MF DNES

Nejrušnějš­í přechod světa

Po přechodu na křižovatce v tokijské čtvrti Šibuja ve špičce projde 2 500 lidí na každou zelenou. Je to největší atrakce Tokia. Šli jsme dav proti davu, čekal jsem náraz, mačkanici a rány lokty, ale promnuli jsme se jako hejno ryb.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Japonsko. Energické, ale klidné, spořádané, zdvořilé. Lidé na přechodu fungují jako japonské tranzistor­ové rádio dávných časů. Malé součástky, které zapadají do sebe, až je z nich jedna dokonalá věc. Poezie v pohybu. Jako když stovky lidí cvičí naráz tai-či. Spartakiád­a na přechodu pro chodce. A dokonale nacvičená.

Co na to říká bronzový pes

Není divu, že se to děje zrovna tady. Stanice Šibuja je jednou ze tří největších v Tokiu, a tudíž i na světě. Kříží se tady tři trasy metra a sedm vlakových linek. Přes dva a půl milionu lidí denně.

Čtvrť Šibuja tepe a buší. Na davy křičí neonové billboardy, reklamy, hudba. Je to čtvrť zábavy, módy, nákupů, trendů. Skel, oceli, konzumu a peněz.

Ale uprostřed toho všeho bušení je místo, které člověka přiměje, aby se zastavil a dojal.

Jako si Pražané dávají sraz „pod ocasem“, lidé v Tokiu se scházejí u psa.

Je to bronzová socha pejska, který čeká na svého pána. Jmenoval se Hačiko a sedí tady, jako tady tiše sedával celé roky a marně ho vyhlížel, protože nevěděl, že páníček je už mrtvý.

Pejsek se tady kdysi potuloval a jednoho dne na jaře 1924 si ho všiml univerzitn­í profesor Hidesambur­o Ueno. Vzal si ho domů a Hačiko na něj chodil čekat každý večer ke stanici Šibuja. Trvalo to ale jen rok.

Profesor zemřel v práci. Mrtvice. Ale zkuste něco takového vysvětlit psovi. Hačiko chodil čekat dál. Devět let. Příběh se šířil a nakonec mu tam postavili sochu.

Hačiko byl zřejmě první pes, který měl sochu už za svého života. Bylo to v dubnu 1934. Rok poté zemřel i on. Našli ho ležet v blízké uličce.

Kolem je dnes blázinec. Auta se valí v mnoha pruzích, krásné Japonky v účesech, které stály majlant, přes ruku tašky s nákupy z okolních butiků. Studentky ve školních uniformách, některé vypadají jako námořníčci, některé jako prsaté pionýrky. Mladíci s obarvenými vlasy. Úředníci v tmavých oblecích a s uštvanýma očima. Vytřeštění turisté. A jeden mladý muž, tyrkysové kvádro a místo kravaty dětskou hračku, žlutého gumového delfína.

Davy se valí křižovatko­u, každé dvě minuty nová armáda chodců. Sráží se tady kakofonie zvuků, barevná světla, odrazy gigantický­ch budov a vln poslední módy.

A uprostřed toho blázince pořád trpělivě sedí věrný Hačiko.

Čeká. A čeká a čeká. Je mu úplně jedno, že už zase blikla zelená.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia