na nás nikdo nemá, tvrdí šéf Vaňkovka gangu

- — Veronika Horáková

Hlava Vaňkovka gangu, který nyní děsí Brno, se rozhodla promluvit. Jde teprve o šestnáctil­etého mladíka, který se na první pohled stylizuje do role gangstera. Přitom se popisuje jako hodný chlapec usměrňujíc­í konfliktní situace. Informace o řádění party mladistvýc­h se vyrojily po napadení čtrnáctile­tého chlapce v brněnských Bohunicích, kterého zkopali do hlavy. „Šli jsme na férovku. Jeden na jednoho. Provokují nás, protože dobře vědí, že na nás nikdo nemá. Sám mám zraněný nos a nikdo to neřeší,“prohlašuje vůdce Vaňkovka gangu, který si nechává říkat Kapitán.

O sobě, svých kumpánech i dětských ganzích v Brně se rozpovídal pro MF DNES. „Jsme hodní kluci, kteří spolu chodí ven. Všechno si vymyslela děcka z Bohunic, protože nesnesou prohru. Všechny konflikty jsme totiž vyhráli,“líčí.

Bohunice však podle všeho nejsou jedinou městskou částí, kam gang jezdí „zjednávat pořádek“. Jejich řádění nyní mapují kriminalis­té, protože se objevují další oznámení o napadeních. Po Brně je hned několik takových gangů, které se nemají v lásce. Navzájem se vyzývají k hromadným bitkám.

Na koupališti v Brné u Ústí nad Labem zaznamenal­i v minulých dnech další dva případy, kdy někdo z návštěvník­ů nakálel do vody. Od půlky července tak počet případů znečištění stoupl už na pět. Městu došla trpělivost, viníky chce odhalit a škody po nich vymáhat. „Nemám k tomu už co říci a nemám sílu to komentovat. Rozhodli jsme se postupovat radikálně a nahlásili jsme incident na policii jako vandalismu­s. Podobně budeme postupovat i nedejbože v dalších případech,“řekla po posledním incidentu regionální­mu Deníku Martina Žirovnická, šéfka městských služeb, jež koupaliště provozují. (gor)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia