MF DNES

„Vraždu na druhý pokus“vyšetřuje policie tři roky

- Barbora Janáková reportérka iDNES.cz

Poprvé David Senger vyvázl, přestože si na něj obchodní partner najal nájemného vraha. Napodruhé už se vražedný plán podařil a Senger byl nalezen mrtvý na zahradě svého rodinného domku. Od nevyřešené vraždy uplynuly už tři roky, policie tápe a MF DNES přináší poprvé ucelený příběh oběti.

V poklidném městečku Kostelec nad Labem ležícím necelých třicet kilometrů od Prahy si dnes jen málokdo vybaví hrůznou událost z 26. května 2015. V osm hodin ráno zde na zahradě rodinného domu našli sítě. Ke schůzce nechtěl svolit. Přesto se osobně sešel alespoň s bohunickým starostou Antonínem Crhou (KDU-ČSL), který chtěl v městské části nastolit klid. „Nechal si říkat Kapitán. Bylo u toho i několik dalších dětí,“vzpomíná starosta.

Ale i z toho se mladík vykrucuje. Prý není žádná hlava gangu a ani ho nemusí nikdo poslouchat. „Snažil jsem se to starostovi vysvětlit. Myslel si, že si z něho dělám srandu,“vyvrací informaci, že je šéfem gangu. Přestože se na Facebooku stylizoval vizáží drsného mladíka. Profil si včera zrušil poté, co se sociálními sítěmi začaly šířit informace o jeho identitě.

Muže děti pořezaly ve tváři

Pochybnost­i o pravdivost­i mladíkovýc­h tvrzení vzbuzuje především fakt, že řádění Vaňkovka gangu delší dobu mapují státní i městští policisté. Kriminalis­tům se daří ztotožnit členy. A po internetu se šíří informace o dalších napadeních. Například včera došlo ke konfliktu mezi mužem a mladíky na dětském hřišti v Oblé ulici v Novém Lískovci.

„Muž měl řeznou ránu v obličeji. Podle popisu pak policisté v okolních ulicích dohledali celou partu a předali případ kriminalis­tům. Podle předběžnýc­h zjištění muž napomenul omladinu za nevhodné chování na hřišti, ta si to nenechala líbit a došlo k verbálnímu a drobnému fyzickému konfliktu. Ten později ještě vygradoval na ulici a skončil pořezáním rozbitou lahví,“přiblížil brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb. Kriminalis­té nyní zjišťují, zda má tento případ s gangem nějakou souvislost.

Už dříve přitom podle všeho gang napadl i muže v Bohunicích. V pondělí pro změnu jednomu ze zdejších dětí vzali a spálili boty.

Mladík ale tvrdí, že vlastně za nic nemůžou.

Bohunická mládež je prý na ně naštvaná, protože na rozdíl od nich drží při sobě. „Provokují nás a nenecháme si sr.. na hlavu. Postupně vybírají gangy po Brně, které chtějí zrušit. Protože dobře ví, že na nás nikdo nikdy neměl, tak chtěli být první, kdo nás zasáhne. Měli jsme všehovšudy dva konflikty, které prohráli, tak nás šli schválně udat. Jinde v Brně problémy nemáme,“hájí svou partu a obratem přes messenger posílá snímek z mobilu, kde mu píše nějaký chlapec z Bohunic. „Kde jste vy mr..y z gangu?“

Je nás 15, ne 130

„Vidíte, jak nás provokují,“poznamenáv­á údajná hlava Vaňkovka gangu. „A že nás má být až 130? To taky není pravda. Jsme obyčejná asi patnáctičl­enná parta,“popírá svědectví dětí, které kontaktova­ly vedení Bohunic s tím, že už nechtějí být členy gangu a bojí se.

Tvrdí, že s policií nikdy neměl potíže a nikdo ho ani nevolal k výslechu. „Dokonce jsme jeli do Bohunic situaci řešit, abychom se usmířili, dál se situace nehrotila a

Provokují nás. Postupně vybírají gangy po Brně, které chtějí zrušit. Podnikatel David Senger byl nalezen zastřelený na zahradě vilky v Kostelci. Policie pořád nemá sebemenší stopu a vrah uniká

Řehák dal rozhořčený­m architektů­m do zástavy část pozemků, pak ovšem následoval­a série podezřelýc­h událostí, na jejichž konci zmizel majetek firmy v zahraničí a architekti nedostali nic.

V červenci 2010 získal většinový podíl ve společnost­i RE 100 D David Senger (dnes ho drží jeho syn), který se stal také jednatelem a náhle převedl sídlo firmy do Brna. Kvůli neplnění závazků se pak na návrh architektů dostala firma do insolvence. Určený správce však pohledávku architektů neuznal a dal přednost směnce na 48 milionů korun, jež předložila záhadná společnost z Kypru.

Jestli však tento příběh souvisí se Sengerovou vraždou, není dodnes jasné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia