MF DNES

Zemřel senátor Plaček z ČSSD. Strana o křeslo přijde

- — Robert Oppelt

Ve věku 53 let náhle zemřel opavský senátor a patolog Vladimír Plaček (ČSSD). Plaček byl členem horní komory poprvé, letos chtěl mandát obhájit. Sociální demokraté tak kvůli této nešťastné události nebudou mít v letošních senátních volbách v obvodu Opava svého kandidáta.

Po čtvrtečním úmrtí Vladimíra Plačka totiž už nemohou navrhnout nového uchazeče o křeslo v horní komoře. Možnost nominovat kandidáta vypršela v úterý 31. července. Mluvčí ČSSD Petr Vurbs ČTK řekl, že o případné podpoře jiného z kandidátů by mohlo jednat stranické předsednic­tvo. Sejde se na konci srpna.

Zůstalo sedm lidí

V Opavě se o mandát senátora chtělo ucházet osm lidí, kandidovat tak zřejmě bude jen sedm zájemců. Volby do Senátu budou 5. a 6. října společně s komunálním­i volbami.

Členem horní komory byl Plaček od roku 2012. Před šesti lety se o senátorské křeslo ucházelo šest lidí.

Plaček byl místopředs­edou senátního výboru pro evropské záležitost­i a členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Byl rovněž ředitelem Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni.

Byl také zastupitel­em Moravskosl­ezského kraje a obce Pustá Polom. Kromě Senátu se chtěl v letošních komunálníc­h volbách opět ucházet i o mandát obecního zastupitel­e. Na kandidátce byl na pátém místě. Podle krajské tajemnice ČSSD Petry Krejčířové strana v tomto případě ještě může podobu kandidátní listiny ovlivnit a na kandidátku tak bude dopsán náhradník.

Horní komora má po úmrtí Plačka aktuálně jen 79 členů. V únoru zemřel senátor Jan Hajda zastupujíc­í

Kandidátky už jsou odevzdané. Sociální demokraté tak už nemají šanci místo zemřelého senátora v Opavě navrhnout jiného kandidáta

volební obvod Břeclav. Doplňovací volby se po jeho úmrtí nekonaly, podle zákona se totiž konají jen v případě, že k uvolnění mandátu nedojde ve stejném roce, kdy jsou plánovány volby řádné.

Poslední letošní změnou v Senátu byla rezignace Františka Čuby, který skončil poslední únorový den. Jeho nástupce Tomáš Goláň byl zvolen v doplňovací­ch volbách a Zlín bude zastupovat v Senátu až do roku 2020.

 ?? Foto: ČTK ?? Senátor Vladimír Plaček (vlevo) ve čtvrtek náhle zemřel.
Foto: ČTK Senátor Vladimír Plaček (vlevo) ve čtvrtek náhle zemřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia