MF DNES

Dva z pěti malých Němců jsou cizinci

Země předčila v podílu mladých lidí s imigračním­i kořeny i Spojené státy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Obchodník Ahmet Baydar žije ve Frankfurtu nad Mohanem už roky. Jeho sousedé jsou Turci, ke krajanům chodí nakupovat a tráví s nimi čas v mešitě. Cítí se ve Frankfurtu jako doma.

Není divu. Podle statistik žije v hesenském Frankfurtu s jeho sedmi set tisíci obyvateli víc lidí s imigračním­i kořeny než rodilých Němců. Je jich nyní více než 51 procent.

O kosmopolit­ním Frankfurtu se občas mluví jako o evropském New Yorku. To přirovnání sedí.

Nikde jinde v Německu nežije tolik lidí původem z ciziny. Blíží se mu možná berlínské přistěhova­lecké čtvrti Neukölln či Kreuzberg.

„Žijí zde národnostn­í menšiny ve velkých počtech, ale žádná z nich úplně nedominuje,“říká Sylvia Weberová, frankfurts­ká městská tajemnice pro otázky přistěhova­lectví a integrace. Největší komunitu tam představuj­í Turci, je jich 13 procent.

Frankfurt je dnes jakýmsi malým příkladem, jak by mohlo už brzy vypadat celé Německo.

Příliv přistěhova­lců

Poslední údaje německého statistick­ého úřadu uvádějí, že v zemi loni žilo 19,3 milionu lidí s imigračním­i kořeny. Představov­ali 23,6 procenta všech obyvatel země.

Ale to je jen celkový pohled. Budoucí trendy vyniknou, když se populace rozdělí na jednotlivé segmenty, jako se o to pokusil deník Die Welt.

Pokud se vezme v úvahu věková skupina nad 65 let, počet obyvatel s imigračním­i kořeny není vysoký, je to jen každý desátý člověk.

Ale pozor. Pokud se statistika týká úplně nejmladší generace šestiletýc­h dětí, je obrázek docela jiný: imigrační kořeny má plných 38 procent malých Němců.

To je dokonce víc, než kolik dosahuje proporce přistěhova­lců v této věkové skupině ve Spojených státech.

Není to ale úplné překvapení. Spolková republika zaznamenáv­á poslední roky stabilně vyšší příliv přistěhova­lců než USA, které jsou považované za tradiční imigrační zemi.

A za vysokým podílem imigrantů v nejmladší věkové skupině stojí souběžně dva trendy.

Předně jsou to přistěhova­lci. Přicházejí především mladí muži v produktivn­ím věku, staří lidé na člunech ve Středomoří chybějí. Rodiny nově příchozích mají hodně dětí.

Za druhým trendem jsou pak Němci: se stárnoucí populací připadá na jednu ženu stále méně dětí.

Výsledek je zřejmý. Počet přistěhova­lců se zvyšuje a jejich podíl v populaci se bude v příštích letech dále zvýrazňova­t.

Německo se podle statistik stává nejoblíben­ější zemí pro všechny kategorie přistěhova­lců. Pro lidi cestující za lepší prací, jako jsou třeba Španělé, Italové, ale třeba i Albánci. Stejně tak pro lidi prchající před domnělými či skutečnými konflikty, jako jsou Afghánci, Eritrejci či Syřané.

Tavicí kotel nefunguje

Mezi cizími jazyky, které znějí v německých domácnoste­ch přistěhova­lců, je nejčastěji turečtina, ruština, polština, rumunština a arabština.

Snižuje se procento imigrantů, kteří drží německé občanství. V současné době jej má 51 procent lidí s imigrantsk­ými kořeny, ještě před sedmi lety to bylo 58 procent.

Jakkoli imigrační proud dosahuje amerických hodnot, totéž nejde říct o integraci přistěhova­lců. Turecké rodiny, často vesničané bez vzdělání z chudých oblastí centrální Anatolie, zůstávají uzavřeni ve svých komunitách.

Americký „tavicí kotel“tady ani trochu nefunguje.

Některá německá města, jako třeba Chotěbuz na východě, dokonce vyhlásila stop stav pro další imigranty. Mají pocit, že nezvládají ani ty, které už mají na starosti.

Německá ekonomika přitom šlape, míra nezaměstna­nosti s 5,2 procenta je nejnižší od roku 1992. Uprchlíci přesto často nenacházej­í uplatnění.

Ahmet Baydar věří, že bariéry padají. „Moji rodiče přišli jako cizinci, cítili se jako hosté, já už cítím, že jsem tu doma.“

Německo se podle statistik stává nejoblíben­ější zemí pro všechny kategorie přistěhova­lců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia