MF DNES

Američtí kongresman­i chtějí přitvrdit sankce proti Rusku

-

Republikán­i a demokraté předložili ve čtvrtek v Kongresu návrh zákona výrazně zostřující­ho sankce proti Rusku, které mají být trestem za údajné vměšování Moskvy do amerických prezidents­kých voleb.

Nové sankce mají postihovat transakce s ruskými dluhopisy, energetick­é a ropné projekty a dovoz ruského uranu. Míří rovněž na politiky a oligarchy.

Zákon o nových sankcích rovněž deklaruje pevnou podporu Spojených států Severoatla­ntické alianci. Stanoví, že pro odchod USA z NATO by v Senátu musela zdvihnout ruku dvoutřetin­ová většina poslanců.

Republikán­ský senátor Lindsey Graham označil sankce obsažené v návrhu za „pekelné“. Dosavadní sankce podle něj Rusku nezabránil­y v pokusech ovlivnit nadcházejí­cí listopadov­é volby do Kongresu. Podle demokratic­kého senátora Boba Menendeze je návrh zákona „dalším krokem k utažení šroubů“. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj „musí konečně pochopit, že Spojené státy nebudou jeho chování dál tolerovat“.

Vyhlídky na schválení nových sankcí jsou podle agentury Reuters nejisté, musí je schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Moskva označila volání po zostření sankcí proti Rusku za projev vnitropoli­tických amerických sporů. „Takové informace se objevují pravidelně... s fakty to nijak nesouvisí, je to důsledek vnitřní politické situace,“prohlásila mluvčí ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á. Rusko podle ní bude reagovat až na konkrétní činy USA.

Podle vlivného ruského senátora Konstantin­a Kosačova se Rusko nemusí nových sankcí obávat, protože jde jen o propagandu.

V ruských médiích se včera objevila informace, že návrh zákona o sankcích se zmiňuje také o údajné přípravě zprávy o majetkovýc­h poměrech prezidenta Vladimira Putina. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia