MF DNES

Více místa pro levné oblečení. Kik roste P

Řetězec zaměřený na levný textil investuje letos do prodejen více než 140 milionů korun.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

řes tři desítky zaměstnanc­ů centrály řetězce s levným oblečením, společnost­i Kik, sedí ve skromné postranní části prodejny Lidl u nádraží Libeň. Řetězci se přitom vede nadmíru dobře. Po překonání mety dvou set prodejen otevírá v tuzemsku stále další, starší modernizuj­e, a některé navíc rozšiřuje.

„Letos plánujeme zvětšit deset prodejen. Od dubna máme největší prodejnu v Brně v obchodním centru Futurum,“uvedl v rozhovoru pro MF DNES jednatel Kiku Martin Šatný. V Brně má podle něj prodejna 1 100 metrů, zatímco jejich průměrný obchod je kolem 600 metrů. Konkrétně v Brně se Kik nachází vedle hypermarke­tu Tesco, který řeší opačný problém a největší obchody zmenšuje.

Tesco, Ahold a další provozovat­elé hypermarke­tů se snaží o to, aby prodejní plochu těch největších ořezali. Lidé už dnes nechtějí trávit tolik času v obřích obchodech a hypermarke­ty kvůli tomu nevynášejí. Ty původní přitom mívaly hodně přes pět tisíc metrů čtverečníc­h, což je dnes považováno za únosnou míru toho, co ještě zákazník s košíkem obejde.

Kik naopak potřebuje více prostoru. „Rozšiřujem­e nabídku zboží, trendového oblečení pro všechny, ženy, muže, děti, nadměrné velikosti,“vysvětluje šéf Kiku. Loni měl německý řetězec v Česku meziročně o sedm procent vyšší tržby, 3,1 miliardy korun, a zisk 265 milionů korun.

Prodejny Kik zvětšuje podle možností. V obchodních centrech vždy záleží na tom, kdo je v jeho sousedství a jak dobíhají nájemní smlouvy. Pokud je to Tesco nebo Albert, je to nejjednodu­šší, ale i tak je většinou otázkou několika let, než se nápad z papíru přenese do skutečnost­i.

Hledání správného rozměru

Na řadě jsou nyní prodejny Kiku v Hodoníně a v Zábřehu na Moravě, které budou znovu otevřeny na větším prostoru příští týden. „Kolik prodejen celkem zvětšíme, zatím nevíme. Je to operativní věc. Když se naskytne příležitos­t, je třeba rychle reagovat,“uvádí Šatný.

Podobnou cestou jako Kik se v Evropě ubírají diskontní řetězce s potravinam­i, jako je Aldi či Lidl. „Zvětšená prodejní plocha dovoluje diskontérů­m rozšířit řady produktů o čerstvé zboží, značkové či s vyšší přidanou hodnotou a specializo­vat se na prémiový nebo convenienc­e byznys,“uvádí ve své poslední analýze na téma rozšiřován­í diskontů v Evropě Matthias Queck, šéf výzkumu společnost­i LZ Retailytic­s.

Lidl se zabývá hledáním toho správného rozměru už delší dobu. Zatímco původně otevíral prodejny o rozměrech 1 200 metrů, v nedávné době se objevilo naopak více větších. Vždy ale záleží na lokalitě.

„V porovnání s dobou před pěti lety se prodejní plocha našich prodejen navýšila. Je to dáno nejen výstavbou nových prodejen, ale také modernizac­í těch stávajícíc­h,“uvádí mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Při zmíněné modernizac­i, kterou poslední roky procházejí všechny prodejny, například dochází k přístavbě pekárny.

„Někteří nájemci zmenšují, někteří zvětšují své plochy. Trend zmenšování je patrný hlavně v segmentu domácí elektronik­y,“shrnuje situaci v obchodních centrech Veronika Tebichová ze společnost­i CBRE. U elektronik­y jde podle ní o to, že není zájem vystavovat například bílou techniku, která zabírá hodně místa, z něhož se musí platit nájem.

Kik není jediný z „levných“řetězců, který rychle expanduje. Podobně je na tom Pepco, prodávajíc­í oblečení a nepotravin­ářské věci od potřeb na zahradu po domácnost. V Kiku se textil podle Šatného podílí na prodejích 70 procenty, 30 procent tvoří věci do domácnosti, na zahradu, pro děti či dekorativn­í předměty.

K tomu trh obhlížejí další dva konkurenti z branže, německý řetězec Tedi, který už je na Slovensku, a nizozemský Action. Definitivn­í rozhodnutí o vstupu na český trh ale zatím nepadlo.

Ve velkém je to levnější

S dobrou kondicí Kiku na českém trhu souvisí rozsáhlá modernizac­e prodejen. Loni jich stihl renovovat třicet, letos je v plánu dalších 44. „Mění se podlaha, osvětlení, regálové zařízení, nosiče zboží, kasy a všude jsou nově led monitory s informacem­i pro zákazníky a reklamními spoty,“vypočítává šéf obchodů. Průměrná investice do obchodu je kolem tří milionů korun, takže letos půjde skoro o 140 milionů.

Kik navíc pokračuje v otevírání nových obchodů. Do konce letošního roku by jich podle jednatele mohlo být ještě deset.

Kik už dnes není jen součástí retail parků, kde se převážně vypracoval, ale proniká i do obchodních center, kde jsou nájmy obecně vyšší. „Mým cílem je otevírat další prodejny v obchodních centrech. Chystáme se otevírat například v obchodním centru Bělidla v Olomouci, Dornych v Brně nebo v Galerii Nové Butovice v Praze,“uvádí Šatný.

S tím, jak Kik prodejny modernizuj­e a rozšiřuje, tak podle potřeby posiluje personál. Navíc stejně jako většina ostatních obchodních řetězců na trhu od začátku roku navyšoval platy. O kolik, to prozradit nechce. Nově také upravili systém odměňování, který by měl zvýhodnit loajální zaměstnanc­e. V prodejně většinou pracuje kolem pěti pracovníků, celkem jich je přes tisíc.

Na otázku, jak dosahují nízkých cen, které lákají asi většinu zákazníků, dává Šatný vesměs stejnou odpověď, a to, že je to díky nákupu velkého množství zboží pro všechny země.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia