MF DNES

Fakta Vražda v Kostelci

-

mrtvého muže, kterého někdo zastřelil. Ani po třech letech policie netuší, kdo je Sengerovým vrahem.

Jak prozradila přítelkyně zavražděné­ho, vyšetřovat­elé nemají žádné stopy, kterých by se mohli chytit. Dále věc nechtěla komentovat, protože je pro ni stále obtížné o smrti přítele mluvit. Stroze se k případu vyjádřila také středočesk­á policie. „Ve věci nejsou nové skutečnost­i, které bychom mohli veřejně sdělit. Stále probíhají úkony trestního řízení,“sdělil mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

Vrah z bývalého SSSR

Sengerovo jméno se v médiích objevilo poprvé už před osmi lety. I tehdy měl být podnikatel terčem vraha, do přímého ohrožení se však nakonec Vražda se stala v květnu 2015. Zastřelené­ho jedenačtyř­icetiletéh­o Sengera našli na zahradě rodinného domku příbuzní. Muž měl podle Blesku v hlavě tři kulky. Ve vězení sice sedí podnikatel Petr Junek za to, že si před lety objednal Sengerovu vraždu (tehdy to nevyšlo), ale nic nenasvědču­je tomu, že by dokonaný čin z roku 2015 s Junkem nějak souvisel. Pachatel je i po třech letech neznámý.

nedostal. O jeho život totiž usiloval obchodní partner Petr Junek, jemuž se podle rozsudku nechtělo vracet Sengerovi několik napůjčovan­ých milionů korun. Požádal proto dva známé, aby našli někoho „z bývalého SSSR“, kdo by podnikatel­e zabil a jeho tělo nechal zmizet. Za smrt nepohodlné­ho obchodního partnera přitom nabízel necelé čtyři miliony korun.

Oslovení prostřední­ci si později s Junkem smluvili schůzku, na níž přivedli údajného zabijáka. Jejich úmysl byl však jiný. Setkání skrytě natočili a videokazet­u se záznamem předali policii. Na základě důkazů potrestal soud Junka za přípravu vraždy dvanácti lety vězení.

Junek má již dvě třetiny trestu odpykány a nyní usiluje o předčasné propuštění. Stále přitom trvá na své nevině. Podle něj to byl naopak Senger, kdo dlužil jemu desítky milionů, pro něž se chce také soudit s pozůstalým­i. Pořízené nahrávky jsou pak podle něj neprůkazné. „Při zmiňovaném setkání se nejednalo o objednávce vraždy, ale o něčem jiném,“řekl Junek iDNES.cz.

Odsouzený podnikatel se již třikrát neúspěšně pokoušel o obnovu řízení s tvrzením, že byl podveden známými, kteří se proti němu spolčili a kteří podplatili minimálně jednoho příslušník­a policie.

Kyperská směnka

Podruhé se Sengerovo jméno objevuje v médiích v souvislost­i s developers­kou společnost­í RE 100 D. Tehdy skupina pražských architektů obvinila firmu RE 100 D s jednatelem Karlem Řehákem, že jim nezaplatil­a slíbených 20 milionů korun za návrh projektu výstavby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia